26 Temmuz 2001 21:00

Şeker-İş talana talip

Şeker-İş, özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarına talip oldu. Özelleştirmeye karşı politika olarak fabrikaları satın almak istediklerini söyleyen Şeker-İş Başkanı Ömer Çelik, üreticiler ile birlikte hareket etmek istediklerini söyledi.

Paylaş
Şeker-İş talana talipMuzaffer ÖzkurtŞeker Kanunu ile birlikte özelleştirme kapsamına alınan Şeker Fabrikaları'na Şeker-İş talip oldu. Özelleştirmeden sonra pek çok işyerinin kapatıldığını ve işçilerin işten atıldığını söyleyen Şeker-İş Genel Başkanı Ömer Çelik, özelleştirmeye karşı politika olarak fabrikayı satın almak istediklerini söyledi. Türkiye Şeker Fabrikaları hem üretim yapan, hem yeni fabrikalar kurabilen ve hem de üreticiye yol gösteren yapıya sahip. Türkiye çapında kurulu olan 27 şeker fabrikasında 25 bin 900 işçi ve 5 bin memur çalışıyor. Bu fabrikaların beşi makine fabrikası, dördü ispirto, bir tanesi elektromekanik aletler fabrikası. Bu fabrikalarda yılda 2 milyon 600 bin ton şeker üretiliyor. Bu yıl için 600 bin ton ihracat bağlantısı olan fabrika, bunun 400 bin tonunu gerçekleştirdi. IMF'ye verilen iyi niyet mektubunde şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin gündeme getirildiğini belirten Çelik, bu sürecin Şeker Kanunu'nun çıkmasıyla hızlandığını belirtti. Özelleştirme kapsamına alındıktan sonra çalışma koşullarında bir değişiklik olmadığını ileri süren Ömer Çelik, "600 işçi emekliliği geldiği için emekli oldu" dedi.

Özelleştirmeye karşıTürkiye'de 2 milyon pancar üreticisi olduğunu kaydeden Çelik, özelleştirmeye karşı politikalarını şöyle anlattı: "Özelleştirme ile ilgili bir politikamız var. Pancar ekicileri ile ortak hareket ederek özelleştirilen yerlerdeki yanlışların yapılmaması konusunda, yani işçi atılması ve işyerlerinin kapatılmaması için ortak hareket ediyoruz. Şeker fabrikalarında böyle bir şey olmaması için üreticiler, çalışanlar ve biz ortak hareket ederek 'Fabrikalara biz talibiz' diyoruz. Devlete şöyle bir teklifimiz var: Şeker fabrikalarının değeri 2 milyar dolar mı? Biz fabrikaya talibiz ama bize vade sunsunlar. Yani 20 yılda bunu taksitler halinde vadeli olarak ödeyelim."

Mevsimlik işçilerFabrikanın özelleştirme idaresine devrinin uzatıldığını ve 2002 yılı başında bu devrin gerçekleşeceğini ifade eden Çelik, "Bir daha erteleme olur mu bilmiyorum. Bunu zaman gösterecek" dedi. Mevsimlik işçilerin kadrolu olması konusunda "özelleştirme idaresine devredileceği" için Sanayi Bakanı'nın istediği halde hazinenin izin vermediğini belirten Ömer Çelik, mevsimlik işçilere ilişkin toplusözleşmede 120 günlük çalışmayı madde metni haline getirdiklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Murat Bozlak'tan 'yenilikçilere' taş

SONRAKİ HABER

Fabrikalar darphane gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa