22 Temmuz 2001 21:00

Canerler işçinin hayatıyla oynadı

Canerler marketler zincirinin, Ankara'daki marketlerinde çalışan 1200 işçi bozuk malzemeyle yapılan öğle yemeğinden zehirlendi. İşçilerin çoğu hastanelik oldu.

Paylaş
Canerler işçinin hayatıyla oynadı
Sultan Özer - Özlem Albayrak
Türkiye'nin en büyük marketler ağından biri olan Canerler'in personel için çıkardığı öğle yemeğinde kullandığı bozuk malzemeler 1200 işçinin hayatını tehlikeye soktu. Tek merkezde pişirilip, Ankara'daki tüm marketlerdeki personele dağıtılan önceki günkü öğle yemeğinden yiyen 1200 işçi zehirlenerek hastanelere taşındı. İşçileri ölümle yüz yüze getiren Canerler'in yetkilileri ise ortalıkta görünmedikleri gibi, işletmenin kimi "adamları" hastanelerde zehirlenen personelin gazetecilerle konuşmasını engelleme çabası içine girdiler.
Ankara'nın başta Batıkent, Yenimahalle, Dışkapı, Demetevler, Dikmen, Ümitköy ve Çankaya olmak üzere pek çok semtinde faaliyet gösteren Canerler'e ait birimlerde önceki gün akşama doğru hareketli anlar yaşanmaya başlandı. Günde 10 saatten fazla çalışan, karşılığında 120 ile 150 milyon lira arasında ücret alan Canerler personeli, cumartesi günü öğle yemeğinden sonra zehirlenme belirtileriyle rahatsızlandılar. Rahatsızlananlar önce özel poliklinikler ile sağlık ocaklarında tedavi altına alındılar.
Ancak olayın boyutlarının büyük olması nedeniyle Etlik ve Dışkapı SSK hastaneleri ile Ankara Numune Hastanesi'ne götürülen Canerler personelinin tedavileri gece yarısına kadar sürdü. Bir yandan özel ambulanslar, bir yandan Canerler'in araçları hastanelere durmadan hasta taşıdı. SSK Dışkapı Hastanesi'ne gün boyu 150'yi aşkın hasta getirildi. Çoğunun bir köşede sedye üzerinde bekletildiği, yakınlarına haber veremediklerinden tek başına bırakıldığı Canerler personelinin tedavileri güçlükle yapılabildi.
Personel, bir yandan zehirlenmenin verdiği bitkinlik ve rahatsızlıkla, bir yandan işinden olacağı korkusuyla konu hakkında bilgi vermezken, bilgi verecek olanların da başında hemen Canerler'in adamları bitti. Hastane içinde oradan oraya dolaşan bu şirketin adamları, personelin bilgi vermesini engellediği gibi, "zehirlenme olmadığı, sadece iki kişinin zehirlendiği" spekülasyonuyla olayı örtbas etmeye çalıştılar.
Aşçı da zehirlendi!
Etimesgut Canerler'de yapılarak tüm personele dağıtılan yemeği pişiren aşçı da zehirlendi. Hastanede tedavisi yapıldıktan sonra sedyeyle koridora bırakılan aşçı, sorularımızı yanıtsız bıraktı. Aşçının konuşmasını engellemek isteyen Canerler'in adamları ise zaten konuşmakta zorlanan aşçıyı sedye üstünde kaçırırcasına hastane bahçesine çıkarıp, çevresini sardılar.
İzinli olduğu halde hastaneye geldiğini söyleyen, ancak ismini vermeyen Canerler doktoru da zehirlenme olayını doğruladı. Ankara'daki 1200 personelin yemekten yediğini, ancak hayati tehlikesi olan hasta bulunmadığını anlatan doktor, ateşi yüksek olan iki personelin intaniye servisinde tedavi altına alındığını, diğer hastaların kısa sürede taburcu edildiğini belirtti.
SSK Dışkapı Hastanesi Nöbetçi Doktoru Orhan Yiğitbaşı ise ağır hastalarının olmadığını, hastaların büyük çoğunluğunu da taburcu ettiklerini söyledi. Hastane içinde görüntü alınmasına izin verilmezken, hastane dışında da görüntü alınması Canerler'in adamları tarafından engellenmeye çalışıldı.
Bozuk malzemeden yapılan yemekler ile 1200 personelinin zehirlenmesine neden olan ve olayı örtbas etmek için personelin konuşmasını yasaklayan Canerler, SSK Dışkapı Hastanesi'ne sık sık yiyecek ve içecek taşıdı. İri yarı adamları ile basının Canerler yazılı dolmuşlardan ve personelden görüntü almasını engellemeye çalışan Canerler yetkilileri, her şey açıkça ortada iken olayı kapatma çabaları ile komik durumlar yaşanmasına neden oldu.
ÖNCEKİ HABER

Kuşadası'nın rantı kapanın elinde

SONRAKİ HABER

Gözden ırak yoksul pazarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...