01 Ağustos 2001 21:00

BM Türkiye'yi vuruyor

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Irak'a uygulanan ambargonun, en az 35-40 milyar dolar ekonomik zarara ve fatura edilmesi mümkün olmayan sosyal yaralara neden olduğunu söyledi.

Paylaş
BM Türkiye'yi vuruyorGaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Irak'a uygulanan ambargonun, resmi rakamlara göre 35-40 milyar dolar görünen, bir o kadar da görünmeyen ekonomik zarara ve fatura edilmesi mümkün olmayan sosyal yaralara neden olduğunu söyledi.Irak'ın 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgali ile başlayan Körfez Krizi, bugün 12. yılına giriyor. Körfez Savaşı ile başlayan ve Irak'a Birleşmiş Milletler (BM) kararı ile ekonomik ambargo uygulanması sonrasında uluslararası gündemden düşmeyen süreç, Türkiye için ekonomik ve sosyal sorunların bir arada yaşadığı dönem oldu.

Ambargo kaldırılsınGTO Başkanı Aslan, Körfez Krizi ile başlayan süreçte, ambargonun kaldırılması için çaba gösteren sivil toplum kuruluşlarının önde gelenlerinden biri olduklarını belirterek, "Ambargonun, Irak halkının yanı sıra, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne etkilerini, defalarca inceleme fırsatını buldum. Ambargonun olumsuz sonuçlarını gördükçe, kaldırılması için çabamızı artırdık" dedi.

Zarar çok fazla70-80 milyar dolarlık zararın en az 25-30 milyar dolarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ait olduğunu belirten Aslan, Körfez Krizi ile birlikte bir anda çıkmaz sokağa girdiklerini, bölgedeki ekonomik gelişmenin durduğunu ve binlerce işyerinin kapandığını söyledi. Aslan, şöyle devam etti: "Ambargo sürecinde, Ortadoğu ve Körfez ülkelerine açılan tek kapı olan Suriye ise bu fırsatı o tarihten beri çok iyi değerlendirdi ve Türkiye'nin bölge ülkelerine açılmasına izin vermedi. Körfez Krizi ile birlikte ortaya çıkan olumsuzluklar, bölgede ekonomik ve sosyal yaralara, buna bağlı olarak da yakın tarihe kadar etkili olan terörü azgınlaştırdı. Kuzey Irak'ta meydana gelen otorite boşluğu, terörün 3-4 yıl öncesine kadar Türkiye'nin en önemli sorunu olmasına neden oldu. Köyden kente göçler sonucu çarpık şehirleşme gibi onarımı imkânsız tahribatlar ortaya çıktı. Bu arada, yayla, mera ve otlak yasağı ile hayvancılık geriledi ve köyler adeta boşaldı. Bütün olumsuzluklar bir arada yaşandı. Türkiye'nin, BM Yasası'nın 50. Maddesi'nden, Ürdün gibi yararlanması için yapılan girişimlerden de sonuç alınamadı. Bu süreçte tek tesellimiz, ihracatçıların Irak'taki alacakları karşılığında ham petrol ithal etmemiz oldu. Her ne koşulda olursa olsun, Irak ve diğer komşularla ilişkilerimizi geliştirmek, ticaretimizi artırmak zorundayız."
ÖNCEKİ HABER

Hükümet seyrediyor

SONRAKİ HABER

Çiftçi İzmir'e yürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa