05 Ağustos 2001 21:00

Ankara'ya gaz suçlaması

İran Petrol Bakanı Zengene, doğalgaz ihracı konusunda Türkiye'nin teknik sorunlarını çözemediğini, ancak gecikmeden dolayı kendilerini sorumlu tuttuğunu söyledi. Zengene, 'İran Türkiye'ye asla yalvarmadı' dedi.

Paylaş
Ankara'ya gaz suçlamasıİran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, İran doğalgazının alımı konusunda Türkiye'nin teknik sorunları çözemediğini ama gecikme için İran'ı suçladığını söyledi. Iran Daily gazetesinde dün yayınlanan özel demecinde, ''İran'ın gazı alması için Türkiye'ye asla yalvarmadığını'' belirten Zengene, İran'ın bu konudaki ısrarının imzalanan anlaşmadan kaynaklandığını kaydetti ve ''Bir anlaşma imzaladılar. Buna uymak zorundalar'' dedi.

Türk-İsrail ilişkileriİran doğalgazının Türkiye'ye ihracının başlamasının gecikmesinin, son zamanlarda İsrail yetkililerinin Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerle ''bir ilgisi olmadığını'' belirten Zengene, ''İsrail'in Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinin gelişmesine karşı olduğunu inkâr mı ediyorsunuz?'' şeklindeki bir soru üzerine, ''Hayr. Aslında, İsrail hiçbir alanda Türkiye-İran ilişkilerinin geliştiğini görmek istemez'' dedi.

'İptal etmezler'Türkiye'nin anlaşmayı iptal etmesi olasılığının olmadığını belirten Zengene, ''Bu kadar ileri gidemezler, çünkü çıkarlarına değil. Anlaşmanın uygulanması için şimdiye kadar 1.4 milyar dolar harcadılar. Anlaşmayı iptal etmek bu paranın tamamını sokağa atmak olur'' diye konuştu. Iran Daily muhabirinin, "Neden bizim gazımızı almıyorlar?'' sorusuna Zengene, ''Görünüşe göre teknik sorunları çözemiyorlar, ama gecikme için bizi suçluyorlar'' cevabını veren Zengene, ''Bu proje için 300 milyon dolar kadar bir para harcadık, şimdi kâr etme zamanı. Gaz sınırda bekliyor. Bütün teknik, yürütme ve yasal yönler dikkate alındı ve uluslararası standartlara uygundur. Sorun öbür tarafta'' dedi.30 Temmuz'da başlaması beklenen doğalgaz ihracı, Türkiye'nin İran tarafındaki gaz ölçüm istasyonlarını üretici firmanın da hazır bulunmasıyla, inceleyip deneme isteği üzerine ertelenmişti.
ÖNCEKİ HABER

Marx'ın mezarı

SONRAKİ HABER

İç borç üç kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...