31 Temmuz 2001 21:00

AİHM'den Erbakan aleyhine karar

Umudunu Avrupa'ya bağlayan ve AİHM'nin RP hakkındaki kararının ardından yeniden partisinin başına geçmeyi planlayan Erbakan oradan da umduğunu bulamadı.

Paylaş
AİHM'den Erbakan aleyhine kararDaha önce Avrupa'ya karşı "milli-İslami" bir söylem kullanan, AB'ye karşı çıktığını söyleyen, ancak hakkındaki dava süreci ile "Gerçek batıcı biziz" söylemini benimseyen Milli Görüş hareketinin lideri ve kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Avrupa kapısında umduğunu bulamadı.

'11. madde ihlali yok'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Refah Partisi (RP) yöneticilerinin yaptığı şikâyet başvurusunda Türkiye'yi haklı buldu. Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, parti kapatma davasıyla ilgili olarak RP yöneticilerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)'nin örgütlenme özgürlüğüyle ilgili 11. maddesinin ihlal edildiği yolundaki iddiasının reddedildiği bildirildi.Açıklamada, kapatılan RP'nin başta eski genel başkanı Necmettin Erbakan olmak üzere yetkililerine yönelik yaptırımların, "demokratik toplumun korunması için vazgeçilmez bir sosyal ihtiyaç olarak değerlendirilebileceği" görüşü dile getirildi. Parti yöneticilerinin şiddeti çağrıştıran söylemlerini de dikkate alan mahkeme, partinin hedeflerinin demokratik kurallara aykırı olduğunu kaydetti.

3'e karşı 4 oylaKararda, RP'nin İslami kurallara yönelik eylemleri yüzünden şeriattan soyutlanmasının mümkün olmadığı görüşü dile getirildi. Kapatılan Refah Partisi'nin sivil barışı ve demokratik rejimi riskli hale getirdiği görüşüne de gerekçeli kararda yer verildi. Mahkeme kararı, 3'e karşı 4 oyla alındı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin parti kapatmayla ilgili 11. maddesine ilişkin başvuruyu reddeden mahkeme, RP yöneticilerinin yine Türkiye aleyhinde yaptığı diğer şikâyet başvurularının incelemeye alınmasına gerek görmedi. AİHM'nin 3. Dairesi tarafından görülen davada, Mahkeme Heyeti Başkanlığını Fransız Yargıc Jean Paul Costa yaptı. Avusturyalı Willi Fuhrmann, Kıbrıs Rum Kesimi'nden Loukis Loucaides ve İngiltere'den Nicolas Bratza RP'nin şikâyetini haklı bulurken, Arnavut hakim Kristaq Traja, Norveçli Hanne Sophie Greve, Türk yargıç Rıza Türmen ve mahkemenin Başkanı Fransız Jean-Paul Costa, RP yöneticilerinin başvurusunun reddi için oy kullandılar.

RP'ye şeriatçı denildiAİHM, kapatılan RP ile ilgili kararında, "ilgili ülkenin, iç barış ve demokratik rejimini tehlikeye atacak siyasi bir hedefin gerçekleşmesini, eylemler somut hale dönüşmeden engelleyebileceği" görüşüne yer verdi. AİHM kararında, RP yöneticilerinin, "laiklik ilkesine farklı bir içerik kazandırma bahanesiyle inanç ayrımcılığı temelinde çok hukuklu bir sistem ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin temel değerlerine açıkça aykırı olan bir şeriat devleti kurma isteklerini ilan ettiklerini ve iktidara gelmek ve iktidarda kalmak için güce başvuracakları yönünde bir şüpheye meydan verdikleri" belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Kölelik sözleşmesi

SONRAKİ HABER

Saadet'te karara öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...