29 Temmuz 2001 21:00

Tunceli'de protestolar sürüyor

Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında gerçekleşen etkinliklerde Tunceli halkının protestoları sürüyor. Festivalin ikinci günü gerçekleştirilen panele, Tunceli Valiliği'nin tutumunu protesto eden panelistlerin çoğu katılmadı.

Paylaş
Tunceli'de protestolar sürüyorMunzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında gerçekleşen "Kadın Sorunu" konulu panele, Tunceli Valiliği'nin tutumunu protesto eden panelistlerin çoğu katılmadı. Aralarında Perihan Mağden, Sennur Sezer, Mukaddes Çelik'in de yer aldığı panelistler ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, Tunceli Valiliği'ni panele katılmayarak protesto etti. Festivalin ikinci günü Belediye Toplantı Salonu'nda yapılan panele Yaşar Seyman ile Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara katıldı. Kadın sorununun ülkenin en yakıcı sorunlarından biri olduğunu söyleyen Yaşar Seyman, kadının hem evinde hem de çalışma yaşamında sorunlarla yüz yüze kaldığını belirtti. Kadınların demokratik kitle örgütleri, sendikalar vb. kurumlarda yönetime gelemediklerine dikkat çeken Seyman, kadınların mücadelede önemli bir rol oynadığını ifade etti. Zonguldak yürüyüşü ve Paşabahçe direnişindeki kadınların rolüne işaret eden Seyman, ülkede yazılı yasaların değil, yazısız yasaların hayat bulduğunu kaydetti. Vicdan Baykara da konuşmasında, Tuncelili kadınların yaşamlarından kesitler sundu. Kadın sorununun sadece 8 Mart'ta hatırlandığını belirten Baykara, bir kadın olarak sendikal mücadelede yaşadığı sorunları anlattı. Erkeklerin "ya yerimizi alırlarsa" anlayışıyla hareket ettiğini söyleyen Baykara, kadınları yönetime çağırdı. Panelin ikinci bölümünde söz alan dinleyiciler ise kadın sorununun sistemden ayrı düşünülemeyeceğini dile getirdiler. Dinleyiciler panelistlerin tam aksine, kadının ve erkeğin sorunlara karşı birlikte mücadele etmesi gerektiği üzerinde durdular.

OHAL'in kaldırılması istendi"İnsan Hakları ve Demokrasi" başlıklı panelde ise konuşmacılar, bölge halkının kendi kültürünü özgürce yaşayabilmesi için yasakların son bulması ve OHAL'in kaldırılması gerektiği üzerinde durdular. Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleşen ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı panelde ilk sözü alan Tunceli Barosu Başkanı Hüseyin Aygün, Türkiye'nin AİHM'de köy boşaltma, işkence ve gazetelerin yasaklanması gibi hak ihlalleriyle ilgili konularda yargılandığını belirterek OHAL'deki yasakların son örneğinin, geçtiğimiz pazartesi yayın hayatına başlayan gazetemiz Günlük Evrensel'in çıktığı gün OHAL'de yasaklanması olduğunu söyledi. Dünyaya demokrasi ve insan hakları ihraç etme iddiasındaki G-8'lerin, Cenova'da yapılan protesto gösterilerinde 23 yaşındaki bir gencin öldürülmesiyle maskelerinin düştüğünü ifade eden Aygün, ülkede demokrasi isteyen bir örgüt gibi görünen TÜSİAD'ın da kendi üyelerinin "ara rejim" çağrısına ses çıkarmayarak ne kadar demokrat olduğunu gösterdiğini vurguladı. Festivale yapılan devlet müdahalesini de eleştiren Aygün, demokratikleşme, sosyal şartların iyileştirilmesi, köye geri dönüşlerin sağlanması ve doğanın korunması için tüm duyarlı kesimlerin birlikte mücadele etmesi gerektiği üzerinde durdu.

Öndül'ün çıkarılmasına tepki Panelde daha sonra söz alan Daimi Cengiz de Dersim dili, kültürü ve inancı üzerine bir konuşma yaparak Kırmanci ve Zazaki dilinden destan, türkü, şiir, mani ve cenkleme örnekleri verdi. Panelde, insanların kendilerini özgürce ifade etmelerinin önemi vurgulanarak çokkültürlülüğün kabul edilmesi ve bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiği ifade edildi. Paneli yöneten Mehmet Çetin ise İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül'ün programdan çıkarılarak yerine Prof. Salih Özçelik ve Prof. Osman Öztürk'ün konmasını kınayarak sözü Salih Özçelik'e verdi. Bu sırada salonun yarısının boşaldığı gözlenirken Özçelik, devlet otoritesi sağlanmadan insan hak ve hürriyetlerinin olamayacağını savundu. Osman Öztürk de YDD ile birlikte dünyanın bir değişim sürecine girdiğini belirterek ABD'nin AB'nin insan hakları sorunlarını ikiyüzlü bir şekilde Türkiye'ye müdahalenin malzemesi haline getirdiğini ifade etti.

Vali istifaya çağrıldıMunzur Kültür ve Doğa Festivali etkinlikleri kapsamında Ferhat Tunç, Grup Munzur ve Emre Saltık da Atatürk Stadyumu'nda dinleyicileriyle buluştu. Konserler sırasında sık sık elektriklerin kesilmesi Tunceli halkının tepkisine yol açtı. Konser boyunca atılan sloganlarda Tunceli Valiliği istifaya çağrıldı. Bu arada Munzur'un yörelerine yapılan gezilere gidiş gelişlerde insanlar keyfi bir şekilde araçlarda bekletildi. Pertek'ten Hozat'a giden 7 minibüs Pertek fabrika noktasında, çatışma olduğu öne sürülerek ertesi gün sabaha kadar alıkonuldu. Arama noktalarında saatlerce bekletilen insanlar korna çalarak uygulamayı protesto etti.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye belgeleri CIA kasasında saklı

SONRAKİ HABER

Ormanlarda büyük talan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa