01 Ağustos 2001 21:00

YAŞ toplantısında bile IMF unutulmadı

Ecevit, Yüksek Askeri Şûra toplantısında, TSK'ya ekonomik kriz nedeniyle bazı silahlanma projelerini ertelediği için teşekkür etti. YAŞ toplantısında, Ecevit IMF'ye komutanlar önünde teşekkür etti.

Paylaş
YAŞ toplantısında bile IMF unutulmadıBaşbakan Bülent Ecevit, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin Türkiye'nin içinde bulunduğu ağır ekonomik süreci göz önünde tutarak bazı önemli projeleri ertelediğini belirterek, "Hükümetten herhangi bir istem gelmeden bu kararın alınmış olmasının özel bir değeri vardır" dedi. Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında bile IMF'ye teşekkür gündem olurken, Ecevit, IMF ile Dünya Bankası'nın sağladığı 18 milyar dolar tutarındaki dış borcun büyük önem taşıdığını kaydetti. Ecevit, "Orantısal olarak bu kuruluşlar, şimdiye kadar hiçbir ülkeye bu kadar cömertçe katkıda bulunmamışlar" diyerek komutanlar önünde de IMF'ye şükranlarını sunmayı ihmal etmedi.Yüksek Askeri Şûra, Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı'nda toplandı. Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, kuvvet komutanları, ordu ve donanma komutanı generaller ve MGK Genel Sekreteri katıldı. Yüksek Askeri Şûra toplantısında, bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerle general ve amiralliğe yükselecek albayların durumu görüşülecek. Şûrada, çeşitli nedenlerle TSK ile ilişikleri kesilecek personelin durumunun da ele alınması bekleniyor. Yüksek Askeri Şûra'nın ağustos ayı olağan toplantısı, 4 Ağustos'ta sona erecek.

Ecevit'in konuşmasıBaşbakan Ecevit, YAŞ toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, iç ve dış güvenliğin ekonomik ve sosyal sorunlardan soyutlanamayacağını söyledi. TSK'nın da bunun bilincinde olduğunu kaydeden Ecevit, "O nedenledir ki, TSK, içinden geçmekte olduğumuz ağır ekonomik süreci göz önünde tutarak bazı önemli projeleri ertelemiştir" diye konuştu. Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümetten herhangi bir istem gelmeden bu kararın alınmış olmasının özel bir değeri vardır. Hükümetimiz de güvenliğimiz açısından büyük önem taşıyan projeleri geciktirmenin sakıncalarını bilmektedir. O nedenle, hükümetimiz, ekonominin esenliğe çıkarılmasıyla birlikte Silahlı Kuvvetlerimizin ertelenen gereksinmelerini yeniden gündeme getirmeyi görev bilecektir."

Koalisyondaki tartışmaEcevit, koalisyon ortakları arasında zaman zaman yer alan tartışmaların demokrasilerde doğal olduğunu ifade ederek, "Yeter ki, koalisyon ortakları önünde sonunda uzlaşabilsinler, nitekim her konuda uzlaşmaktadırlar" diye konuştu. Ecevit, şunları söyledi: "Geçen gün Ankara'daki görüşmemizde IMF Başkan Yardımcısı Sayın Fischer'e de, 'Artık bu özelliğimize alışmalısınız. En küçük bir tartışmada paniğe kapılmamalısınız' dedim. Buna alıştıkları izlenimini de edindim." Ecevit, turizmde de büyük bir patlama yaşandığına işaret ederek, ancak henüz her şeyin "toz pembe olmadığını" söyledi. Ekonomide yüzde 4'ü bulan bir küçülme görüldüğünü ifade eden Başbakan Ecevit, bu küçülmenin üretimdeki, yatırımdaki ve istihdamdaki gerilemenin bir göstergesi olduğunu bildirdi. Yüksek faizlerin henüz inmediğini, ücretlerde de ciddi düşüş olduğunu anlatan Ecevit, "Fakat, bu olumsuzlukları kısa sürede aşabileceğimizi umarım" dedi.

IMF'ye teşekkür faslıÖncelikle yeterli iç ve dış kaynak elde etmek gerektiğini belirten Ecevit, IMF ile Dünya Bankası'nın sağladığı yaklaşık 18 milyar dolar tutarındaki dış borcun büyük önem taşıdığını söyledi. "Orantısal olarak bu kuruluşlar, şimdiye kadar hiçbir ülkeye bu kadar cömertçe katkıda bulunmamışlar" diyerek komutanlar önünde de IMF'ye şükranlarını sunmayı ihmal etmeyen Ecevit, şimdi sıranın iç kaynağa geldiğini, bu açıdan Meclis çalışmalarının son günlerinde Hazine taşınmazlarını değerlendirmek için bir yasa çıkardıklarını kaydetti. Başbakan Ecevit, Meclis açıldığında yeni iç kaynakların gündeme geleceğini kaydederek, emekçilerin sırtına yüklenen krizin yükünün ağırlaştırılacağının da sinyalini verdi.
ÖNCEKİ HABER

Işık sahnenin ruhudur

SONRAKİ HABER

Yılmaz'dan kongre şovu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...