28 Temmuz 2001 21:00

Amerikalı öğretmenler korku içinde

Amerika Birleşik Devletleri'nde öğretmenler, görevleri başında öldürülmeleri halinde özel bir sigorta yapılmasını istiyor. Çünkü, okulda şiddet Amerika için giderek büyüyen bir sorun.

Paylaş
Amerikalı öğretmenler korku içindeDuncan CampbellAmerika'da öğrenmenler, görevleri başında öldürülmeleri halinde özel bir sigorta yapılmasını istiyor. Çünkü, okulda şiddet Amerika için giderek büyüyen bir sorun.2 milyon 600 bin üye ile ülkenin en büyük öğretmen birliği olan Ulusal Eğitim Kurumu (NEA), görevi başında öldürülen öğretmenlerin ailelerine ödenmek üzere 150 bin dolarlık sigorta oluşturulması karar verdi. Bu tazminat eylülden itibaren geçerli olacak. Karar, öğretmenlerin sınıflarında karşı karşıya olduğu büyük tehlikenin de kabulü anlamına geliyor. Tazminat konusu, Florida'da bir öğrencinin öğretmenini öldürmesine ilişkin dava sırasında gündeme geldi.14 yaşındaki Nathaniel Brazill, öğretmeni Barry Grunow'u okulunda öldürmekten suçlu bulundu. Brazill, olayın olduğu gün okuldan uzaklaştırılmış ve ardından okula bir silahla gelerek sınıftaki kız arkadaşı ile konuşmasına izin vermeyen öğretmenini öldürmüştü.Bu dava, dikkatleri Amerikan okullarında yaşanan büyük tehlikeye çekti. Çünkü, polislerin okulda bulunmasına, güvenlik görevlileri ve metal dedektörlere karşın okullarda pek çok şiddet olayı yaşanıyor. Son 9 yıl içinde 29 öğretmen ve okul görevlisi, şiddet olaylarının kurbanı oldu.

Bir yılda 43 olayCalifornia Öğretmenler Birliği Başkanı Wayne Johnson, "Bunu yapmak zorunda kalmamız çok acı, ama yaparsak çok iyi olacak" diyor. Bir başka öğretmen birliği Amerikan Öğretmenler Federasyonu da benzer bir adım atmaya hazırlanıyor.2000-2001 öğretim yılında, 31 okulda şiddet olayları yaşandı ve toplam 43 ateşli silah kullanımı bildirildi. 14 olayda ise ateşli silah kullanımı ölüme neden oldu. Brazill'in davası ise sadece bu gerçeği gündemin üst sıralarına taşıyan bir kıvılcım oldu.
ÖNCEKİ HABER

YHK'nin insafı yüzde 5

SONRAKİ HABER

BM Bosna'ya böyle yardım ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa