02 Ağustos 2001 21:00

Enerjide büyük kıyak

Daha önce şirketlerin ödemediği ve devletin trilyonlarca lira zarara uğradığı KDV oranını hükümet yüzde 18'den yüzde 1'e düşürdü.

Paylaş
Enerjide büyük kıyakHükümet enerji şirketlerine büyük bir kıyak daha yaptı. Birkaç yıllık kârları karşılığında özelleştirilen enerji santralları ve dağıtım hatlarından devletin alması gereken Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürüldü. KDV'nin ödenmemesi Maliye Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı'nı daha önce karşı karşıya getirmişti.Hükümet IMF'ye verdiği enerji özelleştirmelerini hızlandırma sözünü tutmak için birkaç yıllık kârı karşılığında devrettiği enerji işletmelerinin devir anlaşmalarındaki KDV'den vazgeçti. İşletme hakkı devir anlaşmalarında KDV oranı yüzden 18'den yüzde 1'e indirildi. Böylece hükümet milyarlarca doları bulan işletme devirlerinden alacağı milyonlarca dolar tutarındaki KDV'yi de enerji tekellerine "bağışlamış" oldu.

Karar yayımlandıResmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, "3096 sayılı kanun kapsamında işletme hakkı devir sözleşmesine konu olan işletme haklarının devir anlaşmaları uyarınca devirleri" yüzde 1'lik gruba alındı. Böylelikle enerji sektöründeki devir anlaşmalarında KDV oranı yüzden 18'den yüzde 1'e indi.Daha önce Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı arasında tartışmaya neden olan KDV oranlarının indirilmesi ile bundan sonra enerji özelleştirmelerinde KDV "sembolik" düzeye indirildi. Maliye Bakanlığı'nın ihale yapıldığı gün KDV'nin alınması gerektiği yolundaki açıklamaları Enerji Bakanlığı tarafından özelleştirmeleri zora soktuğu gerekçesi ile tepkiyle karşılanmıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine konu "Liderler Zirvesi"nde görüşülmüş ve "KDV istisnası" yaratılarak çözümlenmesine karar verilmişti. Şimdi de Bakanlar Kurulu kararı ile getirilen indirim sayesinde özel sektöre devredilen işletmeler için KDV oranı kaldırılmış oldu. Böylece 3 milyar doları aşan enerji iletim ve dağıtım ihalelerinden alınması gereken 510 milyon dolarlık KDV'nin çok küçük bir kısmı alınabilecek.
ÖNCEKİ HABER

Umutlar ihracata bağlandı

SONRAKİ HABER

Kanlı operasyona yargıdan kalkan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...