03 Ağustos 2001 21:00

ABD-İsrail ordusu el ele

ABD yönetimi, İsrail ordusunun Filistin'de hız verdiği katliamları desteklediğini açıkladı. İsrail her gün gençlerin ve çocukların kanını dökmeye devam ediyor.

Paylaş
ABD-İsrail ordusu el eleİsrail ordusunun Filistin halkı üzerinde estirdiği terör giderek şiddetleniyor. İki ülke arasındaki görüşmelerin öncelikli arabulucusu ABD yönetimi ise açıktan müttefiki İsrail'in tarafını tutmaya devam ediyor.

İyi papaz, kötü papazABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in, Batı Şeria'nın Nablus kentinde Hamas örgütüne karşı düzenlediği son saldırıyı eleştirmeyi sürdürürken, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'den Başbakan Ariel Şaron'a destek geldi. ABD Başkan Yardımcısı Richard Cheney, İsrail'in yürüttüğü Filistinli örgüt üyelerini ortadan kaldırma siyasetinin "haklı yanları" bulunduğunu söyledi. Cheney, Amerikan Fox News televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Eğer, sizin örneğin intihar saldırılarını kışkırtan ve kışkırtmayı sürdüren bir örgütünüz olsa ve bunu yapanların kim ve nerede olduğunu bilirseniz, sanırım bunlara korunmayı denemenin haklı yanları vardır" diye konuştu. Cheney, İsrail'in salı günü Nablus'ta 6 Hamas militanı ve 2 çocuğun ölümüyle sonuçlanan helikopterlerle düzenlediği saldırısıyla ilgili olarak, "İsrail'in, teröristlerle mücadele edilmesi talebine Filistinlilerin yanıt vermemesi nedeniyle, terörist eylemlere karşı geçmişte harekete geçmek zorunda kaldığını" dedi.

Şaron'dan savunmaCheney'nin önceki geceki bu açıklamasından sonra İsrail Başbakanı Ariel Şaron da dün sabah İsrail askeri radyosunda yaptığı konuşmada, "terör zanlısı Filistinli eylemcileri tasfiye siyasetini" savundu. Şaron, "Bugün güvenlik gereksinmelerimize en iyi yanıt veren bu" diye konuştu. ABD Başkanı George Bush da saldırının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'e yüklenmemeyi tercih etmişti.

Her gün katliamİsrail askerleri ise Filistin topraklarında her gün kan dökmeye devam ediyor. Filistin güvenlik kaynakları, 3 İsrail tankının önceki gün Gazze'deki Filistin bölgesi Deir el Balah'a girdiğini belirttiler. Aynı kaynaklar, İsrail tanklarının Filistin kontrolündeki topraklarda 800 metre ilerlediklerini ve havan topuyla iki binaya hasar verdiklerini, olayda can kaybı olmadığını kaydettiler.Nablus'ta bir Filistinli öldürüldü. İsrail ordusu, İsrail askerlerinin, öldürülen kişinin "bomba yerleştirmeye çalışan" 2 Filistinliden biri olduğunu ileri sürdü. Yine Nablus'taki bir tali yol kıyısında Firas Abdül El Hak adlı bir Filistinlinin öldüğünü bildirildi. Bu çatışmada 2 Filistinli de yaralandı.

Çocukları vurdularGazze Şeridi'nde yaşanan iki farklı olayda, 2'si çocuk 4 Filistinlinin yaralandığı, çocukların sağlık durumunun ciddi olduğu bildirildi. Filistinli hastane kaynakları, Gazze şeridindeki Karni geçiş noktasında İsrail askerlerine taş atan 12 yaşındaki çocuk ile 2 Filistinlinin, askerlerce açılan ateşte yaralandığını belirttiler. Filistinli güvenlik kaynakları da 16 yaşındaki Filistinli çocuğun, Gazze şeridinin güneyindeki Refah kenti yakınlarında, İsrail askeriyle Filistinli göstericiler arasında hiçbir çatışma olmamasına rağmen açılan ateşte başından vurulduğunu ve durumunun ağır olduğunu kaydettiler.
ÖNCEKİ HABER

Güneş altında çalışıyorlar

SONRAKİ HABER

Arjantin'in IMF ile tangosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...