30 Temmuz 2001 21:00

İncirlik'te kaçak işçi sayısı artıyor

ABD, Türkiye'nin çalışma yasalarını tanımayarak İncirlik Hava Üssü'nde kaçak iş çalıştırmaya devam ediyor. İncirlik Üssü'nde Amerikalı işçi sayısının 600'ü aştığı söyleniyor.

Paylaş
İncirlik'te kaçak işçi sayısı artıyorSinan AramanABD, İncirlik Hava Üssü'nde kaçak işçi çalıştırarak Türkiye'nin çalışma yasalarını hiçe sayıyor. İncirlik Hava Üssü'nü kullanarak Türkiye ve Ortadoğu'yu yakından takibe alan ABD, İncirlik'ten sözde keşif uçuşları yaparak Irak'ı isteği zaman bombaladığı yönünde haberlerle gündeme geldiği biliniyor. Kendi topraklarından komşu ülkelere yapılan askeri müdahalelere ses çıkarmayan Türkiye, kanuni olmamasına rağmen Amerika'nın hava üssünde kaçak işçi çalıştırmasına da müdahale edemiyor.

600 kaçakYasalara ve Türkiye ile yaptığı anlaşmaya rağmen daha önce 247 kaçak işçi çalıştırdığı belgelenen İncirlik'te, kaçak işçi sayısının giderek çoğaldığı belirtiliyor. 1500 Türk işçisinin çalıştırıldığı hava üssünde, kaçak olarak çalışan Amerikalı işçi sayısının 600'ü aştığı söyleniyor. Türk Harb-İş Sendikası'nın başvurusu üzerine, 1984'ten bu yana 4 kez inceleme yapan Çalışma Bakanlığı'na bağlı müfettişler kaçak çalıştırıldığını tespit edip rapor etmişlerdi.

1 milyon lira cezaİş müfettişleri görevleri sırasında Amerikalı işverenlerin kendilerine zorluk çıkardığını, hatta engellendiklerini rapor etmelerine rağmen bugüne kadar Amerikalı işverenlere hiçbir yaptırım uygulanmadığı gibi kaçak işçi çalıştırılması da engellenemedi. Müfettişlerin, kendi çalışmalarının engellendiğini raporlarda bildirmesinden dolayı Amerikalı işverenlere kesilen ceza ise trajikomik; 1 milyon lira.

Devlet açıklamıyorTürk Harb-İş Sendikası, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nın 60. maddesi uyarınca, ABD üslerinde görevli kişilerin eş, çocuk ve akrabalarını çalıştıramayacağını belirtip Ankara 5. İş Mahkemesi'nde dava açmıştı. Sendika lehine çıkan karar, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından aynı yıl içerisinde onanmıştı. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Türk Harb-İş Adana Şube Sekreteri Tevfik Muştu, bütün resmi makamlara başvurularına ve çalışma müfettişlerinin inceleme ve raporlarına rağmen sorunun çözülmediğini söyledi.

Göz yumuluyorKaçak işçilik konusunda çıkarılan yeni yasaya göre kaçak işçiliğin tespiti halinde 2.5 milyar lira ceza kesildiğini söyleyen Muştu, mahkeme kararları, yasalar ve müfettiş raporlarına rağmen Amerikalı işadamlarına hiçbir yaptırımda bulunmadığına dikkat çekti. Kaçak işçi çalıştırılmasının kanıtlanmasına rağmen bu konuda resmi makamların harekete geçmediğini vurgulayan Muştu, "Herhalde uluslararası birtakım anlaşmalar var. Devletin açıklamadığı şeyler var" şeklinde konuştu.
ÖNCEKİ HABER

YAŞ'ta terfiler görüşülecek

SONRAKİ HABER

Işığın neonla dansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...