31 Temmuz 2001 21:00

Bankacılara sürgün

IMF ve DB'nin direktifleri doğrultusunda özelleştirilerek personel sayısı azaltılmaya çalışılan kamu bankalarında çalışanlara yönelik baskılar had safhada. İzmir'de 700'e yakın banka çalışanı değişik illere sürgün edildi.

Paylaş
Bankacılara sürgünEmine UyarÖzelleştirilmeye ve personel sayısı azaltılmaya çalışılan kamu bankalarında çalışanlar değişik illere sürgün edilirken, itiraz edenler işten atma ile tehdit ediliyor. İzmir'de Emlak, Ziraat ve Halkbankası'nda emekliliği dolan 700'e yakın banka çalışanı değişik illere sürgün edildi. Bunların arasında Bingöl'e sürgün edilen Ziraat Bankası Basmane Şubesi Müdürü de bulunuyor. Sürgünlerin devam edeceği belirtiliyor. Kamu bankalarında çalışanların sayısını azaltmak için bugüne kadar değişik yöntemler izlendi. Hemen hemen hepsi 657 sayılı kanun ve 399 sayılı kararnameye bağlı olarak çalışan personeli, işgüvenceleri olduğu için işten atamayan yetkililer, emekliliği gelen banka çalışanlarına emeklilik ikramiyesinin yüzde otuz fazlasını vererek emekli etmek istediler ama bunda başarılı olamadılar. Başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçmek isteyenlere dağıtılan formlara da fazla ilgi olmadı. Çalışanlar sürgünlerin çalışanları yıldırma amaçlı olduğunu dile getiriyorlar. Emlak Bankası'nın tasfiyesi Ziraat Bankası ile birleştirilmesinden sonra özellikle büyük şehirlerde bölge müdürlükleri kapatılarak yerlerine, Bölge Müdürlüğü vazifesi gören "mega şubeler" oluşturulmuştu.

İşten atma tehdidiMega şubelerin oluşturulmasından sonra bu şubelerin müdürlerinden bazıları, "Bundan sonra artık eskisi gibi olmayacak. Uyarı bile yapmadan gözünüzün yaşına bakmayacağız" şeklinde tehditler savuruyorlar. Çalışanların izin hakları da işin yoğun olduğu gerekçesiyle kullandırılmıyor. Özellikle Emlak Bankası personeli gece geç vakitlere kadar çalıştırılıyor ve angarya işler yaptırılıyor. Banka çalışanlarının bazı hakları da ellerinden alınıyor. Bu kapsamda Halkbankası çalışanlarının servisleri kaldırıldı. Bankaların kreş fiyatlarına da yüksek miktarlarda zam geldi. Aylık 40 milyon olan kreş fiyatı 135 milyona çıkarılarak, daha önce memura yapılan zam oranında artırılan kreş fiyatına yüzde 200'ün üzerinde zam uygulanmış oldu.

Personel yetersizKonu ile ilgili görüştüğümüz Tüm Banka-Sen İzmir Bölge Başkanı Mustafa Berberoğlu sürgünlerle ilgili olarak idare mahkemelerine dava açıldığını dile getirerek sendika olarak bu konuda özellikle mega şubelerin müdürleriyle görüşmeler yapacaklarını belirtti. Şu anda yeni sözleşmelerin hazırlandığını belirten Berberoğlu, geçtiğimiz günlerde 1475 sayılı yasa kapsamına geçen Ziraat Bankası Matbası çalışanlarının matbaanın kapatılmasıyla birlikte iş akitlerinin feshedildiğini hatırlatarak, 1475 sayılı yasanın çalışanların işgüvencesini kaldırmak için dayatıldığını belirtti. "Şu anda personel sayısı yetersiz. Ziraat Bankası ile Halkbankası'ndan emekliliği gelenlerin emekli olması ve yeni personel alınmamasıyla birlikte personel açığı daha da artacak. Buna rağmen personel sayısının fazlalığından söz ediyorlar. 50 binden 24 bine düşürmeyi hedefliyorlar" diyen Berberoğlu sendika olarak hiçbir çalışanın mağdur olmaması için üyelerinin 1475'e geçmemeleri ve mevcut statülerini korumaları gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Ülker zammın üstüne yattı

SONRAKİ HABER

İflas rüzgârları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...