27 Temmuz 2001 21:00

Hapis, sürgün, soruşturma

Diyarbakır'da 6 kamu emekçisi 4 ay hapis cezasına çarptırıldı, mitinglere katılmak için çevre illere giden kamu emekçilerinin ücretlerinden kesintiye gidildi.

Paylaş
Hapis, sürgün, soruşturmaŞerif Karataş15. yılını geride bırakan OHAL kapsamındaki Diyarbakır'da kamu emekçilerine yönelik baskılar artarak sürüyor. İl dışına çıktıkları gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan ve çeşitli cezalara çarptırılan kamu emekçileri, adeta zapturap altına alınarak elleri kolları bağlanmak isteniyor. Bunun en somut ve ilginç örneği ise Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yaşanıyor. Eğil'de sendikal mücadeleye katıldıkları için haklarında dava açılan 6 kamu emekçisine 4 ay hapis cezası ve 4 ay memuriyetten men cezası verildi. Sendikal mücadele tarihinde belki de ilk kez bir Asliye Ceza Mahkemesi'nden böyle bir kararın çıktığını söyleyen Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Medeni Alpkaya, gerekçeli karar yayınlandıktan sonra temyize gideceklerini kaydetti.

Yeni hapis bekleniyorSürgünleri protesto etmek için Malatya ve Ankara'da düzenlenen mitinge katılmak için giden kamu emekçileri hakkında da il dışına çıktıkları gerekçesiyle maaşlarının 1/30'unu kesme cezası verildiğini anlatan Alpkaya, izinli olan bir mitinge katılmalarına rağmen, muhakiklerin soruşturma açılıp açılmayacağı hakkında ön soruşturmanın sonucunu bile beklemeden keyfi şekilde cezaların hemen uygulanmaya başladığına dikkat çekti.Alpkaya, 29 Mart 2001 tarihinde Bismil İlçe Temsilciliğinin yaptığı "Anadilde Eğitim Hakkı" seminerini sunan ve dinleyen üyleri hakkında açılan idari soruşturmaların yapıldığını kaydetti.Dünya Öğretmeler Günü dolasıyla yapılan etkinliklere katılan üyeleri hakkında da soruşturma başlatıldığını hatırlatan Alpkaya, iki yöneticinin daha hapis cezası almasını beklediklerini ifade etti.
YOLSUZLUĞA KARŞI ÇIKMANIN ÖDÜLÜ SÜRGÜN
Yozgat Sosyal Hizmet Kuruluşları'nda yolsuzluklara göz yummayan SES yöneticilerinin ödülü ise sürgün oldu. KESK'e bağlı SES üyelerinin göz yummadığı bazı yolsuzluklar şöyle:
  • Öksüz çocukların bulunduğu yuva ve yurtlarda, yemek çocuk sayısına göre gramajla çıkmasına karşın dışarıdan yemek yiyenler nedeniyle çocuklar yeterli besini alamıyorlar. Konuyla ilgili olarak valiliğe ve il müdürlüğüne başvurulduğu halde bir sonuç alınamadı.
  • Yurt ve yuvadaki korunmaya muhtaç çocuklar için tahsis edilen kamp ve gezilere, yurt çocuğu gibi gösterilen görevlilerin ve idarecilerin çocukları gönderildi. Son olarak Bartın'da bulunan Kuruçeşme kampına 15 yurt çocuğu için tahsis gelmiş, pek çok çocuk bu kampa gitmek isterken yetiştirme yurdunun din görevlisi ile bir personel, kendi çocuklarını yurt çocuğu gibi göstererek bu kampa gönderdi.
  • Çocuk yuvasında sünnet olan bir çocuğa verilen saat, bir öğretmen tarafından kendi çocuğunun eski saati ile değiştirildi. Bunun üzerine yapılan şikâyet sonrası olay idare tarafından örtbas edildi ve saati geri vermekle yetinildi.
  • Bu olaylara göz yummayan ve gerekli başvuruları yapan SES yöneticilerinden Kemal Arslan Balıkesir'e, Süleyman Avcı Amasya'ya ve Ruhsati Özkan ise Kayseri'ye sürüldü. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan SES Yozgat Temsilciliği sürgün ve baskıların haklı mücadelelerini durduramayacağını bildirdi.
  • ÖNCEKİ HABER

    Türk'ten Pişkinsüt'e gözdağı

    SONRAKİ HABER

    Her şeyi 'büyük'ler belirliyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...