28 Temmuz 2001 21:00

IMF: Dediğim dedik!

IMF uygulattığı programdan taviz vermiyor. İki gündür Türkiye'de bulunan IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, programda "revizyon" isteklerine karşı çıktı.

Paylaş
IMF: Dediğim dedik!IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer Türkiye'deki temaslarında programın tavizsiz uygulanacağını söyledi. Fischer ayrıca dalgalı kur sisteminden de vazgeçmeyeceklerini kaydetti. İki gün süren görüşmelerin ardından basın açıkması düzenleyen Fischer, Türkiye'nin ekonomik program kapsamında çok etkileyici başarılar kaydettiğini öne sürdü. Fischer, bu başarıları "bankacılık ve diğer sektörlerde girişilen yapısal reformlar, mevcut zor ekonomik koşullara rağmen devam eden mali uyum ve ayrıca Meclis'in gündemindeki yoğun yasal programın gerçekleştirilmesi ve iç borç takasının başarıyla sonuçlandırılması" olarak sıraladı. Başbakan Ecevit'in çok zor bir programı uyguladığını söyleyen Fischer, "Meclis, bahar oturumunda olağandışı yoğunluktaki yasal gündemini başarıyla tamamlamış ve hayata geçirmiştir" dedi. Fischer, bu başarıların, uluslararası çevrelerin özellikle IMF'nin, Dünya Bankası'nın aracılığıyla sağlanan çok önemli ve olağandışı dışı yüksek seviyelerdeki mali desteğin Türkiye'ye son 1.5 yıl içinde neden sağladığını da gayet iyi açıkladığını söyledi.Türkiye'ye olan gezisinin kısa sürdüğünü bildiren Fischer, fakat bu gezinin uluslararası desteğin Türkiye'ye verilmesinin haklılığına tekrar inandırdığını belirterek, "bu programın desteğe layık olduğunu bir kere daha görmüş oldum" dedi. Bütün liderlerle görüştüğünü söyleyen Fischer, hepsi ile ayrı ayrı görüştüğünü ancak ortak bir "sahiplenmeyle" karşılaştığını ve bunun kendisini ve IMF'yi ziyadesiyle memnun ettiğini söyledi.

Dalgalı kur sürecekDalgalı kurdan kesinlikle vazgeçmeyeceklerini söyleyen Fischer Merkez Bankası'nın "dalgalar sertleştiği zaman" müdahale edebileceğini söyledi. Dalgalı kurun gerekli olduğunu savunan Fischer, "TL'nin dalgalanmaya bırakılması zorunludur. Bu konu yetkililerce kabul edilmiştir. Türkiye şu anda şubatta başladığı dalgalı kura geçişi yaşıyor. Piyasalar sakinleşince şu andaki endişeler ortadan kalkacaktır" dedi. Ancak Fischer Merkez Bankası'nın müdahalesinin de sınırlı olması gerektiğini savunarak, Merkez Bankası Yasası'nın değiştirileceğini ve "enflasyon hedeflemesi" sistemine geçileceğini söyledi.

'Her konuda anlaştık'Devlet Bakanı Kemal Derviş ise, IMF ile her konuda anlaştıklarını söyledi. Kemal Derviş, toplantıda yaptığı konuşmada, iki gündür IMF ile birlikte program çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlatarak,"Ağustosta İcra Kurulu tatile girmeden önce toplanacaklar. Her konuda anlaştık ve çalışmalarımızı bu akşam bitirdik" dedi. IMF'nin Ankara'da Başbakan ve Başbakan Yardımcılarıyla görüşmeler yaptığını hatırlatan Derviş, "Program konusunda hükümetin hemfikir olduğunu, birlikte eşgüdüm içinde çalıştığını bizzat gördü" diye konuştu.

Herkes ağzına baktıFischer, iki gün süren görüşmelerde programdaki "revizyon" isteklerini dikkate almayan bir tavır takındı. Programın harfiyen uygulanmasını "son söz" olarak dile getiren Fischer'in görüşlerine karşı çıkılmadı. Başbakan Ecevit'ten ekonomi bürokratlarına, yazarlardan patron temsilcilerine kadar bütün görüşmeciler adeta Fischer'in ağzından çıkacak sözlerin "kerametine" kapıldılar. Görüşmelerden sonra açıklama yapan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkel Minibaş, toplantıda daha çok güven ortamı, devalüasyon, kur konuları üzerinde durulduğunu söyledi. Prof. Dr. Minibaş, "Türkiye'deki programdan umutlu olduklarını ileri sürüyor. Ama şunu unutmamak lazım ki, Türkiye son 20 yıldır istikrar programlarıyla tanıştığı için toplumun belli kesimlerinin özellikle reel sektör ve tüketim kesiminin endişelerinin olmasına ve program bu sefer yapısal reform ağırlıklı olduğu için çok ciddi sorunlar olmasına karşın getirdiği hiçbir cevap yok. Fischer daha çok finansal kesimin sorunlarının çözülmesi ile reel kesimin sorunlarının çözülebileceğini düşünüyor" dedi. Prof. Dr. Minibaş, dalgalı kura ilişkin bir soru üzerine "Dalgalı kurdan bir dönüş olmayacağı ortada" diye konuştu.Toplantıya katılan Hürriyet Gazetesi Yazarı Ercan Kumcu da, Türkiye'nin ekonomik sorunları konusunda fikirlerini ilettiklerini ve kur rejimi ile borçlar konusunun yanı sıra 2000 yılında uygulanan programın başarısızlığı gibi konuların gündeme geldiğini söyledi. Kumcu, Fischer'in dalgalı kur konusunda ısrarlı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Hürşit Güneş de toplantıda dalgalı ve sabit kur sisteminin ele alındığını belirtti. Fischer'ın, dalgalı kur sisteminde Türkiye'de üçüncü krizin olmayacağını savunduğunu vurgulayan Güneş, toplantıda reel ekonominin gündeme gelmediğini, Fischer'ın reel faizleri yüksek bulduğunu ama 1-2 hafta sonra yavaşça aşağı doğru inileceğinin görüleceğini kaydettiğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

'Umut insandadır'

SONRAKİ HABER

Vali provoke ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...