22 Temmuz 2001 21:00

Kuşadası'nın rantı kapanın elinde

Kuşadası Belediyesi eski Başkanı hakkında hazırlanan ve Kuşadası'nın nasıl talan edildiğini gözler önüne seren raporda, ilginç bağlantılar ortaya çıktı.

Paylaş
Kuşadası'nın rantı kapanın elinde
İçişleri Bakanlığı'nın, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan hakkında, "Eski Kuşadası Belediyesi Başkanı Engin Berberoğlu ile ilgili hazırlanan raporu meclis gündemine getirmeyerek, görevi kötüye kullandığı" gerekçesiyle yargılama izni vermesine neden olan raporun, içeriği belli oldu. Rapor, Kuşadası'nın CHP'li Kuşadası Belediyesi eski Başkanı döneminde nasıl talan edildiğini gözler önüne seriyor. Raporun ANAP'lı Belediye Başkanı Fuat Akdoğan döneminde 2 yıl boyunca gündeme getirilmemesi ise talanın sona ermediğini düşündürüyor.
Kuşadası Belediye Meclisi Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, "Eski Belediye Başkanı Engin Berberoğlu'nun yönetimi döneminde, aralarında DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in de bulunduğu çok sayıda kişiye çıkar karşılığı belediye hizmeti götürüldüğü" kaydedildi.
Seçimlerden sonra Berberoğlu'nun yerine Belediye Başkanı seçilen Fuat Akdoğan'ın talimatıyla, Meclis Üyesi Ahmet Zorlu başkanlığında oluşturulan Kuşadası Belediye Meclisi Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, eski Belediye Başkanı Berberoğlu ile ilgili çeşitli iddialara yer verildi. Raporda, Berberoğlu'nun, aralarında DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in de bulunduğu birçok kişiye çıkar karşılığı belediye hizmeti götürdüğü ifade edilerek, şöyle denildi:
"Berberoğlu döneminde, belediyeciliğin demokratik kurallar çerçevesinde herkese kucak açan, ilkeli, çağdaşlık ve şeffaflık ilkesinden uzak, toplumun menfaatleri yerine kişisel menfaatlerin ağır bastığı, belli bir sayıda yandaş azınlığın çıkarlarına hizmet edildiği bir kurum haline dönüştürüldüğü, yozlaşmış ve kokuşmuş bir düzen oluşturulduğu tespitlerimizin en önemli bölümüdür."
Her birimde usulsüzlük
Raporda, Engin Berberoğlu'nun başkanlığı döneminde imardan belediye tahsilatlarına kadar her alanda yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı belirtildi. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e ait çiftlikle ilgili 3 ayrı yanıltıcı encümen kararı alındığı, evrak üzerinde sahtekârlık yapıldığı, iş yaptırma ve satın almalarda resmi prosedürün işten sonra düzenlenerek işe "uydurulduğu", 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nun ihlal edildiği, görevin kötüye kullanıldığı belirtilen rapordaki suçlamalar bununla da kalmadı.
Kuşadası'ndaki yolsuzlukların kaçak su abonelikleri oluşturulmasına, kâğıt üzerinde "yapıldı" gözüken ve parası ödenen bazı işlerin hiç yapılmamış olmasına kadar ulaştığı dile getirilen raporda, "Kuşadası imarı kişisel rantlar için hallaç pamuğuna çevrilmiştir.
Binalar imar planına göre yapılmamış ancak imar planları yapılaşmaya göre uyarlanmıştır" denildi. Öte yandan, bu dönemki Belediye Başkanı Fuat Akdoğan döneminde, yolsuzluklar ile ilgili rapor 2 yıl boyunca belediye meclis gündemine gelmedi.
Suçladılar ve sakladılar
Kuşadası Belediye Başkanlığı için ANAP'tan aday olan Akdoğan ile CHP'den aday olan Berberoğlu, seçim dönemi ve sonrası birbirleri hakkında çeşitli iddialar ortaya atmış, başkan seçilen Akdoğan, geçmiş dönem başkanı Berberoğlu'nun icraatlarının incelenmesi için, meclis araştırma komisyonu oluşturmuştu.
ANAP'lı Belediye Meclis Üyesi Ahmet Zorlu başkanlığındaki komisyon, 5 yıllık dönemle ilgili raporunu hazırlayarak 1999 yılında Akdoğan'a sunmuştu. Rapor, Akdoğan'a teslim edilmesine rağmen meclis gündemine gelmemişti.
ÖNCEKİ HABER

Doğu, santral çöplüğü mü?

SONRAKİ HABER

Canerler işçinin hayatıyla oynadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...