28 Temmuz 2001 21:00

Vali provoke ediyor

Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ni devletin şovuna dönüştürmek isteyen Tunceli Valisi, halk üzerindeki baskısını daha da artırdı. Festivali izlemek için gelenlerin kaldığı bir evin taranması sonucu bir çocuk yaralandı.

Paylaş
Vali provoke ediyorMunzur Kültür ve Doğa Festivali'nin programına yaptığı müdahale, halk tarafından meydanda protesto edilen Tunceli Valisi, dün kentteki baskısını daha da artırdı. Tunceli 4. Komando Tugay Birliği'ne bağlı komando timinin kent caddelerinde 'tam teçhizatlı' yürüyüş yapmasının ardından bir açıklama yapan Tunceli Valisi Mustafa Erkal, "Askeri birliklerin geçişi, ilde halkın huzur ve güvenliği için alınan tedbirlerden birisidir" iddiasında bulundu. Sokaklarda yaptırdığı anonslarla, festivale "ortalığı karıştırmak için" şehir dışından gelenler olduğunu ileri süren valilik, herhangi bir olaya müdahale edileceğini duyurarak halka gözdağı vermeye çalıştı. Düzenleyici kurumların ardından halkın da protesto ettiği festivali ilçelerden izlemeye gelenler dün il merkezine alınmadı. Ayrıca çeşitli illerden gelen on kişinin kaldığı bir evin balkonu iki zırhlı araçla beraber dört askeri araç tarafından tarandı. Silahlı saldırı sonucu, bir çocuk ayağından yaralandı. Ev sahibi Bedri Kaya ise, ifadesinin alınmasının ardından emniyete ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Komando timi yürüdüBu yıl ikincisi gerçekleştirilen Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin programını değiştirmesinin ardından önceki gün halk tarafından protesto edilen Tunceli Valiliği, dün kentte provokatif tutumlara girişti. Tunceli 4. Komando Tugay Birliği'ne bağlı komando timi, şehrin çeşitli yollarından, "Her şey vatan için", "Vatan sana canım feda" sloganlarıyla 'tam teçhizatlı' olarak düzenli birlikler halinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Askeri birliklerin geçişi sırasında, Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çevik kuvvet ekipleri ve özel harekât timleri de, Cumhuriyet Meydanı istikametinde olan yolları trafiğe kapatarak çevreyi abluka altına aldı. Askeri birlikler, Cumhuriyet Meydanı'nda bir süre bekledikten sonra, ayrı kollara ayrılarak şehrin değişik noktalarında beklemeye devam ettiler. Yürüyüşün ardından bir açıklama yapan Tunceli Valisi Mustafa Erkal, askeri birliklerin geçişinin, ilde "halkın huzur ve güvenliği için alınan tedbirlerden birisi" olduğunu öne sürdü. Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yapan Vali Mustafa Erkal, önceki gün gerçekleşen protestolarla ilgili yine provokatif açıklamalar yaparak kendisini savunmaya çalıştı. "Dün meydana gelen olaylar yasadışı örgütlere mensup kişiler tarafından başlatılmıştır. Bu kişiler, festivali bahane ederek ilimize gelerek, yakalanan huzur ve güven ortamını bozmaya çalışıyorlar" iddiasında bulunan Vali, protesto gösterilerini 'başlatanları' tespit ettiklerini ileri sürerek, "Bunlar, Tunceli dışına çıkamadan yakalanacaklardır" diye konuştu.

Askeri araç ev taradıFestivali, ilçelerden izlemeye gelenler dün il merkezine alınmadı. Ayrıca çeşitli illerden gelen on kişinin kaldığı evin balkonu iki zırhlı araçla beraber dört askeri araç tarafından tarandı. Saldırı sonucu bir çocuk ayağından yaralandı. Ev sahibi Bedri Kaya ise dün ifadesinin alınmasının ardından emniyete ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. Önceki gün Cumhuriyet Meydanı'na "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye festivale sunduğu destekten dolayı teşekkür ederiz" yazılı pankartın asılmasının ardından başlayan ve stadyuma doğru, binlerce kişi tarafından yapılan yürüyüşle süren protestoların ardından dün devam eden festivalin ikinci gününe damgasını vuran ise katılımcılara yönelik engellemeler oldu.Festivale Hozat ve Çemişgezek ilçelerinden katılmak isteyen yaklaşık 500 kişilik grup ise dün Demirkapı mevkiinde bulunan Çiçekli Karakolu'nca geri çevrildi. Bunun üzerine Pertek yönünden girmek isteyen gruba, aynı şekilde giriş yasağı kondu. Girmekte kararlı olan katılımcılar, farklı bir yolu deneyerek Geyiksuyu mevkiinden girmek istemelerine rağmen, önceki uygulama tekrarlanarak, grup merkez sınırları içine alınmadı. Gerekçeyi soran gruba, valinin, kimsenin içeri alınmaması doğrultusunda kesin talimatı olduğu belirtildi.Aralarında Hozat Belediye Başkanı'nın da bulunduğu grubun girişinin engellenmesi ilde tepkiyle karşılandı. Görüşlerine başvurduğumuz kişilerden Doğan Öztürk, festivale ilk defa katıldığını fakat umduğunu bulamadığını belirterek devletin halkın kültürüne saygılı olması gerektiğini söyledi ve Vali'nin yaptığı müdahaleyi kınadı. Siirt'ten gelerek Tunceli'de işçi olarak çalışan Abdullah Beyazkuş, valiliğin tıpkı Newroz'da yaptığı gibi halkın olan bu festivalin içini boşaltmak istediğini söyledi. Festivale Viyana'dan katılan Nergis Yalçın bunun bir rezalet olduğunu, çocuklarının can güvenliğinin bile olmadığını vurgulayarak programda Dersim'e ve Dersimlilere ait hiçbir şeyin olmadığını aktardı. Ankara'dan katılan Sardan Doğan, "Biz kendimizi bulacağımız, kültürümüzü doğamızı yaşayacağımız bir program için gelmiştik" dedi.
ÖNCEKİ HABER

IMF: Dediğim dedik!

SONRAKİ HABER

'Talana karşı güçlerimizi birleştirelim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa