01 Ağustos 2001 21:00

Çiftçi İzmir'e yürüyor

İzmir Gündoğdu Meydanı'nı, bu kez IMF ve Dünya Bankası'nın politikalarıyla yok edilmek istenen çiftçiler dolduracak. "IMF defol" diyen binlerce çiftçi, büyük mitingin startını dün Bergama'dan verdi.

Paylaş
Çiftçi İzmir'e yürüyorİzmir Gündoğdu Meydanı'nda, 3 Ağustos günü IMF ve hükümeti uyararak, "Türk tarımı yok edilmesin", "Tarişbank'ı geri istiyorum" mitingi düzenleyecek olan çiftçiler, dün Bergama'dan yürüyüşe başladı. Bergama Atatürk Anıtı önüne kağnılarıyla birlikte gelen Bergama köylülerini, burada Akçıkmaz Mahallesi sakinlerinin oluşturduğu davul zurna ve trompetli bir bando takımı karşıladı. Çiftçiler kağnılarına "Ankara TARİŞ'e sahip çık", "Türk tarımı yok ediliyor", "1913-2001 sömürgeciliğe karşı TARİŞ", "Bugün Tarişbank, yarın TARİŞ" dövizleri asarak tepkilerini dile getirdiler.TARİŞ Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Basri Özçoban, burada yaptığı açıklamada, "Bugün burada tarihi bir sayfa açılıyor. Artık biz çiftçilerin de sabır taşı çatladı. Neden çatladı? Çiftçi üretirken, yemek yiyemiyor, içemiyor. Türkiye'nin nüfusunun yüzde 45'ini oluşturan çiftçinin kitlesi yüzde 20 düşürülerek yok edilmeye çalışılıyor. IMF hazırladığı programlarla, 'Şekerpancarı ekme, tütün ekme, pamuk ekme, ekersen de fiyatları ve kaç kilo ekeceğini ben belirlerim' diyor. IMF çiftçiyi ve ülkeyi yok etmek istiyor" diye konuştu. Konuşması sık sık, "IMF defol" sloganıyla kesilen Özçoban, İzmir'in her zaman Türkiye'de tarihi sayfalar açtığına dikkat çekerek, "3 Ağustos Cuma günü çiftçinin patlama günüdür. Türkiye'de öyle bir sel olacak ki, hiçbir şey bu selin önüne set koyamayacak" dedi. Bergama Atatürk Anıtı önüne toplanarak, "IMF defolsun gitsin, kendi ülkemizde köle olmak istemiyoruz" diyen üreticiler, gazetemize yaptıkları açıklamalarda, traktörlerini satmak zorunda kaldıklarını, ülkenin IMF tarafından bir süre daha yönetilmesi durumunda evlerini dahi satacaklarını belirttiler. "Buğday bu sene 130 bin liradan satarken, mazotun bir kilosunu 780 bin liradan alıyoruz" diyen Yeniköylü Ercan Karakış, 1 kilo mazot için 15 kilo daha buğday üretmek zorunda olduklarını belirtti. Üreticinin ağır şartlar altında olduğunu söyleyen Tahsin Kahraman ise, "Daha önceleri durumumuz iyiydi. Sanki eskiden IMF ile mi yaşıyorduk? Biz kendi kendimizi yönetmek istiyoruz" dedi. "Herkes sırtımıza binmeye çalışıyor. Bizi köle etmeye çalışıyorlar. Biz hakkımızı istiyoruz. IMF'nin defolup gitmesi daha hayır olur. Bu devleti ve ekonomiyi biz bu hale getirmedik" diyen Akın Çetin adlı çiftçi, aç kalmak istemediklerini anlatıyor. Bergama Ziraat Odası Başkanı Bedri Çakmalığulları, üretimi yok edilerek tüketen toplum haline getirilmek istendiğine dikkat çekti. IMF'nin kendi politikalarına hükümeti alet ettiğini belirten Çakmaklıoğulları, "Bu politikalar emeğin sömürülme politikasıdır" diye konuştu. Bergama Pamuk Birliği As Başkanı Hasan Korkmaz ise, taban fiyatlarına, ne kadar ürün üretileceğine karar veren IMF'nin Türkiye'yi ve Türk tarımını öldüreceğini söyledi.

Mitinge çağrıEgeli üreticiler, dün yaptıkları yazılı açıklamayla da 3 Ağustos'ta yapacakları mitinge çağrı yaptılar. Mitingin Tertip Komitesi adına yapılan yazılı açıklamada tarım sektörünün özellikle iki yıldan beri göz ardı edildiğini, gelecekte Türkiye'de üretici ve üretim kargaşası yaratılmak istendiğini belirtti. Açıklamada, "Türkiye nüfusunun yüzde 45'inin tarım sektörü ile uğraştığı göz önüne alındığında çiftçi kesiminin ne denli önemli bir konumda olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ülkemizde yaşanan ekonomik istikrarsızlıklar bu kesimin gerçekleştirdiği üretimler sayesinde bertaraf edilmiş, üretimi ile sanayiini birleştiren Türkiye dimdik ayakta kalmıştır" denilerek, pancar ve tütün yasalarıyla birlikte getirilen kısıtlamalar, girdi desteklerinin kaldırılması, prim uygulamalarının daraltılması, tarım satış kooperatifleri birlikleri ile ilgili olarak üretici aleyhine uygulanmakta olan politikaların tarım birliklerinin tasfiye edilmesi anlamına geldiği vurgulandı.

'Tarım kıskaca alındı'Yakın bir gelecekte pamuk, üzüm, zeytin-zeytinyağı, incir ve diğer tarım ürünlerini de benzer tehlikelerin beklediğinin ifade edildiği açıklamada, Türk tarımının kıskaç altına alındığı vurgulandı. Tertip Komitesi, Türk kooperatifçiliğini, tarım birliklerini, birliklerin iştirak ve sanayi tesisleri ile Türk tarımını yok etmek isteyen zihniyete, kurulduğundan beri ortaklarına destek veren ve üretimlerine katkı yapan Tarişbank'ın haksız yere fona devredilmesi operasyonu da dahil tüm bu sorunlarını ve endişelerini dile getirmek amacıyla, 3 Ağustos Cuma günü saat 17.00'de Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak olan sivil toplum örgütleri, parti ve sendikaların da destekleyeceği çiftçi mitingine katılım çağrısı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

BM Türkiye'yi vuruyor

SONRAKİ HABER

Öğretim üyeleri yoksulluk sınırında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...