24 Temmuz 2001 21:00

UKO milislerine NATO kumandası

Makedonya ordusu, emekli NATO komutanlarının Arnavut milislerin Ulusal Kurtuluş Ordusu'na kumanda ettiğini söyledi. UKO içinde çok sayıda batılı 'emekli' askerin bulunduğu biliniyor.

Paylaş
UKO milislerine NATO kumandasıMakedonya yönetiminin, Ulusal Kurtuluş Ordusu (UKO) milislerine açıktan destek sunan NATO'ya tepkileri giderek artıyor. Makedonya Genelkurmay Başkanlığı, Arnavut milis gruplarının emekli NATO subaylarının komutasında olduklarını söyledi.

'Paralı askerler de var'Devlet Radyosu'nun haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı sözcüleri Maryan Gurovski ve Blagoya Markovski, NATO'yu, Makedonya'ya karşı komplo kurmakla suçladılar. Sözcüler, güvenlik güçlerinin edindikleri bilgiye göre, emekli NATO subaylarının, UKO'ya bağlı milis gruplarını eğittiklerini ve özellikle Kumanova kriz bölgesinde milislere komuta ettiklerini söylediler. Markovski, "Kosova ve Makedonya Arnavutlarından oluşan milis grupları arasında, dışarıdan gelen paralı askerler de bulunuyor" diye konuştu.

NATO-UKO kol kolaDaha önce de UKO'nun içinde ABD'li, İngiliz ve Alman askerlerin bulunduğu ortaya çıkmıştı. En son geçtiğimiz hafta sonunda, Makedon hükümetinden iniş izni almayan iki NATO helikopteri, UKO karargâhına inenek içeriği bilinmeyen paketler bıraktı. UKO'nun silahlarının yüzde 80'i ABD yapımı. ABD askerlerinin başkent Üsküp'e 10 kilometre yaklaşan milisleri otobüslerle çatışma şeridinin dışına çıkarması ve ellerindeki silahları almaması, Makedon özel timinin ve halkın yoğun protestolarına neden olmuştu.

Çatışmalar alevlendiArnavut ve Slav partileri arasındaki görüşmeler somut bir sonuç alınamadan sürerken, çatışmalar da son günlerde hız kazandı. Arnavut milislerle hükümet güçleri arasında önceki gün çıkan çatışmalarda 9 sivilin öldürüldüğü 30'unun da yaralandığı ileri sürüldü. Arnavut milislerin internet sitelerinden yaptıkları açıklamada, Makedon güçlerinin, batıdaki Ribnica ve Niviste köyleri arasında kalan bölgede ve kuzeybatıdaki Kalkandelen'de bulunan militanlara saldırdığı, çatışmalarda 9 sivilin hayatını kaybettiği iddia edildi. Makedon yönetimi de Ribnica köyünde pusuya düşürülen bir Makedon askerinin öldüğünü açıkladı.

Bir çocuk öldüGörgü tanıkları, Kalkandelen'deki stadyum çevresinde Arnavut milislerin Makedon hatlarına doğru ilerlediğini belirtti. Bir polis yetkilisi ise milislerin stadyumu aldığını öne sürdü. 12 yaşındaki bir kız çocuğunun hayatını kaybettiği önceki günkü çatışmalar, dün sabahtan itibaren de sürdü. Kentin dış kesimlerinde dün çatışmalar yaşandığı bildirildi. Kalkandelen sakinleri, sabaha karşı doğudaki Cetinska bölgesinden makineli tüfek sesleri geldiğini söylediler. Gece boyunca da havan toplarının monoton seslerinin Kalkandelen çevresindeki dağlardan duyulduğu belirtiliyor.

ABD: SavaşmayınMakedonya'da taraflar arasında 5 Temmuz'da varılan ateşkesin ilk kez bu denli belirgin biçimde ihlal edildiği belirtiliyor. ABD'nin bu konudaki açıklaması ise yine Makedon yönetimine baskı yapmaya yönelik. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Reeker, ateşkesin kesinlikle hayati olduğunu söyleyerek, tüm taraflardan imzaladıkları ateşkes anlaşmasına saygı göstermelerini istedi. ABD böylece, Makedon ordusunu en büyük kentlere saldıran Arnavut milislere karşı koymamaya çağırıyor.

Makedonya: Kendi tercihleriMakedonya Savunma Bakanlığı, Arnavut militanları, "tercihlerini savaştan yana kullanmakla" suçladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Makedon yetkililerin bu tercihe "uygun" karşılık verecekleri yönünde uyarıda bulunuldu. Bakanlık açıklamasında, "Arnavut milisler, ateşkesi deldiler ve Makedonya'daki krizi çözmek için savaş yolunu seçtiler. Buna, hava kuvvetleri de dahil sahip olduğumuz bütün olanaklarla karşılık vereceğimizi bilmeliler" dendi.

Arnavutluk'a uyarıAçıklamada, Makedonya'daki Arnavut milislere Arnavutluk'tan gelecek yardımın krizin yayılmasına neden olacağı belirtilerek, "Arnavut hükümeti, milislere yardım etmemelidir, olan bitenler, Arnavut yetkililerin, Makedonya'daki Arnavut milislere destek vermedikleri yönündeki açıklamalarını yalanlamaktadır. Arnavutluk'un yardımı, sonuçlarının ne olacağı kestirilemeyen krizin genişlemesinden başka bir şeye katkı sağlamaz" dendi.

Taçi barış yanlısı oldu!Kosovalı Arnavut lider Haşim Taçi ise Makedon liderlerin Arnavutların ve uluslararası toplumun sunduğu barış planının kabul etmek zorunda olduğunu savundu. Özellikle Almanya'nın desteğini arkasına alan bir zamanların Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK) şefi, şimdiki Kosova Demokratik Partisi Genel Başkanı Taçi, "Bu, onlar için Makedonya'yı kurtarmanın tek yoludur" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Terk edilemeyen sevdanın sevdalıları

SONRAKİ HABER

Bu film Kore'de oynadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...