02 Ağustos 2001 21:00

Dokuz saniyelik 'adalet'

Beyoğlu İcra Tetkik Mercii Hakimliği, önceki gün, "Guinness Rekorlar Kitabı"na girecek bir duruşmaya evsahipliği yaptı. Beyoğlu İcra Tetkik Mercii Hakimi Nazan Akçay, aynı gün 5500 davaya baktı.

Paylaş
Dokuz saniyelik 'adalet'Beyoğlu İcra Tetkik Mercii Hakimliği, önceki gün, "Guinness Rekorlar Kitabı"na girecek bir duruşmaya evsahipliği yaptı. Beyoğlu İcra Tetkik Mercii Hakimi Nazan Akçay, aynı gün 5500 davaya baktı. Hakim Akçay, 2000'in üzerinde davayı da karara bağlayarak, davalıları 10'ar günlük hapis cezalarına çarptırdı.

Toplam 5 saat sürdüTurkcell İletişim Hizmetleri AŞ avukatlarının, borçlarını ödemeyen cep telefonu aboneleriyle ilgili başlattıkları icra takibi kapsamında, yasal süresi içinde mal beyanında bulunmayanlar hakkında açtığı dava saat 09.00'da başlayıp saat 14.00'te sona erdi. 5 saatlik duruşma boyunca her 9 saniyede bir mahkûmiyet kararı çıktı.

Temyiz hakları varHapis cezasına çarptırılan cep telefonu kullanıcısı davalılar hakkındaki hüküm, tebliğinden itibaren 7 günlük temyiz süresi içinde başvuru yapmamaları halinde kesinleşecek. Davalılar, haklarındaki hüküm kesinleşse dahi, cezaevine girinceye kadar borçlarını öderlerse hapse girmeleri gerekmeyecek.Herkesin değiştirilmesi konusunda hemfikir olduğu, ancak yıllardır dokunulmayan 'adalet sistemi' "Bu kadar da olmaz ki" dedirtecek bir uygulamaya daha sahne oldu. Beyoğlu İcra Tetkik Mercii Hakimi Nazan Akçay, aynı gün 5500 davaya baktı. Hakim Akçay, 2000'in üzerinde davayı da karara bağlayarak, davalıları 10'ar günlük hapis cezalarına çarptırdı.Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ avukatları, borçlarını ödemeyen cep telefonu aboneleriyle ilgili başlattıkları icra takibi kapsamında, yasal süresi içinde mal beyanında bulunmayanlar hakkında dava açtı. Beyoğlu İcra Tetkik Mercii Hakimliği'nin yoğunluğu, icra tetkik merciindeki davaların 1 yıl içerisinde açılıp, 1.5 yıllık sürede karara bağlanmasını öngören zamanaşımı sınırlaması nedeniyle, haklarında dava açılan 5500 cep telefonu kullanıcısının duruşmasının da 1 Ağustos 2001 Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldı.

İnanılmaz tabloBüyük çoğunluğu dosya üzerinden yapılan duruşmalarda, Hakim Nazan Akçay, önceki saat 09.00'dan 14.00'e kadar, toplam 5500 davaya bakıp dosyalar hakkında işlem yaptı. Duruşma dosyasına eklenip incelenmesi gereken icra dosyaları bulunamayan, borca itiraz eden, dosyalarında eksik evrakları olan ve nüfus kayıtları elde edilemeyen davalıların duruşmaları 2 ay sonraya bırakılırken, dosyası tamamlanmış 2000'in üzerindeki davalı hakkında karar çıktı. Hakim Nazan Akçay, 2000'in üzerindeki davalıyı, İcra İflas Kanunu (İİK)'nun 337. maddesi gereği 10'ar günlük hapis cezasına çarptırdı. Böylece Hakim Akçay, rekor sayılabilecek bir hızla, duruşma salonunda bulunduğu 5 saat boyunca, ortalama her 9 saniyede bir mahkûmiyet kararı vermiş oldu.

Fotoğraf çektirilmediHapis cezasına çarptırılan cep telefonu kullanıcısı davalılar hakkındaki hüküm, tebliğinden itibaren 7 günlük temyiz süresi içinde başvuru yapmamaları halinde kesinleşecek. Davalılar, haklarındaki hüküm kesinleşse dahi, cezaevine girinceye kadar borçlarını öderlerse hapse girmeleri gerekmeyecek.Hakim Nazan Akçay, duruşma salonunda gazetccilerin fotoğraf çekmesine izin vermedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sel değil, altyapı felaketiEmine UyarEtkili olan dolu ve sağanak yağışın ardından yaşanan sel felaketinin altyapı yetersizliğinden kaynaklandığı belirtildi. Önceki gün İzmir'de meydana gelen ve üç kişinin elektrik akımına kapılarak ölmesine yol açan sel felaketi ile ilgili açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Mimarlar Odası yöneticileri, İzmir'de ciddi bir altyapı sorununun bulunduğunu belirttiler. EMO İzmir Şube Başkanı Macit Mutaf, 1995 yılında İzmir'de yaşanan sel baskınında da birçok insanın elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, enerji taşıyan dağıtım şebekelerinin yeraltına alınması gerektiğini vurguladı. Ölümlerin meydana geldiği Kemeraltı bölgesinin İzmir'in en eski yerleşim ve ticaret bölgesi olduğuna dikkat çeken Mutaf, burada elektrik kullanımının giderek arttığını ve bölgenin eskiyen elektrik altyapısının mevcut gücü taşıyamaz duruma geldiğini belirtti. EMO İzmir Şubesi'nin uyarıları ile TEDAŞ'ın başlattığı, bölgenin iyileştirilmesine yönelik program çerçevesinde yaklaşık on yıldır Kemeraltı'nın bir kısım elektirik dağıtım ağının yeraltına alındığını, ama ödenek temin edilmediği için yarım kaldığını belirten Mutaf, "Enerji sektöründeki yatırımların ertelenmesi, piyasa beklentilerine terk edilmesi ve benzeri politikalar sonucunda oluşan olumsuzlukların bedelini halkımız can ve mal kaybıyla ödemek zorunda kalıyor" diye konuştu. Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Çınarlı ise fırtınanın çok şiddetli olduğuna dikkat çekip, meteorolojinin bunu önceden tahmin edip kamuoyunu uyarmamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayarak, yağmurun İzmir'in altyapı sorununun giderilemediğini gösterdiğini dile getirdi. Yıllarca ihmal edilen kentin altyapı sorununu giderme yönünde son dönemde ciddi adımlar atıldığını ifade eden Çınarlı, "Dünkü fırtına çalışmaların yeterli olmadığını göstermiştir. Başlayan çalışmalar bir an önce bitirilmelidir" dedi. İzmir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Mehmet Ali Susam da her felaketin, her krizin esnafa bir kez daha darbe vurduğunu dile getirerek, "Bu yaşanan sıkıntılar, olumsuzluklar doğal afetin bir sonucu değil, altyapı eksikliğidir, bütün yetkililerden, sel felaketinde çok ağır bedeller yüklenen esnafa destek olması için çağrıda bulunuyorum" dedi.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ise uzmanların yorumları aksine, kentin altyapı eksikliğini göz ardı ederek belediyenin sorumlu olmadığını savundu.
ÖNCEKİ HABER

Egeli üreticiler meydanda

SONRAKİ HABER

Pop-art ve bir sergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...