28 Temmuz 2001 21:00

Askeri Yargıtay'da

   MHP kadrolaşması mı?

Paylaş
Askeri Yargıtay'da
   MHP kadrolaşması mı?Hacer YücelTefeci Nesin Malki cinayetinin azmettiricisi olmaktan yargılanan ve kamuoyunda "Zeytin kralı" olarak bilinen Erol Evcil'in askeri görevlilerle ilişkisi bir bir kanıtlanırken Askeri Yargıtay'daki MHP kadrolaşması Evcil ilişkileri çerçevesinde ortaya çıktı. Askeri Yargıtay Genel Kurulu, emekliye ayrılan Askeri Yargıtay 1. Daire Başkanı Hakim Albay Güner Bozkurt'un Erol Evcil'in askerlikten kurtulması için Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi Kıdemli Yüzbaşı Hakimi Necati Nalın Nalıncı'yı aradığı telkin ve tasfiyelerde bulunduğunu kabul etti. 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi de daha önce Deniz Saha Komutanlığı Adli Müşaviri Yarbay Nihat Demirel'i yargılamış ve Demirel'in, Evcil'in askerlikten kurtulması için özel bir çaba harcadığına karar vermişti. Hakim Yüzbaşı Necati Nalıncı'nın Evcil'e yardım edenlerle uğraşmasına sinirlenen ve emekliye ayrılan Bozkurt'un yerine atanan hemşerisi Hakim Albay Atalay Tokat da Nalıncı'nın cezalandırılmasını isteyerek Evcil'in intikamı peşinde koşmuştu. Yargıtay 1. Daire Başkanı Hakim Albay Atalay Tokat emekliye ayrılır ayrılmaz MHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi olurken, Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğgeneral Nursafa Pandar ise MHP Genel Sekreteri oldu.

Demirel'li zincirAskerlikten kurtulmak için "Çizik" tabir edilen sahte ameliyatı yaptıran ve bunun ortaya çıkması ile hakkında gıyabi tutuklama kararı verilen Erol Evcil'in Şubat 1997 yılında tutuklama kararı veren Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi yerine, Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne teslim olması, başta Yarbay Nihat Demirel olmak üzere pek çok yüksek rütbeli asker için hayırlı olmadı. Çünkü Gölcük Donanma Komutanlığı Adli Müşaviri Yarbay Nihat Demirel'in eşinin Evcil'in sigorta şirketinde çalıştığı ve Evcil'e 'kardeşim' diye hitap eden Yarbay Demirel'in 25 Mart 1997 tarihinde tutuklu yargılanan Evcil hakkında tahliye kararı çıkması halinde askerlik şubesine teslim edilmeyerek serbest bırakılması kararı verdiği ortaya çıkmıştı. Bunların ortaya çıkması ile Yarbay Demirel, 1'inci Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde "Memuriyet görevini kötüye kullanmaktan" yargılanmış ve mahkeme Yarbay Demirel'in Evcil için özel çaba harcadığına karar vermişti.

Evcil için seferber oldularEvcil'in serbest bırakılması için Nalıncı'yı telefonla arayan Askeri Yargıtay 1. Daire Başkanı Albay Güner Bozkurt, "Evcil başarılı bir işadamı olmasından ve yanında çalışan insanların mağduriyetinden ve tahliyesi konusunda cesur davranması gerektiğinden" söz etmiş, Nalıncı'ya "Servet düşmanlığı yapma" demişti. Telefonda geçen bu konuşmayı Nalıncı'nın telefonun sesini yükseltmesi ile o sırada büroda bulunan Sabah muhabiri Sedef Şenkal ve Asteğmen Avukat Hakan Gergeroğlu da dinlemişti. Bunları daha sonra Nalıncı'ya görevi kötüye kullanma ve rüşvet isteme iddialarında açılan dava süreçlerinde sık sık dile getirmişlerdi. Güner, ikinci kez telefonla görüştüğü Nalıncı'ya şunları söylemişti: "Evcil'i mağdur ediyorsun. Kişisel inanç ve görüşlerinizi dosyaya sokuyorsunuz. Evcil'le ilgili referans olan bir Askeri Yargıtay üyesi karşımda oturuyor. Evcil'in ailesini yakından tanıyor."

Afla kurtulduNalıncı, Askeri Yargıtay 1. Daire Başkanı Albay Güner Bozkurt'un bu söyledikleri üzerinden, Askeri Yargıtay Genel Kurulu'na başvurdu. Genel Kurul, Nalıncı'nın bu söylediklerinin inandırıcı olmadığı gerekçesi ile reddetti. Bunun üzerine Nalıncı'nın avukatı Ayşe Altınöz Nalıncı, başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere pek çok olayı bir dilekçe yazarak anlattı. Askeri Yargıtay Genel Kurulu 19 Mart 2001 tarihinde ikinci kere toplandı ve Güner Bozkurt dosyasını kerhen incelemeye başladı. Genel kurul incelemesini 17 Temmuz 2001 tarinde bitirebildi. Kararda Emekli Hakim Albay Güner Bozkurt'un şuç işlediğine dair tereddüt bulunmadığı kaydedildi. Ancak genel kurul, iddiaların odağındaki ismi yani Erol Evcil'i dinlemediği gibi, bu maddelerin af kapsamına girdiğini, dolayısıyla da dava açılmasının ertelenmesine karar verildiğini belirtti. Evcil'in dinlenmemesiyle Evcil için bunca çaba harcayan Bozkurt'un bunu niçin yaptığı ise ortaya çıkmadı.

Emekliler MHP'yeAskerlikten kaçmak için sahte amaliyat yaptıran kişilerin davasına bakan ve Erol Evcil'i sahte ameliyat yaptıran Dr. Armağan Özal tarafından "Benden rüşvet ister gibi oldu sonra vazgeçti" suçlamasıyla karşılaşan Kıdemli Hakim Yüzbaşı Necati Nalıncı aleyhine irtikaba eksik teşebbüsten dava açıldı. Askeri mahkeme Nalıncı'nın suçunu yerinde gördü ve dosya temyiz için Askeri Yargıtay 1. Dairesi'ne gitti. Bu olay Askeri Yargıtay'daki MHP kadrolaşmasını gözler önüne serdi. Nalıncı'nın dava dosyası Askeri Yargıtay 1. Dairesi'ne, Bozkurt emekliye ayrıldıktan bir ay sonra gitti. Bozkurt 1999 Ağustos'unda emekliye ayrılmıştı. Bozkurt'un yerine hemşerisi Hakim Kıdemli Albay Atalay Tokat geldi. Dava dosyasını inceleyen Askeri Yargıtay 1. Dairesi, Nalıncı'ya irtikap suçuna eksik teşebbüsten verilen mahkâmiyet hükmünün yerinde olmadığına, suçun hukuki vasfının rüşvet almaya eksik teşebbüsü oluşturacağına karar verdi. 26 Ocak 2000 tarihinde verilen bu karardan 7 ay sonra yani 2000 yılının Ağustos'unda Tokat emekliye ayrıldı. Tokat emekliye ayrılır ayrılmaz MHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi oldu. Tokat'la aynı dönemde emekliye ayrılan Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğgeneral Nursafa Pandar ise MHP Genel Sekreteri oldu. Nalıncı'ya rüşvete eksik teşebbüsten açılan davanın dosyası da yine nedense MHP'li kadrolaşma söylentilerinin konusu olan Askeri Yargıtay 1. Dairesi'ne gitti.
ÖNCEKİ HABER

'Of ne çok kitap yayımlanıyor!'

SONRAKİ HABER

YHK'nin insafı yüzde 5

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...