25 Temmuz 2001 21:00

Ben bilmem OHAL bilir

Sansürün kaldırışının yıldönümünde gazetemizin OHAL'e sokulmamasına Basın ve Yayından Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, "Ben bilmem" yanıtını verdi.

Paylaş
Ben bilmem OHAL bilirZiya Özışık - Savaş VelioğluSansürün kaldırılışının 93. yıldönümü için düzenlenen etkinlikte basın özgürlüğü üzerine nutuklar sıralayan devlet yetkilileri, gazetemiz Günlük Evrensel'in OHAL'e sokulmaması konusunda üç maymunu oynadı. Basın ve Yayından Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, TGC'nin Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirdiği gecede, basında sansürün kabul edilemeyeceğini söyledi. Kürsüdeki konuşması sırasında soru almayan Karakoyunlu'yu, konuşmasından sonra yakaladık ve "Günlük Evrensel'in OHAL'e girişinin, ilk çıktığı gün yasaklanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sorduk.Sorumuza "Ben bilmem " yanıtını veren Basın ve Yayından Sorumlu Devlet Bakanı Karakoyunlu, bu kısa yanıtının ardından, diğer sorularımıza ise fırsat bırakmadı.

'Vazgeçilmez'den vazgeçtiSansürün kaldırılışının 93. yıldönümü nedeniyle Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan TBMM Başkanı Ömer İzgi, demokrasilerin en vazgeçilmez özgürlüklerinin başında basın serbestliği geldiğini söyledi. Basının serbest olması gerektiğinden söz eden konuşmasının ardından, gazetemizin OHAL bölgesine sokulmaması konusundaki görüşlerini almak istediğimiz İzgi'nin yanına yaklaştırılmadık. Günlük Evrensel gazetesinden olduğumuzu öğrenen İzgi'nin korumaları, İzgi'ye soru sormamıza izin vermedi.Etkinliğe katılan gazeteci, yazar ve siyasetçilere sansürün kaldırılışının yıldönümünde gazetemiz Günlük Evrensel'in OHAL'de yasaklanmasının anlamını sorduk.

Özgürlük sözdeHikmet Çetinkaya (Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi)Sadece OHAL'de insanların okuma hakkı engellenmiyor. Evrensel gazetesinin OHAL'e sokulmaması Türkiye'de demokrasinin işlerlik kazanmadığını ve basın özgürlüğünün sadece sözde kaldığını gösteren bir olaydır. Gerçekten 2001 yılında dünya değişirken Türkiye'nin de değiştiği öne sürülürken, günlük bir gazetenin OHAL bölgesine sokulmaması insanları kuşkulandırıyor. Bizi yönetenler, demokrasinin bir yaşam biçimi olduğunu bilmiyorlar. Değişen dünyada ve değişen Türkiye'de bir yayın organına uygulanan bu sansürü şiddetle kınıyorum.

Büyük bir skandalRagıp Zarakolu (Yedinci Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)Büyük bir skandal, sözde basın özgürlüğünün kutlandığı bu günde verilmiş bir "hediye". Evrensel ve Yedinci Gündem gazetelerinin OHAL'e sokulmaması, basında özgürlüğün ne kadar yalan olduğunu gösteren bir olaydır. Devlet bu uygulamalarıyla yargısız infaz yapıyor. Evrensel'in OHAL'e sokulmaması oradaki okurlara karşı yapılmış haksız bir uygulamadır. Yaşanan bu olayı şiddetle kınıyoruz.

Utanç vericiOral Çalışlar (Gazeteci-Yazar)Bir yandan basın özgürlüğü üzerine toplantılar yapılırken, gazetelerin ülkenin belli yerlerine girmesinin yasaklanması utanç verici bir olaydır. Birçok yerde birçok insan düşüncelerini söyleyemiyor. Evrensel'in OHAL'e sokulmamasıyla orada yaşayan insanların okuma hakları engelleniyor. Bu olayı şiddetle kınıyorum.

GeriliyoruzAltan Öymen (CHP eski Genel Başkanı-Gazeteci)Türkiye'de basının pek çok sorunu var. OHAL'in Türkiye'de var olması başlı başına büyük bir sorundur. Bütün bu sorunlar içerisinde yaşanan bu olaylar basın özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir. 1908'den bu yana basında sansürün kaldırıldığı söyleniyor, fakat bence basın özgürlüğü halen yok bizim ülkemizde. Evrensel'in OHAL'e sokulmaması da her geçen gün gerilediğimizin göstergesidir.

KınıyorumAli Sirmen (Gazeteci-Yazar)Sansürün kaldırılışının yıldönümünde yapılan konuşmalar resmi Türkiye'yi göstermektedir. Türkiye ikiye ayrılmıştır, resmi ve gerçek Türkiye olarak. Gerçek Türkiye'de işlerini mafyayla, resmi Türkiye'de ise işlerini mahkemeyle halledersin. Evrensel'in OHAL'e sokulmayarak orada yaşayan insanların haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasını kınıyorum.

Alpay Kabacalı (BESAM Başkanı)Evrensel gazetesinin OHAL'e sokulmaması doğrudan doğruya bir sansürdür. Bizler sansürün her türlüsüne karşıyız. İnsanların haber alma özgürlüğü engellenemez, yaşanan bu olayın ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Ufuk Uras (ÖDP Genel Başkanı)21. yüzyılda basına koşulsuz ve sansürsüz bir çalışma ortamı yaratılmalıdır. Bunun sağlanmamasının çok nesnel nedenleri var. Ekonominin bu kadar dibe vurduğu bir ortamda aynı zamanda demokratik açılım nasıl gerçekleştirilecek. Bir ülkede zengin daha zengin, yoksul daha yoksullaşıyorsa bunun sonucu demokratikleşme değildir, otoriterleşmedir. Bunlardan basın da nasibini almaktadır. OHAL'de özel olarak ayrı bir hukuk oluşturuluyor. Özgür basının bu alana sokulmaması oluşturulan bu özel hukuktan kaynaklıdır. Evrensel'in OHAL'e sokulmamasını kınıyorum.

ÖNCEKİ HABER

Bakanın dikkatine

SONRAKİ HABER

Yasak kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...