04 Ağustos 2001 21:00

IMF'den yeni paketler

IMF, Latin Amerika ekonomilerinin çöküşünü ABD lehine bir "yeniden yapılanma"ya çevirmek amacıyla, paket üzerine paket hazırlıyor.

Paylaş
IMF'den yeni paketlerIMF, Latin Amerika ekonomilerinin çöküşünü ABD lehine bir "yeniden yapılanma"ya çevirmek amacıyla, paket üzerine paket hazırlıyor. Önceki akşam toplanan IMF yönetimi, Arjantin'e verilecek 1.2 milyar dolarlık krediyi "hızlandırma" kararı aldı. Toplantıda, ekonomik kriz nedeniyle zor anlar yaşayan Brezilya'ya da 15 milyar dolarlık "acil kredi" verilmesi kararlaştırıldı. IMF Başkanı Horst Koehler tarafından yapılan açıklamada, Brezilya'ya verilmesi planlanan kredinin "stand-by" olacağı kaydedildi. Bu açıklama, Brezilya halkını yeni acı reçetelerin beklediğini gösteriyor.

'IMF'ye uyun' emriIMF şefinin açıklamalarının emperyalist liderlerin Latin Amerika'yı konuşmalarının ardından gelmesi de dikkat çekti. ABD Başkanı George Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, önceki gün telefonda bölgeyi sarsan ekonomik krizi görüşmüşlerdi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, bu görüşmede, Arjantin hükümeti tarafından uygulanan yıkım paketine tam destek verildiğini kaydetti. Fleischer, üç liderin, "IMF programına uyulması şartıyla" Arjantin hükümetine destek verdiklerini söyledi.

Moratoryum korkusuIMF Başkanı Koehler, 1.2 milyar dolarlık kredinin Arjantin Merkez Bankası'na bu ay içinde teslim edileceğini belirtti. Aslında bu paranın, eylül ayında verilmesi gerekiyordu. Bu tarih değişikliğinin ardında, boğazına kadar borca batmış Arjantin devletinin konsolidasyon veya moratoryum ilan etme olasılığı yatıyor. Böyle bir durum, Brezilya başta olmak üzere bölgenin bütün bağımlı ekonomilerini etkisi altına alacak.

Asya krizine benziyorGözlemciler, Arjantin'in durumu ile 1997-98 krizinde Tayland'ın durumu arasında benzerlik olduğuna dikkat çekiyorlar. Asya krizinin patlak verdiği Tayland'da yoğun spekülasyona giren yabancı sermaye, birkaç gün içinde mali piyasaları yağmalayıp "merkez ülkelere" çekilmiş, kriz zincirleme olarak tüm dünyaya yayılmıştı. Kapitalist ekonomilerin yüzde 40'ı Asya krizinin etkisini hissetti.
ÖNCEKİ HABER

ABD-İsrail ordusu el ele

SONRAKİ HABER

BM skandalı İsrail'in elini güçlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...