29 Temmuz 2001 21:00

BM Bosna'ya böyle yardım ediyor

Fuhuş ticaretini engellemek için Bosna'ya gönderilen BM yetkilileri, kadın pazarlıyor. Bölgedeki NATO askerleri, yardım çalışanları ve bürokratlar, özellikle Ukrayna ve Romanya'dan getirilen kadın ve çocukların 'düzenli' müşterileri.

Paylaş
BM Bosna'ya böyle yardım ediyorBirleşmiş Milletler'in Bosna'daki fuhuş sektörünü engellemek için kurulan kolundan atılan eski bir BM polisinin açıklamaları, çarpıcı gerçekleri yansıtıyor. BM'nin bu konuda birlikte çalıştığı DynCorp Aerospace yetkilileri bizzat kadın ticareti işinin içinde. ABD'li polis Kathryn Bolkovac, İngiliz şirketinden çalışma saatlerine uymadığı gerekçesiyle atıldı. Ancak Bolkovac, bu iddianın gerçek olmadığını, asıl nedenin Doğu Avrupa ülkelerinden genç kadınların Avrupa'ya "satılmasına" tepki göstermesi olduğunu belirtiyor. Kirli ticarete dair kanıtlar toplayan Bolkovac'a göre, kadın ticaretinden para kazananlar arasında üst düzeyde yetkililer de var. Bunların bir kısmı da İngilizler.

Kendileri suç işliyorBolkovac İngiliz The Guardian gazetesine, Bosna'da işlerin nasıl yürüdüğünü şöyle anlattı: "Seks ticareti kurbanları ile ilgili kanıtlar toplamaya başladığımda, bu işin içinde farklı ülkelerden çok sayıda BM yektilisinin olduğu açıkça ortaya çıktı. Şok oldum, sarsıldım ve iğrendim. Orada yardım etmek için bulundukları varsayılıyordu ama onlar bizzat suç işliyordu. Yöneticilere söylediğimde bunları bilmek istemediler."Bolkovac geçtiğimiz ay, Kolombiya'da gerillalara karşı savaşan askerleri de eğiten Amerikan DynCorp Inc'in yan kuruluşu olan İngiliz DynCorp'a, uygunsuz şekilde işten atıldığı ve cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı için Southampton iş mahkemesinde dava açtı. DynCorp'un BM ile anlaşmasına göre şirket, BM'ye Bosna'da "asayişi sağlamak" için 2100 polis temin etmekle yükümlü. Bolkovac ayrıca DynCorp'a İngiltere'de bu tür şikâyetlerde bulunanları korumak için çıkarılan yeni bir yasa kapsamında da dava açtı.

Oldukça yaygınBolkovac'ın elindeki bilgiler arasında kendi müdürlerinin sık sık genelevlere gitmelerinin yanı sıra DynCorp'un ABD'li bir polisin bir kadını 1000 dolara satın alması da var. Bolkovac'ın avukatları, müvekkillerinin elindeki kanıtların, yeraltı fuhuş ticaretinin Bosna'daki 21 bin kişilik NATO 'barış" gücü, binlerce uluslararası bürokrat ve yardım çalışanları arasında ne denli yayıldığını göstereceğini söylüyorlar.

TuzakBosna'daki fuhuş endüstrisinde çalışan kadınların önemli bir kısmı, garsonluk gibi vaatlerle Romanya ve Ukrayna'dan getiriliyor ve satıldıkları genelev sahipleri kadınların pasaportlarına el koyuyor. Bolkovac, DynCorp yetkililerinin kadınlar için sahte belgeler düzenlediklerini, sınırlardan yasadışı geçiş olanakları sağladıklarını ve genelev sahiplerini baskınlardan önce uyardıklarını söylüyor.Aralarında BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Jacques Klein'ın da bulunduğu 50 kişiye gönderdiği bir e-postada Bosna'daki seks ticaretini anlatan Bolkovac kadınların kötü durumda olduğunu ve BM polisinin, NATO askerlerinin, uluslararası insani yardım kuruluşlar çalışanlarının düzenli müşteriler oldukarını söylüyor. Bolkovac'ın işten alıtması da bu e-postanın hemen ardından geçekleşmiş. 1999'a kadar Bosna'da yine BM içinde görev yapan eski İngiliz polis Richard Monk da Bolkovac'ın açıklamaların doğruluyor. Monk, "Çok sayıda ülkeden gelen BM polis yetkilileri gerçekten dehşet verici şeyler yapıyorlardı. Yetkililerin çocuklar ve fahişelerle ilişkiye girdiklerine dair şikâyetleri iş işleri bölümüne ilettim " diyor. DynCorp şimdiye kadar dava ile ilgili bir olarak sadece "DynCorp gibi bir şirketin çalışanlarının illegal işlerine göz yumacağı fikrine inanmak anlaşılamaz" açıklamasını yaptı. Bolkovac'ın davası DynCorp'un Bosna'daki maarifetleri ile ilgili ikinci dava. Daha önce de hava teknisyeni Ben Johnston, DynCorp çalışanlarının "seks köleliği" ve silah ticareti işlerine karıştıklarını açıkladıktan sonra işten atılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Amerikalı öğretmenler korku içinde

SONRAKİ HABER

IMF'nin papazları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...