02 Ağustos 2001 21:00

Kanlı operasyona yargıdan kalkan

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, onlarca tutuklunun ölümüne, yüzlercesinin de yaralanmasına neden olan operasyonun sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunan siyasi parti ve kitle örgütü temsilcilerine dava açtı.

Paylaş
Kanlı operasyona yargıdan kalkanCezaevlerine 19 Aralık 2000 tarihinde düzenlenen ve "katliam" olduğu Adli Tıp ve bilirkişi raporlarıyla da belgelenen kanlı operasyonların sorumluları hakkında tek bir dava açılmazken sorumluların yargılanmasını isteyenler hakkında davalar açılıyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, ÖDP İstanbul İl Başkanı Vahit Genç, DBP İstanbul İl Başkanı Mustafa AytaşHADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, EMEP GYK üyesi Kamil Tekin Sürek, KESK Eğitim Sekreteri İbrahim Kudiş ve TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Celal Beşiktepe hakkında, katliamın sorumlularının yargılanmasını istedikleri suç duyurusunda, "Devletin askerini, emniyet ve muhafaza güçlerini tahkir ve tezyif ettikleri" öne sürülerek dava açıldı. Adı geçen sendika, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri, 20 Aralık'ta İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na giderek operasyonun sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Hukuka aykırıİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, suç duyurusu dilekçesinde suç işlendiği ileri sürüldü. İddianamede tüm sanıkların 2 ile 12'şer yıl arasında ağır hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.EMEP GYK üyesi Avukat Kamil Tekin Sürek, başsavcılığın tutumuna tepki gösterdi. Sürek, operasyonlar sırasında, 30 tutuklu ve hükümlünün ölümüne ve yüzlerce tutuklu ve hükümlünün yaralanmasına sebebiyet verenlerin yargılanması için suç duyurusunda bulunduklarını, suç duyurularının İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından cezaevi savcılıklarına gönderildiğini belirtti. Cezaevi savcılıklarının sorumlular hakkında dava açılmasına gerek görmediğine işaret eden Sürek, operasyonda kasten adam öldürmekle hareket edildiğinin, Adli Tıp ve bilirkişi raporlarıyla da belgelendiğini hatırlattı. Sürek, faillerin yargılanmasını ve cezalandırılmasını isteyerek suçu işleyenler hakkında değil, işlenen suçun soruşturulmasını isteyenler hakkında dava açılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Hukuk devleti değilizİHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin de cezaevlerine düzenlenen operasyonların katliam olduğunu başından beri dile getirdiklerini, bu açıklamalarının Adli Tıp raporlarıyla da desteklendiğini vurguladı. Türkiye'de işkencenin ve operasyonların devlet politikası haline geldiğini söyleyen Keskin, bu politikalar sürdüğü için işkencecilerin ve katliamların sorumlularının yargılanmasını isteyenler hakkında davalar açıldığına işaret etti. Eren Keskin, katliamın sorumlularının yargılanması için konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne taşıyacaklarını da duyurdu.

Gözdağı veriliyor"Hayata Dönüş" operasyonunun bir "yok etme" operasyonu olduğuna işaret eden TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Celal Beşiktepe ise operasyonun yasadışı bir zeminde yürütüldüğünün gün geçtikçe ortaya çıktığını dile getirerek sorumluların yargılanmasını isteyenler hakkında dava açılmasını çaresizliğin ve güçsüzlüğün bir ifadesi olarak yorumladı. Celal Beşiktepe, demokratik güçlere gözdağı verilmek istendiğini belirtti. Yargılama, önümüzdeki günlerde İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak.
ÖNCEKİ HABER

Enerjide büyük kıyak

SONRAKİ HABER

Egeli üreticiler meydanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...