26 Temmuz 2001 21:00

ABD yine keyfine göre

ABD yönetimi, İran ve Libya'ya uygulanan ambargoları beş yıl daha uzatmaya karar verdi. Böylece bu ülkelere yatırım yapacak şirketleri denetim altında tutan ABD, İran ve Azerbaycan arasında ortaya çıkan petrol gerginliğine de müdahale etti.

Paylaş
ABD yine keyfine göreABD, İran ile Libya'da petrol ve gaz sektörlerine yapılacak yabancı yatırımı kısıtlayan yaptırımlarının süresini 5 yıl uzattı. ABD Senatosu, söz konusu ülkelere uygulanan yaptırımların 5 yıl daha uzatılmasını öngören kararı 2'ye karşı 96 oyla kabul etti. Karar, ABD başkanının, bu ülkelerde enerji sektörüne 20 milyon dolardan fazla yatırım yapan firmalara çeşitli cezalar uygulamasına olanak sağlıyor. ABD, kendi hazırladığı "terörizmi destekleyen ülkeler'' listesinde yer alan Libya ile İran'a, 1996 yılında çıkardığı kararla yaptırım uygulamaya başlamıştı.

İran'a eleştiriÖte yandan ABD, Azerbaycan ile İran arasında başgösteren gerginliğe de doğrudan müdahale etti. ABD yönetimi, Hazar Denizi'nde enerji kaynakları araştırması yapan 2 Azeri gemisine karşı İran'ın askeri müdahale tehdidinde bulunmasını onaylamadığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Phil Reeker, bir İran uçağı ve gemisinin, Hazar'da araştırma yapan, BP-Amoco şirketleriyle anlaşmalı iki Azeri gemisini bölgeden çıkardığını anımsatarak "Bu haberler bizi endişelendirdi. ABD, Hazar Denizi'ndeki sınırlara ilişkin bir tutum alacak değil. Ancak biz bu sorunun barışçı yolla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu olay, çok ciddi bir mesele haline gelebilirdi'' dedi. Azeri gemileri, zarar görmeden Bakû'ye dönmüşlerdi.

Azerbaycan'dan tepkiAzerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, İran'ı güç gösterisinden vazgeçmeye çağırarak, ''Sorunlar, güç gösterisiyle çözülemez'' dedi. Halefov, basına yaptığı açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin konuyla ilgili beyanlarına değinerek "Bu beyanları teesüfle karşıladık'' dedi. Halefov, "Beyanda, İran'ın yasadışı hareketlerine haklılık kazandırma çabası var. Bu ülkenin iddiaları, temel olarak Hazar'da yüzde 20 pay sahibi olma esası üzerinde oluşuyor, ancak bu iddiaların uluslararası hukuk açısından geçerliliği bulunmamaktadır'' diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Ormanın emekçileri

SONRAKİ HABER

Bir kalemde sefalet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...