04 Ağustos 2001 21:00

Muharrem Horoz toprağa verildi

Durumunun ağırlaşması üzerine İzmit Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve ölüm orucunun 236'ıncı gününde yaşamını yitiren Muharrem Horoz dün toprağa verildi.

Paylaş
Muharrem Horoz toprağa verildi Durumunun ağırlaşması üzerine İzmit Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve ölüm orucunun 236'ıncı gününde yaşamını yitiren Muharrem Horoz dün toprağa verildi. Horoz için Yenibosna Cemevi önünde bir tören düzenlendi. Horoz'un cenazesi daha sonra cemevinden alınarak Çobançeşme Mezarlığı'na getirildi. Cenaze törenine 500 kişi katılırken, grup mezarlığa yakın bir yerde inerek Horoz'un defnedileceği yere kadar yürümek istedi. Polis yol üzerinde kurduğu barikatlarla yürüyüşe izin vermedi.Grup daha sonra başka yollardan mezarlığa girerek, Horoz'u sloganlarla defnetti. Törende sık sık "İçerde. dışarda hücreleri parçala" ve "Muharrem yoldaş ölümsüzdür", "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganları atan grup alkışlarla ve zılgıtlarla dağıldı. Ankara 1 No'lu DGM, Adli Tıp Kurumu'nun "Tahliyesi gerekir" raporuna rağmen Horoz hakkında, ölümünden 48 saat önce "Tutukluluk halinin devamında sakınca yok" kararı vermişti. Muharrem Horoz, tahliye edilmiş olsaydı, olanakları yetersiz olan Kocaeli Devlet Hastanesi'nden başka bir hastaneyi götürülebilecek ve belki de yaşayabilecekti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tecrite karşı eylemler sürüyorÇeşiti siyasi parti, sendika ve kitle örgütlerine mensup kadınlar, İstanbul Galatasaray Postanesi'nden cezaevlerindeki siyasi tutuklu ve hükümlü kadınlara dayanışma duygularını içeren kartlar gönderdi.Kadınlar hazırladıkları kartları postaladıktan sonra, alkışlarla Adalet Bakanlığı'nı protesto etti. Bir basın açıklaması okuyan Şengül Öztürk, yönetenlerin 'çıldırtıcı duyarsızlığının' devam ettiğini belirterek, çözümün tahliyelerde değil, tecridin ve izolasyonun kaldırılmasında olduğunu söyledi. İzmir Hücre Karşıtı Platformu, tecridin kaldırılması, ölümlerin durdurulması ve tutukluların insanca yaşayacağı bir cezaevi sistemine geçilmesi talepleriyle Konak Sümerbank önünde oturma eylemi yaptı. Eyleme "Yeni ölümlere, hücrelere, zorla beslemeye, nakillere, kişiliksizleştirmeye, işkenceye, gözaltında kayıplara hayır" pankartı arkasında katılan platform üyeleri adına basına açıklama yapan Ali Ekşi, platformun uzun bir süredir "Tecritin kaldırılması, ilgili taraflarca cezaevi izleme kurullarının oluşturulması, ortak yaşam alanlarının hiçbir şarta bağlanmaksızın kullanıma açılması" gibi taleplerle eylemler yaptığını hatırlattı.

Sevklerde endişe Önceki gün sabaha karşı Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne sevk edilen tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumlarından endişe ediliyor. Tutukluların aileleri, dün İzmir İHD'de bir basın toplantısı düzenleyerek yakınlarının sağlık durumlarından endişe ettiklerini söylediler. Avukatların ve kendilerinin, yakınlarıyla görüşme taleplerinin reddedildiğini anlatan aileler, çocuklarının sevk sırasında işkence görmüş olabileceğini aktardı. Buca Cezaevi'nden Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne 37 siyasi tutuklu ve hükümlü sevk edildi. Bunlardan 7'si ölüm orucunda. Ayrıca çıkar amaçlı çete kapsamında bulunanlardan da sevklerin olduğu belirtiliyor.

Armutlu'da baskı Öte yandan, TAYAD'lı ailelerin ölüm orucunu sürdürdüğü Armutlu'da polis baskısının sürdüğü bildirildi. TAYAD tarafından yapılan açıklamada, ailelerin zorla ölüm orucu yaptığının doğru olmadığı belirtilerek, Fatma Şener ve Serpil Dönmez'in kendi iradeleri ile ölüm orucunu bıraktığı ifade edildi. "Zorla ölüm orucu yaptırılıyor" diye mahalle halkının evlerinin basıldığının ve gözaltına alındığının kaydedildiği açıklamada, Armutlu'ya çiçek sokmanın bile yasaklandığına dikkat çekildi.
ÖNCEKİ HABER

Tıp fakülteleri iyi eğitim veremiyor

SONRAKİ HABER

Ah o eski filmler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...