26 Temmuz 2001 21:00

İtalya'da Hitler selamlı işkence

Küreselleşme karşıtı gösterilere katılan gençleri gözaltına alan ırkçı Cenova polisleri, karakolda Hitler selamları yaptı. Polisi 23 yaşındaki bir genci öldürmesine karşı yapılan protesto gösterileri ise sürüyor.

Paylaş
İtalya'da Hitler selamlı işkenceG8 Zirvesi'ne karşı yapılan gösteriler sırasında gözaltına alınanlara İtalya polisinin yoğun işkence yaptığı açıklandı. Almanya'dan giderek Cenova'daki gösterilere katılan ve tutuklananlar tarafından verilen bilgilere göre, polislerin içeride "Hitler selamı" yaparak gözaltına alınan gençlere işkence yaptılar.İtalyan polisinin bu insanlıkdışı tutumuyla ilgili olarak dün basına bir açıklama yapan Almanya Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) Federal Parlamento Milletvekili Winfried Wolf, Cenova Sosyal Forumu'nun bürolarının polis tarafından yasadışı bir şekilde basıldığını ve bütün bilgisayarların tahrip edildiğini söyleyerek çadırlarında uyuyan küreselleşme karşıtlarının dövülerek gözaltına alındığını hatırlattı.

Anarşistleri polis yönlendirdiGözaltına alınanların 18 saat gecikmeli olarak savcılığa çıkarıldığını belirten Wolf, cezaevlerindeki tutuklulara da işkence yapıldığını vurguladı. Wolf, "Cenova'daki olaylar şu iki önemli şeyi gösteriyor: Birincisi, ilk kez bir G8 Zirvesi, yarı-faşist Milliyetçi Birlik Partisi'nin de ortak olduğu bir hükümetin evsahipliğiyle ve protestoculara faşist saldırganlıkla gerçekleşti. İkincisi de polisin göstericilere saldırıyı meşru kılmak için öne sürdüğü Siyah Blok (Anarşistler) içine sızan polis ve istihbarat elemanları, provokasyon yaptılar" diye konuştu.PDS milletvekili, Cenova'da meydana gelen olayların araştırılması için uluslararası bağımsız bir komisyon kurulmasını talep etti. Alman Yeşiller Partisi Milletvekilleri Cem Özdemir ve Hans-Christian Ströbele de aynı talebi dile getirmişlerdi.

Almanya'da eylemlere devamÖte yandan, Cenova'da 23 yaşındaki Carlo Giuliani'nin katledilmesine yönelik protesto gösterileri Almanya'da devam etti. Önceki gün Köln'de bir araya gelen 500'den fazla antifaşist, katliamı kınadı. Cenova'ya gidenlerin izlenimlerini anlattığı mitingden sonra, İtalyan Konsolosluğu'nun önüne kadar yüründü. Gösteri boyunca "Yaşasın uluslararası dayanışma", "Katil polis" şeklinde sloganlar atıldı.
ÖNCEKİ HABER

Bir kalemde sefalet

SONRAKİ HABER

TÜSİAD Fischer'i ağırlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...