05 Ağustos 2001 21:00

Vitrin bile değişmedi

ANAP Büyük Kongresi, değişim vaatleri veren Mesut Yılmaz'ı 5'inci kez genel başkanlığa seçti. Çok adaylı ANAP kongresinde tüm adaylar hem değişim hem de Özal politikalarına dönme sözü verdi.

Paylaş
Vitrin bile değişmedi Anavatan Partisi (ANAP)'nin 7'inci Büyük Kongresi dün parti yönetim kademeleri için yapılan seçimlerle sona erdi. ANAP'ın iki gün süren kongresi, 5'inci kez genel başkan seçilen Mesut Yılmaz'ın sözünü verdiği "değişim"in 1980'li yılların Turgut Özal politikalarından başka şey olmadığını ortaya çıkardı. Seçimlerden önce açıklanan sonuç bildirgesi ANAP'ın özelleştirmeci ve yabancı sermaye ile işbirliği politikalarında daha kararlı olacağının işareti oldu. Kongrenin ilk gününde yeniden başkan seçilen Yılmaz ise Özal söylemlerini yineleyerek çağdaşlık, uygarlık ve AB sözü verdi. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) seçimlerinin yapıldığı kongrede, Genel Başkan Mesut Yılmaz, delegelerden listesine oy vermelerini istedi. Kongrede, kayıtlı 1227 delege, kurulan 22 şeffaf sandıkta, MKYK ve MDK seçimleri için oy kullandı. 50 kişilik MKYK üyeliği için 67, 13 kişilik MDK üyeliği için ise 35 kişi aday oldu. Sabahın erken saatlerden itibaren kongre salonunu dolduran adaylar ile yakınları, oy isterken ilginç görüntüler oluşturdular ve salon adeta müzayede salonuna döndü.T-shirtten şapka, yelpaze ve fulara kadar birçok eşantiyonun dağıtıldığı kongrede bu görüntüler, "ANAP'tan başka ne beklenir. İşverenlerin, sermayenin egemen olduğu kongrede de başka ne dağıtılır" esprileriyle karşılandı.Bu arada kongre sonuç bildirgesini okuyan İstanbul Milletvekili Ahat Andican ANAP'ın değişim misyonunun bayraktarlığını yapacağını söyleyerek, Türkiye'nin iki yol arasında seçim yapması gerektiğini iddia etti.

AB için önemli adımlar!"Türkiye ya çağ atlayarak, AB ile bütünleşecek ya da dışa açılmaktan korkan zihniyetler ve statükocu politikalarla yeni krizleri ve felaketleri yaşayacak" diyen Andican, ANAP'ın tek başına iktidara geldiği takdirde Türkiye'nin çağ atlayacağını ileri sürdü. Andican, Anayasal değişikliklerin bir an evvel yapılması için partisinin çaba harcayacağını belirterek, bu değişikliklerin AB için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Mevcut iktidarların ekonomiden anlamadığını savunan Andican, ANAP'ın iktidar olduğunda ekonomik krizlerin aşılacağını iddia etti.

Kürt kimliği tanınmıyor 1983 Özal politikalarının takipçisi olacaklarını söyleyen Andican, üstü kapalı Özal'ın "Kürt kimliği" ile "İslami dar grupların faaliyeti" konularındaki politik tutumlarının partinin yeni döneminde benimsenmeyeceğinin mesajını vererek, "Yaşadığımız süreçte kimlik politikalarının karmaşalar yaratarak ülkeyi felaketlere götürdüğünü gördük. ANAP, siyasetinde kimlik ayrılığını savunmayacak, din istismarının karşısında olacaktır. ANAP ayrılığın değil, birliğin siyasetini yapacaktır." dedi.Devletin hantal yapısını değiştirecek reformların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, emek karşıtı yasaların bundan sonra da hızla çıkacağı mesajını veren Andican, bu çerçevede Mahalli İdareler Reformu'nun yasalaşmasına da büyük ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü. "Özelleştirme çabalarına hız kazandırılması şarttır" diyen Andican, bu şekilde "geleceği sahip çıkma ve yönetme" görevlerini yerine getireceklerini iddia etti. Andican, "Halkımız bütün denenmemişleri denemiş, değişimin ve gelişmenin ancak ANAP'ın deneyimli ve inançlı kadrolarıyla gerçekleşebileceğini görmüştür" derken, anketlerde partisinin barajın altına düştüğünü, ancak yüzde 5'lerde oy alabildiğini görmedi.

SeçimlerBildirgenin okunmasının ardından MKYK ve MDK seçimlerine geçildi. Seçimler başlarken, MKYK için aday olan İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın adaylıktan çekildiği duyuruldu. Ayaydın'ın, Yılmaz'ın kendisini gözden çıkardığı için çekildiği öğrenildi. Mesut Yılmaz, görevlerinden istifa eden Devlet eski Bakanı Yüksel Yalova ile Enerji eski Bakanı Cumhur Ersümer'i de listesine Bu durum, "Yılmaz eski bakanlarına sahip çıktı" değerlendirmelerine yol açtı.Yılmaz'ın 10 kişinin seçileceği 20 kişilik kontenjan listesinin ön sıralarında ise İzmir Milletvekili Işılay Saygın ile İstanbul Milletvekili Nesrin Nas, AİHM'deki davalarda Türkiye'nin savunmanlığını yapan Prof. Dr. Ergin Özbudun, KADER Başkanı Berna Türkili, Gazeteci-Yazar Pınar Türenç, Çalışma eski Bakanı Emin Kul yer aldı. Kimin tarafından dağıtıldığı belli olmayan 11 kişilik ayrı bir anahtar liste de seçime katıldı. Bu listede Yılmaz'ın listesindeki isimlerden Turgut Yılmaz, Oltan Sungurlu, Adil Aşırım, Cengiz Altınkaya, Abdülkadir Baş, Mustafa Taşar, Abdullah Akarsu ve Sefer Koçak yer aldı.Seçimlere saat 10.45'te başlanırken, saat 13.15'te salona gelen Mesut Yılmaz, 1 No'lu sandıkta, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar'la yana yana kabinlerde oy kullandı. Yılmaz salona girişinde ve oy kullandıktan sonra salondan ayrılırken de yoğun tezahüratlar ve "Başbakan Yılmaz" sloganıyla karşılandı.

Kayalar son anda geldiSandıkların açılmasına 15 dakika kala salona gelerek oy kullanan Yılmaz'ın karşısında en fazla oyu alan aday olan Lütfullah Kayalar, kazanmak ya da kaybetmenin önemli olmadığını belirterek, bundan sonra da ANAP çatısı altında mücadele edeceğini söyledi. Oy kullanma işlemi akşam 17.00' de sona erdi. Sandıkların açılması ve tasnif işlemleri akşam geç saatlere kadar sürdü. 50 kişilik MKYK'nın 10 üyesi Yılmaz'ın 20 kişilik kontenjan listesinden, kalan 40 kişi de 67 aday arasından belirlendi.
ÖNCEKİ HABER

Hazin bir yol hikâyesi

SONRAKİ HABER

POAŞ'ta işçiye taşeron tuzağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...