29 Temmuz 2001 21:00

Tarım işçisi göç yollarında

İş bulma umuduyla günde 700'e yakın kişi başta fındık olmak üzere mercimek ve nohut toplamak amacıyla tren ve minibüslerle Diyarbakır'dan batı illerine akın ediyor.

Paylaş
Tarım işçisi göç yollarındaİş bulma umuduyla günde 700'e yakın kişi başta fındık olmak üzere mercimek ve nohut toplamak amacıyla tren ve minibüslerle Diyarbakır'dan batı illerine akın ediyor.Diyarbakır Devlet Demiryolları Gar Müdürlüğü yetkilileri, Diyarbakır ve ilçelerinden her gün 500'e yakın kişinin trenle batıya gittiğini söylediler. Her yıl yaz aylarında mevsimlik işçilerin yoğun talebiyle karşılaştıklarını ifade eden TCDD yetkilileri, "Ek seferler olmadığı için gelen talepleri karşılayamıyoruz. Trende yer olmaması nedeniyle birçok aile ortaklaşa olarak kiraladıkları minibüslerle Adapazarı, Bolu ve Sivas gibi illere gidiyorlar. Tren ve minibüslerle günde yaklaşık 700 civarında kişi bu illere, fındık, mercimek ve nohut toplamak için gidiyor" dediler.

Günde 6 milyon liraMevsimlik işçilerden Şükrü Şahin (60), emekli olduğunu ancak geçinemedikleri için ailesiyle birlikte fındık toplamak amacıyla Adapazarı'na gittiklerini anlattı. Günde 6 milyon lira karşılığında fındık topladıklarını ifade eden Şahin, "Gittiğimiz yerlerde çadırlarda kalıyoruz. Çok sağlıksız koşullarda çalışıyoruz. Ama buna mecbur olduğumuz için katlanıyoruz" diye konuştu. Sivas'a nohut toplamak için giden Besime Bayram (17) ise ailesinin ekonomik durumunun kötü olması yüzünden batı illerine gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İşçiye altın kafes: GOLDAŞ

SONRAKİ HABER

Göçmenin kara günleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...