26 Ağustos 2011 10:37

Tayland demiryolu işçileriyle dayanışma

DEMİRYOLU ve motorlu taşıma işçileri, Tayland Demiryolları Sendikası yöneticilerinin, Tayland Devlet Demiryolları tarafından işten çıkarılmalarını ve para cezasına çarptırılmalarını protesto etti. Tayland Büyükelçiliği önünde bir araya gelen Bağımsız Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesi demiryolları işçil

Tayland demiryolu işçileriyle dayanışma
Paylaş

TÜMTİS Merkez Yöneticisi Muharrem Yıldırım, Demiryolları İşçileri Sendikasının ölümlere ve güvenlik zafiyetine dikkat çekmek için yaptıkları iş durdurma kararından sonra sendikacıların cezalandırıldığını dile getirdi. Yıldırım, işten atılan yöneticilerin ve verilen para cezasının sendikal örgütlenme hakkına yapılan bir saldırı ve örgütlenme önünde baskı olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, yaşanan ölümlü kazadan sonra görülen davada, İş Mahkemesinin henüz konuyla ilgili sendikanın karara itirazını beklemeden yedi yöneticiye ceza belgesi gönderildiğini bildirdi. Yıldırım, Tayland hükümetinin demiryollarını özelleştirmek için bir dizi girişimlerde bulunduğuna dikkat çekerek, sendikanın yasal hakkını bile kullanmasına izin vermeyerek susturulmak istendiğini kaydetti. Tayland yasalarına göre kamu işçilerinin grev hakkının bulunmadığını belirten Yıldırım, bu durumun uluslararası işçi haklarına ve sözleşmelerine aykırı olduğunu altını çizdi.

Yıldırım, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonunun (ITF), Tayland hükümetini bu konuda uyararak birçok ülkede protesto kararı aldığını da belirtti.

‘BASKI VE ŞİDDET ULUSLARARASI’

BTS Başkanı Yavuz Demirkol, “Ne gariptir ki, Tayland’da yaşananlar bizim ülkemizde de yaşanmaktadır” dedi. İşçilere yönelik baskı ve şiddetin ulusal değil uluslararası bir sorun olduğunu belirten Demirkol, yaşanılan baskılara sessiz kalmayarak uluslararası dayanışmayı büyüteceklerini kaydetti.

İşten atılmaları kınayan bir dilekçe ile Tayland Büyükelçisi ile görüşme talebinde bulunan TÜMTİS ve BTS yöneticileri, güvenlik gerekçesi ile büyükelçi ile görüştürülmedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan’la görüşme neden engelleniyor?

SONRAKİ HABER

Ustalıkta baskı, sömürü, şiddet dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa