26 Temmuz 2001 21:00

Transfer borsası açıldı

Bir tarafta görünen milletvekili ertesi gün diğer tarafa geçebilirken, bu durumun Erdoğan'ın partisini kurduktan sonra netleşeceği, umduğu koltuğu bulamayanlar nedeniyle gidiş gelişlerin bir kez daha yaşanacağı söyleniyor.

Paylaş
Transfer borsası açıldıSultan ÖzerFazilet Partisi'nin kapatılmasından sonra Saadet Partisi ile kuruluş hazırlıklarını sürdüren yeni oluşum, milletvekillerinin kararsızlıklarını artırdı. Milletvekilleri hangi tarafa giderse çıkarının daha çok olacağını, hangi koltuğu kapabileceğini hesaplarken, partiler de muhalefet yapmak yerine birbirlerinden adam kapmaya, daha fazla milletvekili avlamaya çalışıyorlar. Bu durum siyaset kulislerinde, "Yeni bir transfer borsası açıldı" yorumlarına yol açıyor.Kuruluşunun üzerinden daha bir hafta bile geçmeyen Saadet Partisi arka arkaya gelen istifalarla sarsılırken, DYP ve ANAP'da da yeni oluşuma karşı alarm verildi. MHP'den yeni oluşam katılmak isteyen iki milletvekilinin geri çevrilmesi ise MHP'yi bu konuda rahatlattı.Kurulur kurulmaz Maraş Milletvekili Ali Sezal'ın istifasının moral bozukluğunu yaşayan Saadet Partisi'nde istifalar durmuyor. Maraş Milletvekili, kapatılan FP Grup Başkan Vekili Avni Doğan'ın partiden istifası, ardından da Meclis Grup Yönetim Kurulu üyeleri Metin Kalkan ve Niyazi Yanmaz'ın partiden olmasa bile yönetimden istifa etmeleri partiyi alarma geçirdi.

DYP'de gelecek kaygısı Parti yönetimi, 20 milletvekilinin daha yeni oluşuma geçeceği söylentileri üzerine milletvekilleri üzerinde birebir iletişim kurarken, bu geçişlerin veya söylentilerin, Tayyip Erdoğan'ın partisini kurduktan sonra biteceği, orada da kendine koltuk bulamayanların artık kesin olarak yerlerini belirlemeleri gerektiği ifade ediliyor. Transferler konusunda alarmda olan sadece Saadet Partisi değil. Meral Akşener, Hüseyin Çelik ve Necati Çetinkaya'nın istifalarının ardından DYP'de de gözler milletvekillerine çevrildi. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller bu geçişlere "dur" demek için önceki gün grubu olağanüstü topladı. Parti kurmaylarının milletvekillerini iknaya çalıştığı, anamuhalefet partisi olduklarını hatırlatarak, partilerinin "güçlü" olduğu propagandasını yaptıkları toplantıya 10 milletvekilinin katılmamasının, Tayyip Erdoğan'ın saflarına "yeni gidişlerin olacağının işareti olduğu" söyleniyor.

Bakanlık hesabıANAP'ta da bir yandan 4-5 Ağustos günleri toplanacak büyük kongre kulisleri yürütülürken, bir yandan da yeni oluşuma geçişler engellenmeye çalışılıyor. Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın, kongreden sonra hükümette revizyona gidileceği mesajı verdiği ANAP'ta, "Acaba bir bakanlık kapabilir miyim?" sorusu etrafında gelişmeler olduğu, koltuk bulamayanların istifa edebileceği söyleniyor.

MHP 'rahat'Sadık Yakut'un yeni oluşuma geçişinin ardından başka milletvekillerinin olmaması için büyük çaba harcayan MHP, Tayyip Erdoğan'ın MHP'li iki milletvekilini geri çevirmesinden sonra rahatladı. Ama yine de parti kurmaylarının milletvekillerini birebir markaja aldığı söyleniyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, FP'nin kapatılmasının ardından milletvekili kapabilmek için "Partimizin kapıları herkese açıktır" sözleri, kulislerde, "Bahçeli kapısını kapatsa iyi olur. Yoksa, giriş beklerken çıkışı önleyemeyecek" diye espri konusu oluyor.Tayyip Erdoğan başkanlığındaki yeni oluşumun kuracağı partinin ise önümüzdeki hafta içerisinde çalışmalarını tamamlaması bekleniyor. 100-150 arasında bir kurucu listesinin hazırlıklarının sürdüğü yeni oluşumda, MHP'li Sadık Yakut'un transferinin ardından, "Ben ülkücüyüm" açıklaması rahatsızlık yarattı. Tabana ve çeşitli çevrelere farklı bir imaj vermeye çalışan Erdoğan'ın bu sözler üzerine kurmaylarını uyararak, "Aman dikkat, MHP'den gelen transferleri kabul etmeyin" dediği ve ardından kendilerine gelmek isteyen iki MHP'li milletvekilinin geri çevrildiği öğrenildi.

Tersine transfer Milletvekili transferlerinin, gidiş gelişlerin yeni oluşumun kuruluşuna kadar süreceği, partinin kurulmasından sonra "koltuk" umudu olanların bulamayınca eski yerlerine dönebilecekleri veya önceden beri bu oluşum içerisinde yer alanların, partinin kuruluşundan sonra Saadet Partisi'ne geçebilecekleri söyleniyor. Bütün bu geçişlerde ise program ve tüzükten çok, "koltuk", "çıkar" rol oynuyor.
ÖNCEKİ HABER

Göstermelik kurullara güven yok

SONRAKİ HABER

Murat Bozlak'tan 'yenilikçilere' taş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...