04 Ağustos 2001 21:00

Uyum şekilsel olacak

KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, Meclis'ten geçen Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na sadece şekilsel bir uyumun olacağını ifade etti.

Paylaş
Uyum şekilsel olacakŞahin BayarKESK Genel Sekreteri Sevil Erol, Meclis'ten geçen ve yönetmelikleri üzerine çalışmaların başladığı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na sadece şekilsel bir uyumun olacağını ifade etti. Son GYK toplantısında kapsamlı bir değerlendirmenin yapıldığını iddia eden Erol, "KESK'in 11 yıllık mücadele sürecinde elbetteki eksiklikler yaşanmıştır. Ancak sonuçları itibariyle denilebilir ki KESK kendi geleneksel tarzına uygun bir tavır sergilemiştir. KESK, yasanın Meclis'e geldiği ve tartışıldığı dönemlerde direngen tavrını geliştirdi. Zaman zaman bazı tartışmalar yapılıyor, sürecin kaybedildiğine ilişkin. Bunu kabul etmek mümkün değil. KESK'in bütünüyle birlikte yeni bir sürece evrildiğini ifade etmek istiyorum" dedi.

Niyet tartışılmadıAntidemokratik uygulamalarla dolu söz konusu yasayı kamu emekçileri lehine nasıl dönüştürebileceklerini tartıştıklarını anlatan Erol, "Yetki sorununu tabii ki tartışıyoruz. Bu meydanları sahte sendikacılara bırakmayacağız" diye konuştu. Yasanın gündeme gelmesi KESK'in mücadelesi ile ortaya çıkan bir ihtiyaç olduğunu anlatan Erol, yasaya karşı mücadele verdikleri sırada, Meclis çalışma şeklinin değişmesi nedeniyle sıkıntılı dönemler yaşadığını kaydetti. KESK içinde tartışmaların "tabii ki olabileceğini" söyleyen Erol, "Ama bu hiçbir zaman KESK'i kendi içinde bölen parçalayan bir durumu söz konusu olmamıştır. Niyet tarşılmamıştır. Eksik de olsa yanlış da olsa en iyisini yapma mücadelesi verilmiştir. Karşı karşıya gelişler olmuştur. Ama bu örgütü biraz daha büyütmek gösterilmiş olan çabalardır" diye konuştu.

İşkolu yetkisini alacağızKESK Kadın Sekreteri Sevgi Göğçe ise işkollarında yetkili sendika olmak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Yapılan hazırlıkları, "Yasaya uyum sürecini tamamlayacağız. Geniş bir örgütlenme kampanyası başlatacağız. İşkollarında yetkili olabilecek bir düzenlemeyi şimdiden yapmayı planlıyoruz. Her türlü hazırlığı yapıyoruz. Bülten çıkarıyoruz, sendika yasası hakkında kafalardaki soru işaretlerini açmak için..." ifadeleriyle anlatan Göğçe, KESK 12 yıl boyunca meşru mücadele yürüttüğüne dikkat çekerek,kamu emekçilerinin sorunlarına sahip çıkacak ve onları savunan tek örgüt olduklarını söyledi.

Mücadele hattıEmekçilerin haklarını savunan bir sendikayı yeniden örgütleyip yetki alacaklarına inandıklarını anlatan Göğçe, "Emekçiler, kendi haklarını az-çok savunabilecek tek sendikanın KESK olduğunu bilir. Biz de bunu göstermek için bütün propaganda mazlemelerini kullanacağız" diye konuştu. KESK'in sadece ekonomik talepler üzerinden şekillenen bir sendika olmadığını vurgulayan Göğçe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı zamanda Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesinde taraf oldu. Yani Türkiye'nin ekmek mücadelesi yanında özgürlükler mücadelesini birlikte yürüten, taşıyan bir sendikadır. Bu nedenle meşruiyetini biraz da burdan alıyor. Türkiye'nin demokratik açılımlara ihtiyacı var. Bu açılımları gerçekleştirecek önemli sendikalardandır KESK. Bu nedenle insanlar kendi çıkarının nerede olduğunu görecekler."Bugüne kadar "Memur sendikalı olur mu" anlayışından "Sendikalı olur" anlayışına getirdiklerini belirten Göğçe, "Bundan sonraki süreçte de mücadele hattımızı grev yapacak bir sendikaya, toplugörüşmeyi toplusözleşmeye çevirecek bir hatta oturtmaya çalışacağız" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

BM skandalı İsrail'in elini güçlendirdi

SONRAKİ HABER

Savcıdan F tipine geçiş itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...