06 Ağustos 2001 21:00

Filistin Kasabı Şaron geliyor

İsrail'in eli kanlı başbakanı Ariel Şaron, Ankara'da resmi temaslarda bulunacak. İki ülke liderlerinin gündemini 'stratejik ortaklık' oluşturuyor.

Paylaş
Filistin Kasabı Şaron geliyorİsrail Başbakanı Ariel Şaron, son anda bir değişiklik yapılmazsa, yarın Türkiye'ye geliyor. Gelişen Türk-İsrail ilişkileri kapsamında büyük öneme sahip olan ziyarette, ortak füze kalkanından silah satışına kadar bir dizi kilit konu ele alınacak. İsrail basınında yer alan haberlere bakılırsa, Şaron Türkiye'ye açık bir "stratejik ortaklık" önerisinde bulunacak. Filistin'de 10 aydır süren İntifada, Şaron'un Doğu Kudüs ziyareti ile başlamıştı. Filistin halkı onu "Katil", "Buldozer" gibi isimlerle anıyor. Kritik ziyaret öncesinde, Şaron'un geçmişini özetlemekte fayda var. Bu geçmiş, İsrail'in kanlı sicilinin önemli bir parçası.

14 yaşından beriAriel Şaron, 1928'de Kfar Malal'da doğdu. 14 yaşındayken BM belgelerinde dahi "terörist" olarak tanımlanan "Haganah" adlı çeteye girdi, burada onlarca Filistinliyi öldürerek sivrildi. 1948 Savaşı sırasında Alexandroni Tugayı isimli piyade birliğinin başındaydı. Şaron, 14 Ekim 1953'te Kibye köyüne düzenlenen saldırıyı yönetiyordu. Şaron'un kurduğu "Birim 101" adlı ordu grubu tarafından gerçekleştirilen bu katliamda 45 ev havaya uçuruldu, ölen 69 kişinin çoğu çocuk ve kadındı. Yüzlerce kişi yaralandı. 1957'de İngiltere'deki Camberley Askeri Koleji'ne gitti. 1958-62 yılları arasında piyade tugayı komutanlığı, daha sonra da Piyade okulu komutanlığı yaptı. 1964 Kuzey İsrail Ordusu Komutanı, 1966'da da Ordu Eğitim Departmanı'nın başı oldu. 1967 yılında, büyük işgalle sonuçlanacak 6 Gün Savaşları'nda tümgeneraldi. 1969'da Güney Ordusu Komutanı oldu. 1971 Ağustos'unda Şaron komutasındaki askerler Gazze Şeridi'nde 2000 evi yerle bir ederek, 12 bin mülteciyi yaşamlarında ikinci kez evsiz bıraktı. Yüzlerce genç zorla Lübnan ve Ürdün'e gönderildi. 600 kişi, gerillaların akrabası oldukları gerekçesiyle Sina'ya sürüldü. 1971'in sadece ikinci yarısında 104 gerilla öldürüldü. Şaron, 1972'de tepkiler üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Ancak 1973'te Yom Kippur Savaşı'na komuta etmek üzere orduya geri çağrıldı. Aynı yıl Aralık'ta İsrail Parlamentosu Knesset'e seçildi, ancak bir yıl sonra bu görevden de istifa ederek İzak Rabin'in özel güvenlik danışmanı oldu. 1977'de yeniden milletvekili oldu. 1982'de gerçekleştirilen Lübnan işgalinin mimarı olarak tarihe geçti. İşgalde 60 bin Filistinli ve Lübnanlı öldürüldü, yüzbinlerce insan yaralandı veya sakat kaldı.

Sabra-Şatilla Yine aynı dönemde bizzat Şaron'dan emir alan Falanjist çeteler, Beyrut dışındaki Sabra-Şatilla mülteci kampını bastılar. Üç gün boyunca tüm dünyanın gözleri önünde 3000'den fazla Filistinliyi öldürdüler. Bu katliamın ardından İsrail ordusu da soruşturma başlatmak zorunda kaldı. Şaron ikinci kez istifa etti. İstifadan sonra da siyasi kariyeri hız kazandı. '80'lerin başından itibaren kurulan tüm hükümetlerde demirbaş bakan oldu. Sırasıyla Tarım, Savunma, Sanayi ve Ticaret, Konut ve Altyapı bakanı olarak her işten anladığını gösteriyordu! Şaron, bugün de İsrail askerlerinin Filistinlere yönelik katliamlarının birinci dereceden sorumlusu.
ÖNCEKİ HABER

Kabartma yazı unutuluyor

SONRAKİ HABER

Avrupa polis birliği!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...