27 Temmuz 2001 21:00

Türk'ten Pişkinsüt'e gözdağı

Bakan Türk, işkenceyi gündeme getirdiği için dokunulmazlığının kaldırılması istenen Pişkinsüt'e "yasadışı örgüt ağzıyla konuşuyor" dedi.

Paylaş
Türk'ten Pişkinsüt'e gözdağıAdalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "şov yapmakla" suçladığı Pişkinsüt'e yanıt vererek, "Sayın Pişkinsüt'ün, yasadışı örgütler ve onların sözcüleri ile aynı doğrultuda görüş açıklaması son derece ilginçtir" dedi.TBMM İnsan Hakları Komisyonu raporları bakanlığına ulaştıktan sonra ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına gönderildiğini söyleyen Türk, savcıların, komisyona başvurarak, mağdurların isimlerinin bildirilmesini istediklerini kaydetti. Dönemin Komisyon Başkanı Pişkinsüt'ün bu isteğe olumlu yanıt vermediğini söyleyen Türk, "Komisyon başkanı savcılara yardımcı olmamıştır. Bu durumda kovuşturma olanağı yoktur" iddiasında bulundu.

'Yasadışı örgüt' fobisiTürk, Pişkinsüt'ün "Böyle bir Adalet Bakanı'na sahip olması Türkiye için büyük bir şanssızlıktır" şeklindeki sözlerine de bir karalamayla yanıt vermeyi tercih etti: "Benim devlet adına söz verip de döndüğüm hiçbir şey yok. Herhalde burada kastedilen F tipi cezaevlerinin açılması konusudur. " Adalet Bakanı, "Bizim söz verip sözümüzden döndüğümüzü iddia edenler yasadışı örgütler ve onların sözcüleridir. Sayın Pişkinsüt'ün yasadışı örgütler ve onların sözcüleri ile aynı doğrultuda görüş açıklaması son derece ilginçtir" dedi.

Yargı töhmet altındaBu arada, TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Sühan Özkan ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Emre Kocaoğlu, Pişkinsüt hakkında fezleke hazırlayan Savcı'yı eleştirdi. Özkan ve Kocaoğlu, Adalet Bakanı'na gönderdikleri mektupta, "Bu korkunç habere inanmak istemiyoruz ve yanlış olmasını temenni ediyoruz. Eğer basındaki haber doğru ise Sayın Savcı'nın, Anayasamızın değiştirilemez ilkelerinden olan demokratik hukuk devleti ilkesini ihlal ederek ağır bir Anayasa suçu işlediği akla gelmektedir" dediler. Mektupta işkence suçlusunu bulmakla yükümlü olan savcının bu görevini bırakıp işkenceyi ortaya çıkartan parlamenter kurumları suçlamakla, "mensubu olduğu yargıyı töhmet altında bırakıp tezyif ettiği" ifade edildi. Özkan ve Kocaoğlu, savcı hakkında yasaların öngördüğü idari işlemlerin başlatılabilmesi için teşebbüse geçilmesi istendi.
ÖNCEKİ HABER

Gerçekçi çözümler gerek

SONRAKİ HABER

Hapis, sürgün, soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...