25 Temmuz 2001 21:00

Yasak kaldırılsın

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, OHAL'e gazete ve dergilerin girmelerinin yasaklanmasının toplumun haber alma hakkına bir engel olduğunu belirtti.

Paylaş
Yasak kaldırılsınİnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, OHAL'e gazete ve dergilerin girmelerinin yasaklanmasının toplumun haber alma hakkına bir engel olduğunu belirtti. İHD Diyarbakır Şube Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir, son olarak gazetemiz Günlük Evrensel'in de OHAL'e girişinin yasaklanmasına tepki gösterek "Yasaklama kararının bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz. Kaldırılması, yasaklanması gereken tek şey varsa o da OHAL Yasası ve yönetim usulünün kendisidir" dedi. İHD Diyarbakır Şubesi'nde yapılan basın toplantısında, yayın hayatına başladığı gün OHAL'e girişi yasaklanan gazetemiz Günlük Evrensel ile Yedinci Gündem ve Dem a Nu temsilcileri de basın toplantısında hazır bulundular. Günlük Evrensel Diyarbakır Muhabiri Ali Rıza Kılınç, Yedinci Gündem Diyarbakır Temsilcileri Mevlüt Bozkurt ve Evrim Alataş, Dem a Nu Temsilcisi Mehmet Eren, OHAL yasağını protesto etmek için ağızlarına siyah bant takarak basın toplantısına katıldılar. İHD Diyarbakır Şube ve Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir yaptığı açıklamada, toplumun haber alma ve farklı görüşleri öğrenerek sorunların tespiti ve çözüm getirebilmeleri ve tartışmalara katılmaları için basın ve iletişim özgürlüğünün olmazsa olmaz koşulu olduğunu söyledi. Günlük yaşam için gazetelerin vazgeçilmez olduğunu belirten Baydemir, görsel ve yazılı basının bireyi ve toplumun görüş ve davranışların biçimlenmesinde önemli role sahip olduklarını ifade etti.

Yurttaşa güvenilmiyorBaydemir, insan hakları savunucuları olarak Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve özel ceza yasalarının yanı sıra OHAL yönetim usulündeki akla durgunluk veren uygulamalarla basın ve iletişim özgürlüğünün baskı altında tutulmasına tanıklık ettiklerini söyledi. Türkiye'de basılan ve hemen hemen her gazete bayiinde rahatlıkla bulunabilecek yayınların sadece OHAL bölgesine girişlerinin yasaklı olduğuna vurgu yapan Osman Baydemir, "Batman'dan Edirne'ye Türkiye'nin 78 ilinde, okuyucusuyla buluşan gazetelerin OHAL'de bulunması ve yurttaşlarımız tarafından okunması sakıncalı bulunuyor ve yasaklanıyor. Yurttaşın hangi gazeteyi takip edeceği, hangi dergiyi okuyacağı, hangisinin sakıncalı olup olmadığının tespiti ve yasaklama yetkisi OHAL Valiliği'ne aittir. Bunun manası 'Ey yurttaş sen zaten yeterince sakıncalısın, bir de bu yayınları okursan maazallah!' demektir. Yani sakınca olarak görülen tek başına gazete değil, aynı zamanda güvenilmeyen yurttaş, onun özgür düşünme yetisi ve hakkıdır" şeklinde konuştu.Günlük Evrensel'i, Yedinci Gündemi, Dema Nu ve diğer gazeteleri Diyarbakır'da görmek istediklerini belirten Baydemir, "Yasaklama kararının bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz. Kaldırılması, yasaklanması gereken tek şey varsa o da OHAL yasası ve yönetim usulünün kendisidir" şeklinde konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Ben bilmem OHAL bilir

SONRAKİ HABER

Potansiyel var, olanak yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...