25 Temmuz 2001 21:00

Kavi hükümette revizyon istedi

İSO Başkanı Kavi, hükümette ve IMF programında mutlaka revizyon yapılması gerektiğini savunarak, IMF Başkan Yardımcısı Fischer'in gelmesinin bunun işareti olduğunu söyledi.

Paylaş
Kavi hükümette revizyon istediİSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, hem hükümette hem de programda revizyon yapılması gerektiğini söyledi. "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2000" raporunu açıklayan Kavi, programda hedeflenen makro göstergelerin aşıldığını belirterek, IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in gelmesiyle programda revizyon olanağının doğduğunu öne sürdü. Hükümeti "tartışmalara son vermemekle suçlayan" Kavi, hükümette de revizyon istedi. Kavi, yeni hükümetin programı tartışmadan uygulama anlayışında olması gerektiğini savundu.

Ekonomi dengesizKavi, 2000 yılı araştırma sonuçlarının son 50 yılın en ağır ekonomik sonuçlarının alındığı 1999'a kıyasla göreceli olarak olumlu olduğunu, ancak yine de 1999'un kayıplarının telafi edilemediğini bildirdi. Kavi ayrıca, 2001'in ilk yedi ayında yaşananların olumlu olmadığını sözlerine ekledi. Enflasyon, ücretler, faizler, kurlar arasındaki dengenin bir türlü kurulamadığını ve yıllardır ertelenen problemlerin bir sorunlar yumağı haline geldiğini dile getiren Kavi, 2000 yılı Kasım ayında ve geçtiğimiz şubat ayında yaşanan krizleri değerlendirdi.

'Borç batağındayız'Ülke ekonomisinin 14 ay önce programın başlatıldığı tabloya çok daha olumsuz bir şekilde tekrar geri döndüğünü anlatan Kavi, bu süreçte Türkiye'nin çok önemli bir borç batağına saplandığını ve bunun Türkiye'nin önünde oldukça önemli bir problem olarak gözüktüğünü söyledi. Kavi, hükümetlerin artık borç yapısını daha da ağırlaştırma şansı kalmadığı gibi, bu borcun dahi bu koşullar altında yönetilmesinin ve buna paralel olarak üretim ekonomisinin yaratılması şansının olmadığını görmelerinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Kavi, "Türkiye faiz ödemeleri dahil bütçe dengesini bir an önce kurmak zorundadır. Bu konudaki son yıllardaki deneyimler ve ödenen faturalar açıkça göstermiştir ki hem siyaset hem de bürokrasi kadroları bugünkü ekonomik gerçekleri anlamada, tahlil etmede, çözüm üretmede ve uygulamakta genellikle yetersizlerdir. Türkiye doğru sistem, doğru yönetim ve doğru kadroları işbaşına getirerek artık doğru kararlar vermek zorundadır" dedi.

Güven ortamı yokSoruları da yanıtlayan Kavi, Türkiye'nin yaşanan olumsuz süreci değiştirmek zorunda olduğunu ve buna gücü bulunduğunu ifade ederek, acil olarak güven ortamının oluşturulması, belirsizliklerin giderilmesi ve kaynak sorununa çözüm geliştirilmesi gerektiğini bildirdi. Kavi, "2001 yılının ikinci yarısı ve 2002 bütçesinde Türk özel sektörünün yeni bir yükü taşıyamayacağı ortadadır" dedi. Hükümetten beklentilerine ilişkin geçtiğimiz hafta TOBB Sanayi Konseyleri adına yaptıkları açıklamayı hatırlatan Kavi, "Hükümetin sayısal olarak küçülmenin yanı sıra dinamik yapıya sahip olmasının başarı için en önemli unsurlardan olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Büyüklük kamuda kaldı

SONRAKİ HABER

Bakanın dikkatine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa