25 Temmuz 2001 21:00

Gel-git oyunu

Van'ın Erek Dağı'nda bulunan iki köyün bir an önce boşaltılması istendi. Köylülere, 1 Ağustos'a kadar süre verildiği söyleniyor.

Paylaş
Gel-git oyunuBir yandan köye dönüş projesi tartışılıp, hayata geçirilmeye çalışılırken, diğer yandan köylerin boşaltılması yönünde köylülere yapılan baskılar artırılıyor. Beytüşşebap'tan sonra, Van'da da, askerlerin köylüleri yaşadıkları yerleri bir an önce terk etmeleri için uyardıkları öğrenildi. Van'ın Erek Dağı civarında bulunan ve toplam 20 haneden oluşan Sülav ile Kele köylerine yapılan baskında askerlerin, "Sizin gibi vatandaş istemiyoruz. Yunanistan'a mı, Irak, İran, Suriye'ye mi, nereye istiyorsanız oraya gidin. Yeter ki bu memleketi terk edin" dediği öğrenildi.

Kışın ne olacak?Bu arada, Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Beşbudak köyüne ise 130 ailenin geri dönüş yaptığı öğrenildi. Beşbudak köyüne dönen aileler Kızılay'ın verdiği 80 çadır ve kendi imkânlarıyla onardıkları ahırlarda yaşamlarını sürdürmeye başladılar. Ancak, köylülerinin zararlarının karşılanması için hiçbir girişimde bulunulmadığı dikkat çekti. Köylüler adına konuşan Memduh Başıbüyük, "Kış aylarına kadar konut sorunu çözülmezse geri dönen aileler yeniden şehir merkezine göçmek zorunda kalacaklar. Şehire göçenler tarım ve hayvancılık yapamaz duruma geldiler " dedi. Başıbüyük, Beşbudak köyünde yaklaşık 350 ilköğretim ve 200 lise öğrencisi bulunduğunu, ancak okullarının olmadığını söyledi. Van Valiliği yetkilileri ise, dönüşlerin sevindirici olduğunu ve sorunların çözüleceğini belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Halk festivalin dışında

SONRAKİ HABER

İstenecek hak yokmuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...