25 Temmuz 2001 21:00

İstenecek hak yokmuş!

Sendika Yasası'nın kabulünün yıldönümü nedeniyle televizyonda bir konuşma yapan Başbakan Bülent Ecevit, işçinin isteyebileceği her hakka sahip olduğunu, memurun da sendika yasasıyla haklarını aldığını söyledi.

Paylaş
İstenecek hak yokmuş!Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'de işçilerin oldukça geniş haklara sahip olduklarını, memurların da çıkarılan sendika yasasıyla haklarına kavuştuğunu iddia etti. Her yıl iki-üç grevin yasaklandığı, sendikacıların sokak ortasında kurşunlandığı, haklarını isteyen işçilerin karşısına çevik kuvvet polislerinin çıkarıldığı Türkiye'nin Başbakanı Ecevit, işçi hakları konusunda oldukça iyimser!Başbakan Bülent Ecevit, toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt hakkı getiren Sendika Yasası'nın 38. yıldönümü dolayısıyla, dönemin Çalışma Bakanı olarak, TRT 2 televizyonunda 'İşgünü' adlı programda soruları yanıtladı.Yasanın eksik sayılabilecek yanları bulunmadığını ifade eden Başbakan Ecevit, demokratik dünya ülkeleri ölçütleriyle, çok ileri ölçüde işçi hakları ve özgür sendikacılığın tanındığını bildirdi. Ecevit, 12 Eylül döneminden sonra bazı kısıntılar olsa da hakların 'özünün' hâlâ yürürlükte olduğunu söyledi.O dönemde benzer hakların memurlara ve kamu görevlilerine de tanınmasını istediğini söyleyen Ecevit, kamu emekçilerinin sahte sendika yasası diyerek reddettiği Memur Sendikaları Yasası'nı, "O dönemde amacıma erişemedim. Ancak son haftalarda memurların, kamu görevlilerinin de toplu görüşme yapabilmeleri hakkı tanınmış oldu" diyerek övdü.

'İleri' aşama...Ecevit, işçinin bugünkü durumu ve haklarından söz ederken de şunları söyledi: "Toplusözleşme ve grev hakları bakımından bir hayli ileri aşamada. Bazı eksiklikler meydana geldi son yıllarda, ama bunlar da giderilecektir. Ve işçi kuruluşları, sendikalar, artık sosyal yaşamda değil, siyasal yaşamda da etkisini gösteriyorlar. Anayasada, sendikaların bazı katılım olanakları sınırlanmıştı. Fakat 1995 yılında yapılan anayasa değişikliklerinde bu sınırlamalar büyük ölçüde kaldırıldı. Artık sendikalar, sosyal ilişkilerini, siyasal ilişkilerini çok daha serbest yapabilir duruma geldiler."Son 14 ay içinde lastik, belediye ve cam işçilerinin grevlerinin bu işkollarıyla ilgisi olmayan 'milli güvenlik' gibi gerekçelerle yasaklanmasına rağmen bu haklar açısından nasıl 'bir hayli' ileri gidildiğini ise anlaşılamadı. Emek Platformu'nun basın açıklamalarına katıldıkları için yargılanan ve haklarında soruşturma başlatılan yüzlerce sendikacı ve emekçinin 'siyasal yaşamdaki özgürlükleri'nden söz etmek ise pek mümkün değil!

'Çok şükür!'Ecevit, çalışma yaşamında patronlar ve işçiler arasında 'itirazsız' bir düzen için oluşturulan Ekonomik ve Sosyal Konsey'in kurulmasını değerlendirirken de "Bu amacımıza da çok şükür eriştik. Önümüzdeki haftalar içinde yasal haklara dayanmak suretiyle Ekonomik ve Sosyal Konsey yürürlüğe girecek. Üç ayda bir zorunlu olarak toplanacak, gerekirse daha sık toplanacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Gel-git oyunu

SONRAKİ HABER

Ormanın emekçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa