02 Ağustos 2001 21:00

ABD'den RP kararına onay

Dünyada karışmadığı hiçbir şey olmayan ABD, AİHM'nin kararı için "Avrupa'yı ilgilendirir" dedi

Paylaş
ABD'den RP kararına onaySiyasal İslam'ın piyasaya uyumlu olması şartı ile kabul edilebilir olduğu anlamı taşıyan AİHM'nin Erbakan aleyhine verdiği ret kararına ABD de onay verdi. Dünyanın en ücra köşesindeki bir gelişmeye bile açık veya gizli müdahale eden "dünya jandarması" ABD, meselenin Avrupa'yı ilgilendirdiğini ve kendilerinin taraf olmadıklarını ileri sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin Refah Partisi hakkındaki kararının, Avrupa'yı ilgilendiren yasal bir mesele olduğunu söyledi. Sözcü Boucher, düzenlediği basın toplantısında, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dahil ya da taraf değiliz. Ancak bu konudaki görüşümüzün açık olduğunu zannediyorum. Bu yasal meseleleri Avrupalılara bırakıyoruz" yanıtını verdi.

AİHM yandaşı kesildilerTürkiye'nin birçok insanlıkdışı uygulama nedeniyle mahkûm edilmesi karşısında AİHM'yi siyasi davranmakla suçlayan hükümet partileri ve yüksek yargı mensupları, bu kez "AİHM süreci iç hukukun bir parçasıdır" demeye başladılar. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, AİHM sürecinin iç hukukun bir parçası olduğunu belirterek, "Kararların siyasi ya da başka saiklerle verildiği yolundaki değerlendirme yarar sağlamaz" dedi.TBMM Başkanı Ömer İzgi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'i kabul ederek, bir süre görüştü. İzgi, kabulün basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin yasama organı açısından çok önemli görev yürüten bir kurum olduğunu belirterek, "Yasama organı olarak, Anayasa Mahkemesi'nden çıkmış olan kararlara çok dikkat ederiz. Çıkaracağımız yasalarda o verilmiş kararların içeriği neyse onun hayata geçirilmesini isteriz" dedi. Ömer İzgi ve Mustafa Bumin, gazetecilerin değişik konulardaki sorularını da yanıtladılar.

Anayasa değişikliğiMustafa Bumin ise, bir gazetecinin, Anayasa değişikliği paketinde parti kapatmayı zorlaştıran düzenleme olduğunu belirterek bu konudaki görüşünü sorması üzerine, şöyle konuştu: "Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümünde de değindiğim gibi, siyasi partilerin kapatılmasının kolaylaştırılması yönünde değil, aksine Avrupa'da olduğu gibi siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması yönünde yapılacak düzenlemeler, çok dikkatli olmak kaydıyla yararlı olur."Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nda parti kapatılmasına ilişkin düzenlemelerin o günün şartlarına göre yapıldığını anlatan Bumin, şunları kaydetti: "Ara müeyyide konulmamış. Yani bir siyasi partinin kapatma davasında ya reddedersiniz başvuruyu ya da kapatmaya karar verirsiniz, bir başka yolu yok. Oysa Anayasa'da kimi sözcükler var 'kapatılma, temelli kapatılma' gibi. Buna uygun düzenlemeyle ara müeyyideler getirilmesi doğaldır. Yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile AİHM'de öngörülen kriterlerin Anayasa'ya ve Siyasi Partiler Kanunu'na kapatma nedenleri olarak konulması da doğaldır."
ÖNCEKİ HABER

Pop-art ve bir sergi

SONRAKİ HABER

ANAP'ta 5 adaylı yarış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...