24 Temmuz 2001 21:00

İşçi özelleştirmeye karşı

İsdemir işçisi, işletmenin Erdemir'e devrine sıcak bakmıyor. Sendika da dahil tüm kurumların çıkar hesapları yaptığını belirten işçiler, satışın engellenmesini istiyor.

Paylaş
İşçi özelleştirmeye karşıSinan AramanDemir çelik sektöründe Ortadoğu ve Balkanlar'daki en büyük işletme olan İsdemir'in Erdemir'e satılmasına yönelik çalışmalar, işçileri ve İskenderun halkını tedirgin ediyor. İsdemir'de örgütlü Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş ve Erdemir arasında devre ilişkin imzalanan tutanakla birlikte emekli edilenlerin sayısındaki olağanüstü artış tedirginliğin temel nedenlerinden.İsdemir'de son 1 ay içinde 1100 kişi emekli oldu. Durumu endişeyle izleyen işçilerle, teknik ve idari personelden bazıları da ortaya çıkan panik havası nedeniyle emekli olmayı tercih ediyor. Paniğin temel nedeni özelleştirme nedeniyle işten atılma ve tazminatlarını alamama kaygısı. İşçiler bu nedenlerle emekli olmayı tercih ederken, memur statüsünde çalışan teknik ve idari personel ise 4046 Sayılı Yasa'ya göre özelleştirilen kurumda kalmaya devam eden personelin Emekli Sandığı tarafından ek gösterge ve kıdem aylıklarının dondurulmasına ilişkin düzenlemesi nedeniyle emekli oluyor. Emekli olanların sayısının daha da artması bekleniyor.4000 taşeron işçinin çalıştığı İSDEMİR'de emekliliklerle birlikte kadrolu işçi sayısı 4000'in altına düştü. Ortaya çıkan bu kötü ortamda emekli olmanın resen emeklilik olmaktan farkı olmadığını belirten İsdemir işçileri, cevherden demir üreten tek tesis olan fabrikanın bu hale getirilmesinde siyasilerin, işletme müdürlüğünün ve özelleştirmeye karşı çıkmayan Öz Çelik-İş Sendikası'nın sorumlu olduğunu söylediler. Siyasi iktidarların devasa tesisi yıllardır bir rant alanı olarak kullandığına işaret eden işçiler, işletme müdürlerinin kötü yöneterek ve kişisel çıkar sağlayarak, sendika yönetiminin ise özelleştirme sonucu elde edecekleri hisseler nedeniyle fabrikanın bu duruma sürüklendiğini dile getirdiler.

Önderlik yapmıyorlarGeçmiş iktidarların atadıkları kadrolarla işletmeyi bilerek zarar ettirdiklerini belirten Vahdet Tufan, tüm İsdemir işçileri gibi sendikanın tutumunu eleştirerek başladığı konuşmasına, "İşçinin sendikası yok ki! Sendika yönetimi doğru önderlik yapmıyor. Belirsizlik ortamı var. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Emekli olalım mı olmayalım mı? Karar veremiyoruz. Yıllarımızı verdiğimiz koskocaman fabrika yok pahasına gidiyor. İşçi niçin emekli olduğunu bilmiyor. 'Bir an önce emeklilik paramı alıp bankaya yatırayım' diyor" şeklinde konuştu."Özelleştirme İdaresi'nin Erdemir ve İsdemir'i karşılaştırarak Milliyet gazetesine yaptığı açıklamalar doğruyu yansıtmıyor. İsdemir 2000 yılında maksimum kapasite ile çalışarak 1965 bin ton üretim yaptı" diyen İsmet Akdumanlı, İsdemir'in denizcilik işletmesine ve kömür işletmeciliğine sunduğu katkının önemine dikkat çekti. Akdumanlı, "İsdemir'i bu karanlığa düşürenler sendikacılar ve üst düzey yöneticilerdir. Burası özelleştirildikten sonra siyasiler bu vilayete nasıl girecek merak ediyorum" dedi.

'Tüm halk birleşmeli'"Ben 3 yıldır bu tesiste çalışıyorum. İşe girdiğim yıl 3 trilyon kâr olduğu söyleniyordu. Özelleştirme kapsamına alındıktan sonra ise 1 yıl içinde 75 trilyon lira zarar olduğu söylendi. Bu nasıl oluyor? Özelleştirme kapsamına alınmadan önce kârda, kapsama alındıktan sonra zararda" diyerek fabrikanın özelleştirilmek için bilerek zarar ettirildiğine dikkat çeken Vakkas Yılmaz, İsdemir işçisinin özelleştirmeye karşı olduğunu vurgulayarak sendika yönetiminin işçilerin istekleri doğrultusunda hareket etmesini istedi. Yılmaz, şunları söyledi: "200 metre ilerimizde Petrol Ofisi var. 800 kadrolu işçisinden özelleştirmeden sonra 14 kadrolu işçisi kaldı. Basında, 'Erdemir İsdemir'e beyin getirecek' deniyor. Burdaki işçiler, teknik elemanlar beyinsiz mi? İsdemir çalışanları birikimli ve tecrübelidir. Bu kadroların yetişmesi zordur." İsdemir'in Erdemir'e devri halinde sektörde tekelleşme olacağına dikkat çeken Yılmaz, tekelleşme halinde de Erdemir'in mamulü istediği fiyattan pazarlayacağını belirtti. "Mamulü yüksek fiyatla satacaklar, işçiye ise asgari ücret ödeyecekler. İşçiye hisse verme olayı da bir aldatmacadır. Karabük'teki işçiler bu uygulamadan pişman oldular. İtiraz hakkımız olmayacak. İsdemir halkı olarak özelleştirmeye karşı çıkalım" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sema Pişkinsüt için fezleke

SONRAKİ HABER

Kuma anneler cezaevi kapısında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...