01 Ağustos 2001 21:00

Veli Göçer serbest

17 Ağustos depreminde yaptığı binalar çöken ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan Müteahhit Veli Göçer tahliye edildi. Mahkeme heyeti, Veli Göçer'in tahliye kararını, "daha fazla mağdur olmaması için" verdiğini açıkladı.

Paylaş
Veli Göçer serbestKocaeli depreminde müteahhitliğini yaptığı bazı binaların yıkılması sonucu 168 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Müteahhit Veli Göçer ve oğlu Can Göçer tahliye edildi. Böylece, resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 50 bin kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos Kocaeli depremine ilişkin açılan davalarda tutuklu sanık kalmadı.Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Veli Göçer, oğlu Can Göçer, müdahil Salim Çakır ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmada söz alan tutuklu sanık Veli Göçer, Kocaeli depreminde 374 bin konutun yıkıldığını ve 18 bin kişinin öldüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: "Sanki bütün bu olanların sorumlusu benmişim gibi gösteriliyor. Depremin en büyük mağduru benim. Sadece ismim kullanılarak 8 ayrı şirket kuruldu. Bu şirketlerden bir tanesinin yaptığı inşaatlar depremde çöktü. Ben yalnızca bu şirketlerin pazarlama işini yürütüyordum. Mağduriyetimin giderilmesi için tahliyemi talep ediyorum."

DGM'de yargılanmalıydıMüdahil Avukat Filiz Saraç ise Veli Göçer'in yıkılan binaların müteahhidti olduğunu belirterek, "Yapılan inşaatlarda, belediye ve imar işleri ile bir örgütün organize olduğu konusunda deliller var. Bu nedenle suçun 'çıkar amaçlı suç örgütü' kapsamında İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne (DGM) gönderilmesini talep ediyoruz" dedi. Veli Göçer'in avukatı Kadir Çiçek de, müvekkilinin mağdur edildiğini öne sürerek, tahliye talebinde bulundu. Müdahil Salim Çakır, olayın basit bir deprem sonucu meydana gelen ölüm olmadığını belirterek, Göçer ve ortaklarının organize olarak suç işlediklerini ve cezalandırılmalarını talep ettiğini söyledi.

'Mağdur olmasın' diye!Müdahil avukatın, dosyanın İstanbul DGM'ye gönderilmesi talebini reddeden mahkeme, Veli Göçer ve oğlu Can Göçer'in "Tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak ve daha fazla mağduriyetlerine neden olmamak" için tahliyelerine karar verdi. Mahkeme ayrıca, sanıklar İsmet Kösebalaban ile Derya Bilgin'in gıyabi tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

5 yıl hapsi isteniyor17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremin ardından Göçer ve ortakları hakkında Yalova'da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Konya'ya alınmıştı. Göçer ve ortakları, TCK'nın 383. maddesi gereğince, "Tedbirsizlik ve meslekte tecrübesizlik sonucu birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyorlar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İzmir fırtınaya teslim olduGünlerdir aşırı sıcaklardan kavrulan İzmir'de, dün akşama doğru çıkan fırtına ve ardından başlayan dolu fırtınası yaşamı bir anda felç etti ve iki kişinin ölmesine yol açtı.Havanın saat 17.30 sıralarında birdenbire karardığı ve rüzgarın şiddetlendiği İzmir'e, ceviz büyüklüğünde dolu yağdı. Dolu fırtınası sırasında ağaçlar devrildi, binaların camları kırıldı, yollar sular altında kaldı, evleri ve işyerlerini su bastı. Yoğun yağış nedeniyle pekçok yolun asfaltı kalktı, ağaçlar devrildi.Yağış nedeniyle ortaya çıkan sis trafiği bir süre aksattı. Körfez'de de deniz trafiği bir süre durduruldu.

4 ölü, 2 yaralıÖzellikle İzmir'in merkez ilçeleri olan Konak, Alsancak, Bornova gibi yerlerde çok şiddetli hissedilen fırtınada Kemeraltı ve Agora civarında 873 ve 943 nolu sokaklarda iki kişi elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Kemeraltı 856 Sokak'ta kopan elektrik tellerinin düştüğü su birikintisine basan Cem Karaca (23) ve Hakan Mısırlı (31) hayatını kaybetti. İki kişi de yaralandı.Yaklaşık bir saat süren fırtına nedeniyle özellikle ikinci Kordon, Fevzipaşa ve Gazi Bulvarı, Basmane, Yenişehir Cadde'lerinde trafik felce uğradı. Kordon'da bulunan dükkanların 4-5 santimetrelik camlarının dışarıya doğru patladığı görüldü. Alsancak'ta arabaların üzerine ağaçlar devrildi. Kültürpark'taki ağaçların da yola doğru devrildiği görüldü. Kafeteryaların tenteleri uçtu. Dükkanları su bastı. Yeşildere'ye araçlar düştü. İzmir Limanı'da gemilerin yan yattığı ve konteynırların denize döküldüğü haberleri geldi.İzmir'liler beklenmedik bu yağış karşısında şok yaşadı. Etkili yağış nedeniyle emniyet ve belediye birimlerinin alarma geçtiği öğrenildi. Sağanak ve dolu yağışı çok sayıda ev ve işyerine su basmasına neden oldu. İtfaiye yetkilileri, 150 civarında ihbar aldıklarını, hazırlıksız yakalandıkları için ihbarlara yetişmekte zorlandıklarını belirttiler.

İtfaiyeyi de su bastıYağış dolayısıyla İtfaiye merkez binası ile İzmir Efes Oteli'nin de aralarında bulunduğu birçok işyeri ve evi su bastı. Alınan bilgiye göre, Çankaya semtindeki İtfaiye merkez binasını, özellikle İkiçeşmelik semtinden gelen yağmur suları nedeniyle su basarken, baskın ihbarı alan ekipler, itfaiye binasından çıkmakta zorlandılar. Alsancak semtindeki İzmir'in en ünlü otelleri arasında yer alan 5 yıldızlı Efes Oteli'ni de su basarken, itfaiyenin özellikle Alsancak, İkiçeşmelik ve Yeşilyurt gibi semtlerdeki ev ve işyerlerinden çok sayıda ihbar aldığı bildirildi.Bu arada Yeşildere Karabağlar Caddesi'nde devrilen ağaçlar ve selin getirdiği taşlar yolu trafiğe kapatırken, İzmir'in tarihi Kemeraltı çarşısında çok sayıda işyerini su bastı. Yeşildere köprüsü altında mahsur kalan 2 işçi görevlilerce kurtarıldı. Gürçeşme'deki bir elektronik dükkanında, elektrik tellerinin kopması sonucu yangın çıktı.İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma Şube Müdürü Cengiz Öngör, yağıştan özellikle Alsancak semtinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Kopan elektrik tellerinin tehlike arz etmesi nedeniyle Kemeraltı'ndaki elektrik kesildi.

Yağış sürecekMeteoroloji İzmir Bölge Müdürü Burhan Babalıoğlu yaptığı açıklamada, sağanak sonucu metrekareye 35 kilogram yağış düştüğünü belirterek, "Uzun yıllar Ağustos ayında böyle bir yağış olmamıştı. 1945 yılı Ağustos ayında metrekareye başına 20 kilogram yağış düşmüştü" dedi. Meteoroloji yetkilileri, yağmur ve fırtınanın İzmir'de bugün de süreceğini bildirdiler. 1996 yılında İzmir'de yaşanan sel felaketinde 62 kişi yaşamını yitirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Öğretim üyeleri yoksulluk sınırında

SONRAKİ HABER

Işık sahnenin ruhudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa