04 Ağustos 2001 21:00

ANAP'a cila kongresi

Medya yöneticilerinin bizzat çalışmalarına katıldığı ve oyu yüzde 4'lere düşen ANAP'ı yeniden toparlamanın aracı olarak kullanılan ANAP Kongresi toplandı.

Paylaş
ANAP'a cila kongresiFiili olarak hükümette yer almadığı dönemlerde de zihniyetiyle son 20 yıldır hükümet olan ANAP, Büyük Kongresi'ni topladı. Kongre, öncesinde olduğu gibi, 20 yıldır ülkeyi ve emekçileri çökerten ANAP'ı cilalama aracı olarak kullanıldı. Kısa bir süre önce yolsuzluğu, soygunu, hortumlamayı açık açık yapıp bir erdem olarak sunma anlayışını getiren ANAP, kendisine bağlı Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluklar ve Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'ın hazırladığı iddianame ile köşeye sıkışmıştı. ANAP bu sırada büyük bir yüzsüzlük örneği gösterip hükümeti ve Başbakan Ecevit'i de arkasına alarak "karşı atağa" geçti. Daha önce "mızrak çuvala sığmadığı" için Enerji Bakanı Ersümer'e yönelen medyanın da desteğini alan ANAP, Savcı Şalk'ı tasfiye etti. Bu sırada Mesut Yılmaz, henüz bir icraata dökülmese ve söylem düzeyinde kalsa da "yolsuzlukla mücade" vurgusuna ağırlık veren ve doğal olarak "adı yolsuzluklarla birlikte anılır olan bir parti için" rahatsızlık kaynağı durumuna gelen İçişleri Bakanı Tantan'ı da tasfiye etmeyi başardı.

Medyanın gözüne girdiYolsuzluğun adını anan kesimlerle bağını koparan ANAP kongre öncesinde yeniden medyanın gözüne girdi. ANAP'ın kurulduğu günden bu yana iktidarın nimetlerinden yararlanan kendileri için kredi muslukları sonuna kadar açılan, palazlanıp önemli enerji ihalelerini alan, özelleştirme ile kendilerine tahsis edilen bankaların içini boşaltan medya patronları ve yöneticileri Yılmaz için Ankara'da kulis çalışması yapmaya başladılar. Doğan ve Sabah grubu gazeteleri bununla da kalmayarak ANAP'ı ve Yılmaz'ı yeniden umut olarak sunma çabasına giriştiler. Anketlerde yüzde 4'lere düştüğü ortaya çıkan ve halkın artık çok iyi tanıdığı "ANAP'ın ölüsünün bile barajı aşacağı" iddiasını Yılmaz'ın ağzından manşetlerine taşıdılar.

Özal, yeni oldu!Türkiye'nin son 20 yıldaki çürümesinin baş sorumlusu olan Özal'ı yeniden gündeme getiren medya ve ANAP kurmayları, 20 yıldır zihniyetiyle iktidarda olan "Özal'a dönüşle" değişim ve yenileşmenin sağlanacağını savundular. Nitekim "Özal ruhu" kongrede de yaşatıldı ve kongrenin yapılacağı ASKİ Spor Salonu'nun dış cephesine, "Yepyeni bir gelecek, yine ANAP'la gelecek" pankartı, ANAP'ın Kurucu Başkanı Turgut Özal ve ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın resimleri asıldı. Salonun içinde de Atatürk, Özal ve Yılmaz'ın posterleri yer aldı. Geçtiğimiz günlerde ANAP Genel Merkezi'nde düzenlenen törenle verilen ISO 9002 kalite belgesi de sadece son birkaç yılda, Türkbank ihalesi, Beyaz Enerji yolsuzluğu, çetelerle iç içelik ve Alaattin Çakıcı'ya yataklık gibi vasıflarıyla anılan ANAP'ı cilalamanın bir vesilesi olarak kullanıldı.
ÖNCEKİ HABER

Ah o eski filmler!

SONRAKİ HABER

Kimse aç kalmasın diye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...