02 Ağustos 2001 21:00

Misilleme korkusu

İsrail hükümeti ve medyası, Nablus'ta ikisi çocuk sekiz Filistinlinin öldürüldüğü vahşi saldırının ardından "misilleme korkusu"na kapıldı.

Paylaş
Misilleme korkusuİsrail hükümeti ve medyası, Nablus'ta ikisi çocuk sekiz Filistinlinin öldürüldüğü vahşi saldırının ardından "misilleme korkusu"na kapıldı. Yeni baskıcı uygulamaların gerekçesi olan bu endişe, öldürülenlerin cenazesine 100 bin Filistinlinin katılmasının ardından daha da arttı.Ha'aretz gazetesi, İsrail'in saldırı ile kimsenin başaramadığını başardığını belirterek, cenazede bütün Filistinli örgütlerin tek vücut olduklarını yazdı. Yediot Ahronot ise yorumunda, Lübnan sınırında da çatışmalar yaşanabileceğine dikkat çekti. Gazete, saldırının Dışişleri Bakanlığı ile ordu arasında da gerginliğe yol açtığını belirterek, bir bakanlık yetkilisinin "Önceden haberimiz olsaydı savunma için hazırlık yapabilirdik. Şimdi bu saldırıyı savunmakta zorlanıyoruz" dediğini belirtti.

Şaron'a sıkı korumaSağcı Jerusalem Post gazetesi, İsrailli "terör" uzmanlarının, Nablus saldırısının şiddeti daha da tırmandıracağı konusundaki saptamalarına yer verdi. Ma'ariv ise, başta Başbakan Ariel Şaron ve Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz olmak üzere, İsrailli yetkililerin etrafındaki korumanın artırıldığını yazdı.Gazete bir başka haberinde ise, İsrail istihbarat servisleri tarafından hükümete sunulan raporda şu bilgilerin yer aldığını yazdı: "Saldırıdan sonra özellikle üst düzey Hamas yetkililerine yönelik koruma sıklaştırıldı. İsrail'in hedefi olmaktan korkan Filistinli yetkililer yeraltına indi. Saldırı, Filistin tarafında utanç ve panik yarattı."

Dört Filistinli öldürüldüDün ve önceki gün işgal altındaki topraklarda yine kan aktı. Batı Şeria'nın 2 ayrı noktasında maskeli kişiler önceki akşam bir Filistinliyi, İsrail'le işbirliği yaptığı gerekçesiyle öldürdüler, bir diğerini de ağır yaraladılar. El Halil kentinde ise İsrail askerlerinin ateşi sonucu bir Filistinli yaşamını yitirdi.Dün ise Batı Şeria'nın Nablus kentinde iki Filistinli öldürüldü. İsrail ordusu tarafından açılan ateşte, şehrin batısında bir Filistinli katledildi. Ölen Filistinlinin İsrail'e bombalı saldırı hazırlığında olduğu ileri sürüldü. Yine Nablus'taki başka bir saldırıda, İsrailli askerlerin açtığı ateş, Firas Abdül El Hak'ın yaşamını yitirmesine yol açtı. Filistin askeri mahkemesi ise, İsrail ile işbirliği yapan bir Filistinliyi idama mahkum etti.

Çocuklar İsrail'i kınadıFilistinli çocuklar, Güney Lübnan'da İsrail karşıtı bir gösteri düzenledi. Raşidiye mülteci kampındaki yüzlerce Filistinli çocuk, Nablus saldırısını kınadı. Şam'daki Yarmuk mülteci kampındaki yüzlerce Filistinli de, İsrail'e misilleme yapılması talebiyle gösteri düzenledi.

Katillere ABD eğitimiBu arada, İsrail'in, ABD'deki askeri hava üslerinde daimi olarak İsrail savaş uçaklarını konuşlandırarak, pilotlarına eğitim aldırmak istediği öğrenildi. Amerikan basınına bilgi veren Amerikalı ve İsrailli yetkililer, Washington yönetiminin bu öneriyi değerlendirdiğini belirttiler. ABD'nin böyle bir anlaşmaya onay vermesinin, Ortadoğu'daki uşağı İsrail ile işbirliğini perçinlemesi anlamına geleceği belirtiliyor. İsrail, uzun yıllardır ABD'den milyarlarca dolarlık askeri malzeme alıyor. İsrail Hava Kuvvetleri, bir süredir Türkiye hava sahasını da eğitim uçuşları için değerlendiriyor.
ÖNCEKİ HABER

KDV'ye karşı ulusal tepki

SONRAKİ HABER

İsrail işgalinin öteki yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...