30 Temmuz 2001 21:00

İsrail'den kitle suikastı

İsrail yönetiminin 'aranan' Filistinlilere yönelik cinayet politikası şiddetini artırdı. Batı Şeria'da 6 El-Fetih üyesi, bulundukları evin havaya uçması sonucu yaşamını yitirdi.

Paylaş
İsrail'den kitle suikastıİsrail tarafından Filistinlilere yönelik olarak sürdürülen suikast politikası, katliama dönüşmeye başladı. Dün sabah erken saatlerde Batı Şeria'daki El-Fara mülteci kampına düzenlenen saldırıda 6 Filistinli yaşamını yitirdi. Görgü tanıkları, meydana gelen patlamada, Filistinlilerin içinde bulunduğu kulübenin çatısının havaya uçtuğunu, bunun, patlamanın binanın içinde meydana geldiğine işaret ettiğini söylediler.

Hepsi El-Fetih üyesiKorkunç patlamada ölenlerin tümünün, liderliğini Yaser Arafat'ın yaptığı El-Fetih Hareketi üyesi olduğu belirtildi. Ölenlerden beşinin kimliği şöyle: Mahir Caravbe (24), Abdülrahman İstave (24), Hikmet Ebu el Hubal (27), Muhammed Taie (18) ve Emin el Malik. Bir kişinin kimliği ise belirlenemedi.Ölenlerden 3'ünün askeri haberalma biriminde görevli subaylar olduğu açıklandı.

40 insanı öldürdülerOlayı bir "kitle suikastı" olarak tanımlayan Filistinli yetkililer, ölenlerin, İsrail'in "Arananlar" listesinde yer aldığına işaret ettiler. İsrail ordusunun ilk açıklamasında ise, sorumluluk üstlenilmedi.İsrail birlikleri ve ajanları, İntifada'nın başlangıcından bu yana 40 Filistinliyi benzer şekilde katletti. Siyonist yönetim, bu politikayı "Filistinli teröristlere karşı aktif savunma" olarak tanımlıyor.

Yine HaremüşşerifBu son saldırıyla birlikte işgal altındaki topraklarda gerilim tehlikeli bir biçimde tırmandı. Bu arada İsrail terörü, 28 Eylül'de ilk başladığı nokta olan Haremüşşerif'e geri döndü. Kudüs'teki kutsal mekânlarda provokasyona girişen Siyonist grupları koruyan İsrail polisi, Filistinlilere saldırdı. Önceki gün Mescid-i Aksa Camii'ni basan İsrail polisi, çok sayıda Filistinliyi yaraladı ve tutukladı.

18 yaralıÇatışmalar, Filistinlilerin, Siyonist grubun Haremüşşerif'e girmesine engel olmak istemesiyle başladı. Irkçı Yahudileri taş yağmuruna tutan yüzlerce Filistinli, polisin saldırısına uğradı. Birkaç saat süren çatışmalar, Filistinli milletvekili Ahmed Tibi'nin arabuluculuğu ile durdurulabildi. Olaylarda 18 Filistinli ve 15 İsrail polisi yaralanırken 26 Filistinli gözaltına alındı.Yaralı Filistinlilerden üçünün plastik mermilerle vurulduğu, diğerlerinin ise vahşice dövüldüğü veya gözyaşartıcı gaza maruz kaldığı belirtiliyor. Hastane yetkilileri, bazı yaralıları tedavi etmelerinin polis tarafından engellendiğini dile getirdiler.

Arap liderlerden tepkiHaremüşşerif'teki provokasyon girişimi, Filistinli yetkililer ve Arap devletleri tarafından kınandı. Arap Birliği Sözcüsü Hanan Aşravi, polisin camiye girmesinin "büyük bir kışkırtma" olduğunu vurguladı. Birliğin Genel Sekreteri Amr Musa da olayların, "İsrail'in kötü niyetinin boyutlarını" gösterdiğini söyledi. Musa, "Kötü niyetlerin ciddi sonuçları olur" diye konuştu.

Lübnan'a top ateşiÖte yandan İsrail ordusu, Şebaa Çiftlikleri bölgesine bakan Güney Lübnan topraklarının topa tuttuğu bildirildi. Reuters muhabiri, topların Kfar Şouba köyü yakınındaki Faddana Tepesi'ne düştüğünü, İsrail savaş uçaklarının da bölgede uçtuklarını bildirdi.Geçen yıl Güney Lübnan'dan çekilen İsrail ordusu, Şebaa çiftliklerini hâlâ işgal altında tutuyor.
ÖNCEKİ HABER

Göçmenin kara günleri

SONRAKİ HABER

Kuraklık kavuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...