28 Temmuz 2001 21:00

Hakimlerle başları dertte

Arjantin ve Kolombiya'da çıkan iki mahkeme kararı, IMF ve ABD politikalarını zora soktu. Arjantin mahkemesi maaşların düşürülmesini yasadışı buldu. Kolombiya'da ise havadan zehirleme faaliyetinin durdurulması istendi.

Paylaş
Hakimlerle başları dertteLatin Amerika'nın en yoksul iki ülkesinde ABD-IMF yanlısı hükümetlerin, halkın tepkisine karşı izlemeye çalıştığı baskı ve yoksullaştırma politikaları, şimdi de hukuk engeline takıldı. Arjantin'de hükümetin sunduğu ve parlamentonun alt kanadında kabul edilen kamu sektöründe maaşların düşürülmesi kararı, iş mahkemesi tarafından kabul edilmedi. Sendikaların yaptığı başvuru üzerine, İş Mahkemesi Yargıcı Roberto Pompa, maaşların düşürülmesi konusunda yürütmeyi durdurma kararı verdi. Hükümet ve sermaye çevreleri tarafından eleştirilen karar, aylardır IMF karşıtı eylemler düzenleyen işçi ve emekçileri sevindirdi.

Son karar Senato'nun Yoksulluğun inanılmaz boyutlara ulaştığı Arjantin'de IMF'nin temsilciliğini yapan Devlet Başkanı Fernando de la Rua, ülkenin yaşadığı borç krizinin üstesinden gelmek için ilk yöntem olarak işçi ve emekçilerin ücretlerinde kesinti yapılmasını istemişti. Meclisin alt kanadı tarafından kabul edilen plan, önümüzdeki hafta Senato'ya gelecek. İki yıl önce IMF ve Dünya Bankası (DB) programlarının zafere ulaştığı örnek ülke olarak gösterilen Arjantin'in bugün 128 milyar dolar dış borcu var.

Moody's'in rolüReuters'in verdiği bir habere göre ise, Arjantin'deki krizin derinleşmesinde Moody's Yatırım şirketinin, 'bu ülkenin çok riskli hale geldiği' yönündeki bir açıklaması önemli rol oynadı ve ülkenin kredi alabilme şansı, Pakistan ve Ukrayna gibi ülkelerle aynı seviyeye geriledi.

Zehire mahkeme engeliABD emperyalizminin, diktatörlüğün yıkılmasını önlemek için milyarlarca dolar döktüğü ülkelerin başında gelen Kolombiya'da da mahkemeler, ABD planlarına karşı çıktı.Gilberto Reyes isimli gezici yargıç, ABD tarafından finanse edilen ve eski Amerikan askerleri tarafından yürütülen "havadan koka bitkisi zehirleme" işlemini durdurma kararı aldı.Kolombiya'da koka tarımını yok etmek için bir yılı aşkın bir süredir binlerce hektar tarım alanını ve yerleşim birimini zehirli kimyasallarla yıkayan ABD uçakları, gerilla saldırılarına karşı Kolombiya hükümetine bağlı askerler tarafından korunuyordu. Zehirleme işleminden en çok zararı gören Kolombiyalı yerlilerin örgütleri ve bazı belediye başkanları tarafından yapılan başvurular, sonunda karşılık bulmuş oldu.

Yaşama hakkına aykırıYargıç Reyes tarafından önceki gün açıklanan kararda, havadan ilaçlama işleminin insanların temel hakkı olan yaşama hakkına ve çevre sağlığına aykırı olduğu belirtilerek yerli kabilelerin yaşadığı tüm bölgelerde işlemin durdurulacağı belirtildi.

ABD sessizUluslararası haber ajansları yargıcın kararını, "Yargıç Gilberto Reyes onbinlerce protestocunun, çiftçinin ve gerillaların yapamadığını yaptı" ifadesiyle duyururken, ilaçlama programının mimarı olan ABD yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi. Uyuşturucuyla mücadele adı altında Kolombiya'da bir kontra savaşı yürüten ABD yönetimi kendine bağımlı olan Andres Pastrana hükümetinin birçok politikasında belirleyici oluyor. ABD'li subaylar gerillalarla mücadele etmek için Kolombiya'da özel kontra timleri yetiştirirken, onbinlerce köylünün tek geçim kaynağı olan ve uyuşturucu üretimi dışında birçok alanda kullanılabilen koka tarımının yok edilmesi için hükümetin de desteğiyle sadece bu yıl 50 bin hektardan fazla tarım alanı zehirlendi. Kimyasalllar, koka dışında birçok tarım ürününün de yok olmasına ve birçok yerleşim biriminde insanların rahatsızlanmasına neden olmuş durumda.
ÖNCEKİ HABER

Okul bitince ne olacak?

SONRAKİ HABER

'Umut insandadır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...