23 Temmuz 2001 21:00

Lüks oda hırsı elektrik kesecek

TEAŞ'ın üst düzey bürokratlarının yeni makam odaları için, Türkiye'de başka yerde yapılamayan ölçüm ve analizlerin gerçekleştirildiği teknik laboratuvarlar seçildi.

Paylaş
Lüks oda hırsı elektrik kesecekTEAŞ'ın Elektrik Piyasaları Kanunu ile üç ayrı genel müdürlüğe bölünmesi sonrası ortaya çıkan yeni kuruluşların bürokratlarının makam odaları için Türkiye'de başka bir yerde yapılamayan ölçümlerin ve analizlerin gerçekleştirildiği laboratuvarlar seçildi. Mühendisler, laboratuvarların yaklaşık 15 milyon dolar değerinde olduğunu belirterek, laboratuvarlar taşındığında elektrik arızalarının artacağına ve uzun süreli kesintiler yaşanacağına dikkat çektiler. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Kimya Mühendisleri Odası (KMO), Metalurji Mühendisleri Odası (MMO) tarafından dün yapılan ortak basın açıklamasında, laboratuvarlar taşındığında santrallarla ilgili araştırmaların yapılması açısından en az 30 yıl geriye gidileceği dile getirildi. Ortak açıklamayı okuyan KMO 2. Başkanı Sami Can, TEAŞ Genel Müdürlüğü'nün Elektrik Piyasaları Kanunu ile üç ayrı genel müdürlüğe bölünmesi sonucunda yeni oluşturulacak kuruluşların makam odası için Teknik Kontrol Laboratuvarlar Müdürlüğü'ne bağlı Sanayi Laboratuvarları'nın yerinin seçildiğini kaydetti. Can, "Halen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), TEAŞ ve TEDAŞ genel müdürlüklerinin bu bina kompleksi içinde ofis olarak kullanılabilir yaklaşık 2000 odası bulunmaktadır. Makam odaları için neden tam donanımlı laboratuvarın seçildiği anlaşılmamaktadır" dedi.

Türkiye'de tekLaboratuvarların Fransa Elektrik Kurumu'ndan örnek alınarak inşa edildiğini, uluslararası standartlara uygun her türlü altyapıya, donanım ve donatıma sahip olduğunu vurgulayan Can, bu birimlerin Türkiye'de bir benzerinin daha bulunmadığına dikkat çekti. Can, laboratuvarlarda bilgisayar donanımlı, son derece hassas cihaz ve ekipmanların bulunduğunu kaydederek, laboratuvarlarda santrallere alınacak trilyonlarca liralık malzemelerin kalite kontrolünün, malzemelerin standartlara uygun olup olmadığının, periyodik kontrolünün, arıza tespitlerinin, teknik destek hizmetleri ile santrallerin her türlü mühendislik hizmetlerinin yapıldığını söyledi. Can, laboratuvarların tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, özel sektöre, askeri birimlere teknik ve mühendislik hizmeti vererek kuruluşa ek ekonomik kaynak sağladığını ifade etti.

Aletler ambara gidecekTEAŞ'ın Gölbaşı tesislerinde bir ambara götürülecek laboratuvarların, temizlik işçileri tarafından taşınacağını dile getiren Can, ambarın ısı merkezinin yanında bulunması nedeniyle deneylerin sağlıklı olmayacağını ve cihazların çalışmasının kesinlikle engelleneceğini belirtti. Ambarlarda sanayi laboratuvarında bulunması gereken altyapı ve donanımının bulunmadığını söyleyen Can, elektrik arızalarının artacağını, uzun süreli kesintiler yaşanacağını dile getirdi. Bu yaşananların ilk olmadığını kaydeden Can, ETKB'nin Bahçelievler'deki binasına taşınması sırasında da her katı 1000 metrekare olan 2 katlı alana yerleşen özel projelendirilmiş laboratuvarların da tek kata sığdırıldığını hatırlattı. Can, "Laboratuvarların uygun olmayan koşullara mecbur edilerek elektrik üreten santraller açısından hayati önem taşıyan milyonlarca dolarlık cihazların riske atılması, uzmanlaşmış bir kamu laboratuvarını işlevsiz kılacak pek çok olumsuzluğun içine sürüklenmesi, buna karşılık yüzmilyarlarca lira harcanarak yöneticiler için makam odası inşa edilecek olması, sadece ortaya çıkardığı teknik ve ekonomik kayıplarla sınırlı görülmemeli, ülkenin bugünlerde hangi anlayışlar sonucu getirildiğinin önemli bir göstergesi olarak kavranmalıdır" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Kore polisi işçilere saldırdı

SONRAKİ HABER

IMF heyeti denetimini tamamladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...