26 Temmuz 2001 21:00

Mühendis sokağa çıkıyor

Mühendis ve mimarlar, yarın Ankara'da yapacakları mitingle, IMF ve DB'nin dayatmalarıyla uygulanan yıkım politikalarına, Meclis'ten jet hızıyla geçirilen IMF yasalarına, tarımın bitirilmesine "Hayır" diyecek.

Paylaş
Mühendis sokağa çıkıyorTMMOB üyesi mühendis ve mimarlar, yarın Ankara'da yapacakları mitingle güçlü ekonomiye geçiş programı adı altında getirilen IMF ve Dünya Bankası dayatmalarına, TMMOB ve odaları dışlayan yapı denetimi yasasına, rant ekonomisine, IMF yasalarına, tahkime, yasakçı sendika yasasına "Hayır" diyecekler. "Bağımsız, demokratik Türkiye ve insanca yaşam" şiarıyla alana çıkacak olan mühendis ve mimarlar, yıkım politikalarına seyirci kalmayacaklarını ifade edecekler. "Söz verdik, çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız" diyen ve Türkiye'nin her yanından gelecek olan TMMOB üyeleri, yarın (cumartesi) saat 10.00'da Toros Sokak'ta buluşacaklar. TMMOB üyeleri, oluşturulan kortejlerle miting alanı Abdi İpekçi Parkı'na yürüyecekler ve "Daha güzel, daha yaşanılabilir bir Türkiye" talebini dile getirecekler. Öte yandan, TMMOB ve Oda Yönetim Kurulu üyeleri, bugün (27 Temmuz Cuma) saat 17.30'da Güvenpark'ta toplanarak, gece 12.00'ye kadar müzik dinletisi eşliğinde bekleyecekler. TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, dün düzenlediği basın toplantısında, yaşanan siyasal ve ekonomik krizlerin faturasını ödeyen halka mitinglerine katılım çağrısı yaptı. Güvenç, IMF ve Dünya Bankası politikalarının alternatifsiz olduğunun büyük bir yalan olduğuna dikkat çekerek, çözüm adı altında dayatılan politikaların yeni krizler ve çözümsüzlük yaşattığını söyledi.

Kaynaklar halkaGüvenç, politik bir yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirerek, bağımsız demokratik hukuk devletinin gerçekleştirilmesi için halkı potansiyel suçlu sayan 1982 Anayasası'nın yürürlükten kaldırılması gerektiğini vurguladı.Rant ekonomisi yerine planlı üretim ve istihdama dengeli büyümeye dayalı bir ekonomik anlayışın benimsenmesini isteyen Güvenç, özelleştirmelere son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Güvenç, kısa vadede ücretlilerin konumunun iyileştirilmesi için ücretlerin yüzde yüz artırılması gerektiğini kaydederek, bir avuç yerli ve yabancı sermayeye aktarılan ülke kaynaklarının halk için kullanılması gerektiğini vurguladı. Güvenç, ekonomiyi çökertenlerden, halkı yoksullaştıranlardan ve çetelerden hesap sorulmasını istedi.

Borçlar ödenmesinGüvenç, "Her attırdıkları adımdan sonra ülke kaynaklarının bir kısmını daha kendi ülkelerine aktaranlar asıl bize borçludurlar. Bu yüzden dış borçlar ödenmemelidir. Ortak toplumsal birikimlerimizin belli bir kesime kaynak aktarımı olan iç borçlar sıfırlanmalıdır" diyerek, ülke kaynaklarının yağmalanmasının önlenmesini istedi. Aylar önce Emek Platformu (EP)'nun dile getirdiği moratoryumu krizlerin derinleşmesinden dolayı artık sermayenin de tartıştığını söyleyen Güvenç, krizlerden kurtulmak için yapılması gerekenin üretime ve sanayileşmeye yönelik politikaların uygulanması olduğunu vurguladı. Eşitlikçi, özgürlükçü bir yönetim anlayışının benimsenmesinin önemli olduğunu dile getiren Güvenç, basında tekelleşmenin engellenmesi ve başta basın emekçilerinin özgürlüğü olmak üzere basın özgürlüğünün sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Engellere rağmenGüvenç, mitinglerine katılımı engellemek için Orman Bakanlığı'nın kendi bünyesinde çalışan mühendislerin cumartesi günü yerlerinden ayrılmamaları doğrultusunda yazı yayınladığını söyleyerek, "Bu yazı bir ülkede demokratik hakların kullanılmasının, Türkiye'de demokrasi kurallarının ve kurullarının ne kadar yaşama geçtiğinin göstergesidir. Bu engellemelerden vazgeçilmelidir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Milli gelire katkıları azaldı

SONRAKİ HABER

Patronları kurtarma paketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa