28 Temmuz 2001 21:00

YHK'nin insafı yüzde 5

Yüksek Hakem Kurulu toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayan PETLAS'ta krizin yükünü işçilere çıkardı.

Paylaş
YHK'nin insafı yüzde 5PETLAS Lastik Fabrikası'nda Petrol-İş ile Kombassan arasında yürütülen toplusözleşmeyi karara bağlayan Yüksek Hakem Kurulu (YHK) "krizin yükünü işçilerin sırtlaması" gerektiğine karar verdi. YHK tarafından belirlenen toplusözleşmeye göre ilk yıl birinci ve ikinci altı aylar için yüzde 5, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylar için ise yüzde 7.5 zam verildi. 1 Ocak 2001 tarihinden beri yürütülen sözleşme görüşmelerinde PETLAS işçileri Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan kamu sözleşmeleri modelini istiyor, patronlar ise sıfır zam dayatıyordu.

İşçiler tepkiliGörüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 16 Nisan'da uyuşmazlık tutulan PETLAS'ta yapılan grev oylamasında grev yapılmaması kararı alınarak Yüksek Hakem Kurulu'na gidildi. Yüksek Hakem Kurulu da "Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum, reel sektörün kalkınması, fabrikaların kapatılmaması ve işçilerin ekmeğini kaybetmemesi için başta işçilerin fedakârlığına ihtiyaç vardır" gerekçesiyle böyle bir sözleşmeyi işçilerin önüne koydu. Yüksek Hakem Kurulu'nun böylesi bir sözleşmeyi karara bağlaması PETLAS işçilerinin tepkisiyle karşılandı. Petrol-İş Kırklareli Şube Başkanı Recep Sefer, "Bu yıl PETLAS'ta ciddi bir üretim yapılmadı ve sürekli olarak ücretli izin yaptık. Greve çıkmamız zaten üretim olmadığından süresiz ücretsiz izin gibi karşılanacağından bu durum patron için bir nimet olacaktı. Bu yüzden greve gidemedik" dedi. Kamu sözleşmeleri protokolünün kabul edilemez olmasına karşın fabrikalarının durumu nedeniyle bu sözleşme dönemi için kabul etmek durumunda kaldıklarını ifade eden Sefer "Patron bunu bile kabul etmeyerek bize sıfır zam dayattı. Bunun üzerine biz de Yüksek Hakem Kurulu'na başvurduk" dedi.

Kriz rantiyeciliğiSadece ilk altı ay için işçilerin reel kayıplarının yüzde 50'ye vardığını ifade eden Sefer, şöyle devam etti: "İşyerinin ayakta kalması gerekiyor ama bu yılın ikinci bir yarısı daha var. İkinci yıl enflasyonun ne olacağı belli değil ve bizim kaybımız yüzde 100'ü geçecek. Bu durumda bize verilen birinci ve ikinci altı ay yüzde 5, üçüncü ve dördüncü altı ay için ise yüzde 7.5 zam." Kararlaştırılan zam miktarının, ülkede yaşanan krizin birileri tarafından nasıl kazanca çevrildiğinin kanıtı olduğunu belirten Sefer "Bu ücret artışı hükümetin, işverenlerle el ele kriz rantiyeciliği yaptığının göstergesi olmuştur. Sendika olarak Yüksek Hakem Kurulu'nun bu tutumunu kınıyoruz" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Askeri Yargıtay'da

SONRAKİ HABER

Amerikalı öğretmenler korku içinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...