31 Temmuz 2001 21:00

Saadet'te karara öfke

AİHM'nin kararını Başkanlık Divanı'nı toplayarak değerlendiren Saadet Partisi, çifte standart uygulandığını savundu. Parti yöneticileri 4'e karşı 3 oyla alınan kararın siyasi olduğunu söylediler.

Paylaş
Saadet'te karara öfkeAİHM kararının açıklanmasının ardından Saadet Partisi Başkanlık Divanı, Genel Başkan Recai Kutan başkanlığında toplandı. Başkanlık Divanı Toplantısı'nın ardından kararı değerlendiren Kutan, "Kararın isabetli olmadığı, burada çifte standartlı ve siyasi bir anlayışın hakim olduğu görüşündeyim" dedi.Dikmen Hürriyet Caddesi'ndeki çalışma ofisinde yapılan Başkanlık Divanı toplantısına gelişinde Kutan'a gazeteciler, AİHM'nin kapatılan RP hakkındaki kararını sordular. Kutan, karar ile ilgili henüz resmi bir açıklama olmadığı gerekçesiyle değerlendirme yapmak istemediğini, kararı gördükten sonra açıklamada bulunabileceğini bildirdi. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, kararın haksız olduğunu savunarak, "AİHM kendisini inkâr etmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin sadece belirli ülkelerde geçerli olduğunu gösteren bir karardır. Bu çifte standarttır, siyasi bir karardır" diye konuştu.

Kutan: Çifte standartKutan, Başkanlık Divanı Toplantısı'nın ardından AİHM'nin RP ile ilgili kararını değerlendirdi. Yaklaşık 3 yıldır süren RP davasının sonuçlandığını anımsatan Kutan, kararın 3'e karşı 4 oyla alındığını söyledi.Kararın gerek Türkiye, gerekse de Avrupa'da bir anlamda, "münakaşa" yaratacağını savunan Kutan, şöyle konuştu: "Bu tip önemli kararlarda 7 üyenin 7'sinin de aynı istikamette oy kullanmış olması halinde gerek Türkiye kamuoyu, gerekse dünya kamuoyunun tatmin olması söz konusu olabilirdi. Bu itibarla bu karar henüz kesinleşmiş değil, bu işin mutlaka temyizi yapılır. AİHM'nin ve Avrupa'daki bazı kesimlerin çifte standartlı olabileceği ve bu gibi ciddi meselelerde hukuka dayalı değil de tamamen siyasi mülahazalarla karar verebileceği intibaı ortaya çıkmaktadır."

Erbakan siyasetin içindeKutan, bir soru üzerine, kararın açıklanmasından sonra, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile herhangi bir görüşmesi olmadığını söyledi. Kutan, "Bu kararla Erbakan'ın siyasi yasağı devam edecek. Bu SP'yi nasıl etkiler?" sorusuna da, "Herhangi bir şekilde etkileyeceğini zannetmiyorum. Zaten şu anda Sayın Erbakan, siyasetin içindedir, dışında değil" yanıtını verdi.
ÖNCEKİ HABER

AİHM'den Erbakan aleyhine karar

SONRAKİ HABER

İşçiler Türk-İş'e yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...