04 Ağustos 2001 21:00

ABD-İsrail ordusu el ele

ABD yönetiminin Irak topraklarına bir kez daha bomba yağdırabileceğine dair belirtiler kuvvetleniyor. Bağdat yönetimi, Amerikan savaş gemilerinin, İran Körfezi'ne girmek isteyen gemilerin yolunu kestiğini açıkladı.

Paylaş
Körfez'de ABD kıskacıIrak yönetimi, ABD ordusunun başkent Bağdat'a yönelik kapsamlı bir saldırı için hazırlık yaptığını yineleyerek, bu amaçla ambargonun daha da sertleştirildiğini açıkladı. Irak topraklarına yönelik operasyonlarını İncirlik'ten ve Güney'deki üslerinden aralıksız sürdüren ABD ve İngiliz güçlerinin yeni bir kapsamlı saldırı için kolları sıvadıklarını dile getiren Iraklı yetkililer, ABD donanmasına bağlı savaş gemilerinin İran Körfezi'ne girmek isteyen birçok geminin yolunu kestiklerini açıkladılar. Hem ABD hem de Irak kaynaklarından Bağdat'a yönelik yeni bir büyük saldırı haberleri gelmeye devam ederken, Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, ABD ve İngiliz güçlerinin saldırılarına direneceklerini açıkladı. Sabri, "Irak kendini bütün gücüyle koruyacaktır. Anavatanı ve egemenliği savunmak uluslararası yasalar tarafından garanti edilmiş bir haktır" şeklinde konuştu.

Alternatif rota arayışıIrak Ulaştırma Bakanı Birinci Yardımcısı Sabri Katie de, Washington yönetiminin Bağdat'a tüm mal girişlerini durdurmayı amaçladığını söyleyerek, ABD Donanması tarafından yapılan manevraların Irak yönetimini gerekli ihtiyaçları almak için alternatif rotalar bulmaya zorladığına dikkat çekti.Bu yeni yollardan en muhtemel olanı, Suriye'nin Tartus Limanı olarak görünüyor. ABD donanmasının uluslararası yasalara aykırı engellemelerini sürdürmesi halinde Irak'ın ihtiyaç duyduğu mallar bu limana indirilecek ve kara yoluyla Irak'a ulaştırılabilecek.Körfez Bölgesi'ni bir kez daha kıskaca alan Washington yönetimi daha önce düzenlediği operasyonlar öncesinde yaptığı gibi, çeşitli gerekçeler öne sürerek dünyayı saldırının gerekliliğine inandırmaya çalışıyor.

Gerekçe yaratıyorlarABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, dünkü açıklamasında Irak'ın, Amerikan ve İngiliz uçaklarının geçen şubat ayında Bağdat civarındaki haberleşme merkezlerini bombalamasından bu yana, hava savunma sistemlerini yeniden inşa ettiğini söyledi. Rumsfeld, Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon)'nın düzenlediği basın toplantısında, Irak ordusunun, fiberoptik haberleşme kablolarını döşemeyi sürdürdüğünü ve uçuşa yasak bölgelerde Batılı uçakları düşürmeye yönelik potansiyelini artırdığını iddia etti.

Moskova yakınlaşmasıABD ve İngiltere'nin Bağdat'a düzenleyeceği yeni bir kapsamlı operasyon, Washington'ın istediği yıkım ve zararı getirse dahi, yine yüzlerce sivil hayatını kaybedecek ve ambargo konusundaki tavrı nedeniyle zaten tepki gören ABD, uluslararası arenada biraz daha yalnız kalacak. Eskiden göreceli olarak Fransa ile yakın ilişki kuran Saddam Hüseyin yönetimi ise, son aylarda Moskova ile ciddi bir yakınlaşma içine girme çabasında.
ÖNCEKİ HABER

Samatya'da üçüncü bahar

SONRAKİ HABER

IMF'den yeni paketler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa